Придайте резистентност на стените в дома!

Бои, които контролират резистентост на гъбички, плесени и мухъл могат да бъдат чудесно допълнение за вашата баня и кухня!
15.09.2017
Константин Димов
563
Боядисване, боя, мухъл, противогъбична боя, бои против плесен
Преди да нанесете противогъбичната боя спрете огнището на мухъл
Източник: www.g3.dcdn.lt

В наши дни има много марки бои на пазара, които пречат на растежа на гъбички, плесени и мухъл по стените в дома ви. Без значение дали  е интериорна или екстериорна боя, всички те съдържат в известна степен противогъбични съставки. Те, горе-долу съответстват и на продължителността на слоя боя. Допълнителен бонус е, че всички тези бои имат и по-широк спектър на действие и ни предпазват и от други гъбични нашественици.

Експертите обаче са единодушни, че за да подейства тази боя, първото нещо, което трябва да бъде свършено, е да се елиминира причината за завъждането на гъбички и плесени. И едва тогава да пристъпите към боядисване, защото на специалистите не им е известна боя, която да убива плесени и спорите на мухъла. Пък и дори такава боя да съществуваше, то тогава тя щеше да бъде регистрирана в графата „Пестициди". Това означава, че този тип боя просто забавя растежа им.

Когато мухълът започне да расте върху боядисаната повърхност, той не просто води до промени в цвета и кара стената да изглежда "зле", но и самият се храни  с материали като дървесина и гипсокартон и ги прояжда във вашия  дом. Освен, че това може да доведе до различни строителни „поразии", гъбичките причиняват и разни заболявания: хронични инфекции на синусите, бронхит, астма, главоболие, алергии, обриви, кашлица, и дори ставни болки, тъй като гъбички и плесени процъфтяват във влажни помещения.

Къде да се нанесе противогъбична боя?
Използвайте я най-вече върху участъци, които са изложени на значителна влага: кухнята, където парата от готвенето допринася за растежа на мухъла, в баните и др. Също и в мазетата, ако там влагата се появи или увеличи. Имайте предвид, че трябва да нанасяте боята върху сухи, чисти места, по които няма плесени.

Никога не боядисвайте директно върху плесените, боята няма да убие растящите  гъбички и в дългосрочен план само ще задълбочи проблема.

Имайте предвид, че е невъзможно плесента да се премахне от порести повърхности като гипоскартон, така че веднъж мухлясъл, той трябва да бъде премахнат и заменен. И затова никога не се опитвайте да замажете плесените с четка върху тях.

Освен това, макар и забавен гъбичният растеж не е гаранция, че мухълът никога няма да прорасте там, защото е възможно да ви се спука тръба или да се наводните. Това е солидна влага и няма как да не се завъди мухъл след подобен инцидент.

Трябва да знаете също, че не всички видове бои за този проблем са еднакво качество. Затова внимавайте какво си купувате. За да се уверите, че купувате най-доброто се доверете на марка, която предлага 2-годишна гаранция за своя продукт (за пазара в Германия-б.а.). Запазете си касовата бележка и при проблем можете да прибегнете до посочената гаранция.

Подготовка преди боядисване
Как да сме сигурни, че всички гъбички са „избити" по повърхността ? Защото, както вече казахме, това е единственият ключ към успешното боядисване. Много експерти са съгласни, че смес от вода и белина в съотношение 3:1 ще убие съществуващите плесени. След това този слой може да бъде отмит с водоструйка например или да бъде изтъркан добре от стената. Все пак има някои проучвания, които твърдят, че белината ще помогне в битката срещу мухъла, но често не повлиява на източника на проблема, който го генерира. И не забравявайте също така, че белината не трябва да се използва по порести материали, както и по метални повърхности.

Следващата стъпка е самото боядисване. Можете собственоръчно да го направите, а също и специалист. Предимството тогава е, че не някой просто ще ви го извърши както трябва, но ще получите и някои допълнителни професионални съвети.

Има и добавки за боя, които действат противогъбично.
Те се изсипват в кутията. В този случай е важно да се информирате дали като се добавят допълнителни вещества към боята няма да се наруши нейната консистенция. Повечето производители обаче, като цяло не препоръчват да се прави това. Фирмите заявяват, че те приготвят противогъбичните бои с всички необходими съставки, за да се постигне този ефект. А при прибавянето на допълнителни вещества, може да се влоши качеството на покритието, да се  намали неговата възможност за отмиване, да повлияе на цвета и в крайна сметка да промени неговата стабилност. Допълнителните вещества могат да променят цялата химия, вложена в един продукт, аргументират се  специалистите.

Трябва да знаете още, че прибавянето на вещества например към една интериорна боя за която допустимата норма е по-ниска, отколкото вие смятате, че трябва да сложите, може да бъде вредно за вашето здраве.

+1
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари