Признаци за наличие на течове и влага по стените

Наличието на конденз и влага в помещенията е неприятен проблем, който крие редица рискове за здравословното състояние на обитателите и може да нанесе сериозни щети във вътрешността на един дом.
15.07.2017
Румяна Бонева
2450
интериор, влага, течове, течове и влага, влага по стени, мухъл и плесен
Признаци за наличие на течове и влага
Източник: www.abi-humidite.com

Наличието на конденз и влага в помещенията е неприятен проблем, който крие редица рискове за здравословното състояние на обитателите и може да нанесе сериозни щети във вътрешността на един дом. Когато влагата достигне вредни за човешкото здраве стойности, се създава отлична среда за бързо възникване и развитие на мухъл, плесени, акари и други микроорганизми. 
Ако жилището, в което живеем е новопостроено е нужна поне година за неговото „изсъхване“, т.е да изчезне технологичната влага от строителните дейности. Този срок може да варира, в зависимост от използваните материали и климатичните особености на района. В този случай ще повлияем благотворно на дома, ако проветряваме по-често през топлите месеци и ползваме различни апарати за улавяне на влагата. Но ако жилището ни не спада към категорията „ново строителство“ и все пак усещаме и даже виждаме влага в него, тогава е редно да пристъпим към диагностициране на причините за това и впоследствие към тяхното отстраняване.

В зависимост от източника, влагата в домовете се разделя на два вида:
Битова влага
– това е отделяната влага при ежедневни дейности, като пране, къпане, миене на чинии, чистене, готвене и поливане на цветя. В затворени помещения качеството на въздуха е от особена важност. Доброто съотношение между температура, влажност и циркулация на въздуха ни кара да се чувстваме комфортно и обратно, когато тези показатели не се съчетават правилно, влагата достига прекалено високи стойности и предразпролага размножаването на различни болестотворни микроорганизми.


Битова влага.    Източник: www.diemmeartecasa.com

Течове – течовете са разливи на вода от водопроводната или канализационната система, без значение от техния материал или налягането на водата. Те имат различно естество, интензивност и характерни особености и могат да станат причина за съществени повреди в конструкцията на жилището. При теч от водопровод водата излиза под налягане, докато при теч от мръсния канал водата се движи гравитачно. Влагата от течовете прониква в строителните материали и изсъхва много трудно, като образува трудноотстраними петна. В преобладавщ процент от случаите, причини за появата на течове са стари и корозирали водопроводни и канализационни тръби и неправилно монтирани вертикални или хоризонтални щрангове. Спуканите тръби започват да текат и да образуват влага не само където е локализиран източника, но и навсякъде в жилището. Друга причина за появата на течове е некачествено поставена топло- и хидроизолация на покриви, фасади, фуги и др.

Признаци за наличието на течове и влага
Идентифицирането на течове и влага в дома не винаги е лесна задача и понякога не може да се види с просто око. За сметка на това обаче, съществуват много алармиращи знаци, които ни подсказват за наличието на подобни проблеми и е редно да следим за тях:

Мухъл и плесен – независимо колко старателно чистим и колко често проветряваме, ако някъде има скрит теч със сигурност ще се появят мухъл и плесени. Освен, че се откриват трудно, течовете с малък дебит напояват обилно с вода, като е възможно тя да не избие никъде в продължение на месеци. Завишената влажност обаче, неминуемо води до образуването на мухъл, а въздухът в помещението се усеща тежък и застоял. Наличието на малко плесен около душа е нормално, но когато го забележим по стени, които не в близост до санитарните съоръжения или в ъглите на банята, със сигурност някъде има спукана тръба и влагата се разпространява. Появата на висок конденз по тръби, прозорци, огледала и фаянсови плочки е сигурен признак за теч.

Повреда в боята или тапетите когато водата проникне между стената и боята, тя става на шупли и започва да се отлюспва на големи парчета. При тапетите лепилото се втечнява и самият тапет се деформира и се отлепва. Надигната боя или тапети са ясни признаци за наличието на влага в резултат на теч.


Скритите течове причиняват петна и деформации.    Източник: www.uttergutters.com.au

Мокри тъмни петна по тавана – ако за този проблем не се окажат виновни съседите, които без да искат са забравили кранчето за вода, то е много вероятно да става въпрос за спукана тръба и наличие на теч. Колкото по-бързо локализираме източника на влагата, толкова по-лесно ще бъде и отстраняването на тъмните петна, които са доста трудни за премахване.

Деформирани стени – ако една суха стена е постоянно изложена на влага, след известно време тя започва да омеква и по повърхността ѝ се появяват мехури. Влагата си проправя път нагоре по стената, и ако течът стигне до тавана се освобождава част от насъбралата се вода. Стената започва да се деформира и става на петна, като е твърде възможно ако течът не се отстрани навреме, тя да се разпадне.

Повреден под – правилно спазеният наклон в банята осигулява адекватно оттичане на водата и рядко точно на пода може да има щети, причинени от вода. Това е възможно само ако някъде има теч. Водата може да идва от спукана тръба, поставена под пода или да е стигнала дотам от друго място. В подобни ситуации, подът се напуква и деформира. Много вероятно е също така и да се появят тъмни петна с неясен произход. Влагата прониква до самата основа на подовата настилка и може да я размекне, а плочките да се напукат или дори да се разпаднат, разкривайки вода под тях.

Тежка миризма – когато застоява в тръбите, старата вода започва да мирише лошо. Ако усещаме миризма на мухъл след като сме изчистили основно банята, най-вероятно причината са скрити течове. Неприятната миризма няма да изчезне, тъй като водата е скрита и няма как да се изпари.

Наличието на подобни алармиращи сигнали в жилището означава, че имаме нужда от услугите на професионалист за отстраняване на аварията. Много от течовете може да са малки и да не ги усещаме в месечната сметка, но малките течове лесно може да станат големи и да ни създадат непланирани разходи. Ако се наемем сами да търсим източника е малко вероятно  да постигнем някакъв успех, без да разполагаме със специализирана апаратура. Причината за това е, че влагата се разпространява по цялото жилище и петната сами по себе си не определят мястото на теча, който може да се намира даже на метри от тях. Течовете са много подвеждащи и откриването им може да ни коства разбиване на цели стени. Ето защо ако забележим някой от гореизложените признаци, е най-добре да прибегнем до услугите на квалифицирани лица.
За локализирането на проблема се прави термографска диагностика със специална камера. Когато течът е намерен, къртенето се извършва на точното място и пробитата тръба се подменя с нова.


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари