Прибалтийска стилизация

Избирайки между просторен апартамент в престижен район на Петербург и извънградска къща, Виктория и Александър предпочитат да живеят по-близо до природата и закупуват дворно място с къща.
08.07.2010
Олга Поронина
32
къща, вила, архитектура
Прибалтийска стилизация
Източник: Георгий Щабловский

Избирайки между просторен апартамент в престижен район на Петербург и извънградска къща, Виктория и Александър предпочитат да живеят по-близо до природата и закупуват дворно място с къща. Реконструкцията придава на къщата индивидуалност както отвън, така и отвътре.
Фирмата за недвижими имоти предлага избор между три къщи в посочения район. Александър извършва огледа с особено пристрастие и познаване на материята, доколкото неговата професия е свързана със строителството. Здравите тухлени стени, сухата песъчлива почва, просторът за творчество и приемливата цена станават главните аргументи “за” покупката на тази къща.
За съжаление предишните собственици допускат редица грешки, които в последствие ги принуждават да я продадат. Тези грешки могат и трябва да бъдат поправени и новите собственици сигурни, че ще съумеят да се справят с преустройството, се съгласяват на покупка. За взимане на това решение на съпрузите им е нужен ден и половина, но от нанасянето в къщата ги дели почти година.
Фасадната обработка е способна да направи къщата уникална. В района наричат нашия дом “немския” и не забелязват, че точно такава къща има на съседната улица само че с друг тип довършителни работи.
Нямат постоянна бригада, ангажирана със строителните работи. Собственикът наема отделни специалисти за отделен вид работа. По-голяма част от тях Александър познава от работата си на строителни обекти, но все пак той не оставя ремонта ненадзираван, пристига всеки ден на обекта, определя работата за свършена за работната смяна, дава указания за следващия ден: какво и как да се поправи, какво да се преработи. По този начин взискателният стопанин получава качествен краен резултат.
Основен проблем на къщата е неправилно инсталираният покрив. Иммено той е причина за появата на мухъл и плесен, които така наплашили предишните собственици. Покривът и заразените с мухъл подпокривни стени са разрушени. Новият покрив е наново построен по всички правила, с необходимия ъгъл на наклона, за да не се задържа сняг. В резултат на това мансардните стаи стават по-високи и просторни. Сега къщата има четири пълноценни самостоятелни нива, включително приземен етаж и мансарда.
На приземния етаж е направена хидроизолация с бетонен под, като едната половина е оформена като гараж и помещение за отоплителната инсталация, а другата като билярдна зала и складова площ. За удобство всяка половина разполага с отделен вход.
Родният брат на нашия дом се намира на съседната улица – разказват Александър и Виктория – но вие няма да се досетите за това от пръв поглед. Той така си и остана със стената от червени тухли, мрачен “паметник” на архитектурата на 90-те години. Вижте как външната фасадна обработка можа да преобрази къщата.
Сега отвън домът изглежда едновременно солиден и изящен. Той всъщност не е никак малък – простира се на 530 кв.м. Неговият външен образ се възприема като добре обмислен и цялостен, собствениците го създават по подобие на европейското шато.
Топлоизолираните фасадни стени с винилов сайдинг, имитиращ дърво, декоративния фахверк, изпълнените от тъмно дърво външен вход и тераса, а също и различните по размер и форма прозоречни отвори правят къщата леко кокетна. Такъв тип къщи са от прибалтийските традиции – казва Виктория, която е родом от Латвия.
Любовта към чистотата, а също така акуратността и усърдието, тези качества, свойствени на прибалтийците, й помагат в създаването на домашен уют и организацията на бита.
Вътрешният обем в значителна степен се различава от първоначалния. При създаване на планировката стопаните се ръководят от желанието за свободно пространство и изобилие от въздух вътре в къщата. В резултат изолирани остават само входното антре (за да отсече зоната на хладния въздух), спалните, кабинетът и санитарните възли.
За зониране на останалото пространство се използват части от стени с арковидни отвори, които се съчетават с формата на прозорците. Леката стилизация, напомняща средновековен замък, е създадена чрез обработка на стените: в гостната стените не са шпакловани и са покрити с бяла мазилка, имитираща “следите на времето”. По стените са окачени гоблени, закупени от Белгия.
Камината е украсена с “рицарски герб.” Керамичните подови плочки на първия етаж в топъл теракотов цвят напомнят, ако не замъци, то поне италианските вили. Само че каменният под на замъците е студен, докато в този дом основното отопление идва от системата “топъл под”, монтиран по цялата квадратура на първия етаж. Топлината е напълно достатъчна за отоплението и на втория етаж.
От самото начало Александър започва да търси решения по експлоатационните разходи и използва технологии, които да му позволят бъдещи икономии. Затова на въпросите, свързани с отоплението на къщата, е отделено особено внимание. Разчетите за необходимото количество топлина поръчали на Татяна Казакова, топлотехник с голям опит. Тя препоръчва да се монтират нагреватели между тухлената фасада и крайната мазилка, като изчислява необходимия брой радиатори, които да се включат при силни студове, както и нужните мощности за подгряване на подовете.
Цялата тази система се захранва от котел, който през първата година работи на дизелово гориво. Но сблъсквайки се с проблемите на постоянно растящи цени, нередовни доставки и отсъствието на качествен сервиз, Александър преминава на природен газ. Неговият опит показва, че използването на газ е значително по-икономично и просто.
На първия етаж добре е обмислена връзката между помещенията – входът към кухнята е столовата, обединена с тях е и стаята за гости, но между тях има ясно обозначени граници. Половината от стаята за гости има “втора светлина”.
Животът в собствена къща обогатява професионалните знания на стопанина. Ако той строи тази къща днес, то не би използвал металопластични тръби за вътрешните инсталации. Металопластиката е негодна за къщи с импулсно отопление – споделя опита си Александър. От честата смяна на температурата уплътняващите сглобки дефектират. По-добре е или да се използват метални тръби със заварка, или пластмасови тръби. За да не сменям изцяло комуникациите, ми се наложи да препресовам всички съединения, като по такъв начин ги направих наистина здрави.
Ние не търсихме скъпи материали и предмети – включва се в разговора Виктория. Нямахме желание да обмисляме всяка дреболия или с месеци да чакаме поръчани предмети. Ние искахме по бързо да се махнем от прашния град “на воля, в пампасите”. Но и да купувам първото, попаднало ми в ръцете, също не бих могла. Искаше ми се да създам свое индивидуално пространство. Наистина красивите вещи в магазините не са много и хората, които имат вкус, избират именно тях, като неволно правят своето жилище подобно на интериорите на други хора. Аз много неща купих в Рига, където винаги има богат избор на прости и изящни предмети, които не фигурират в асортимента на петербургските магазини.
В интериора с лекота се вписват и сувенири, донесени от различни кътчета на света, и многочислените подаръци на приятели и познати, за които вратите са винаги отворени.
Виктория и Александър често приемат големи и весели компании до четиридесет души едновременно. Тяхната резерва е целият мансарден етаж.
Тук с времето може би ще се премести билярдната маса, а в стаичките под покрива ще се разположат спални за гостите.
В кулата над спалнята на собствениците, под шатрово покритие ще оборудват чил-аут, където ще могат да отмарят на меки възглавници и да гледат телевизор, закрепен под тавана. Въпреки че всичко това все още е в плановете, няма никакво съмнение, че намисленото ще се претвори в живота.
Архитект: Елена Боровка
Стенопис: Тамара Семенова
Автор: Олга Поронина
Фотографии: Георгий Щабловский

Автор: Олга Поронина
Закони Нормативна база Коментари