Пречистватели на въздух - мисията възможна

Пречиствателите на въздух – сигурен помощник в битката срещу домашния прах.
01.08.2018
Константин Димов
559
въздух, алергени, домашен прах, пречистватели въздух, НЕРА - филтри

Защо да изберем модели с HEPA-филтри?
Алергията към домашен прах, всъщност е свръхчувствителност към екстрементите на акарите, които се срещат най-често в домашния прах. Освен поленовата алергия, тя е втората най-често разпространена. Екстрементите от акари ще открием най-много в матраци, килими, одеала и възглавници. И оттам много малките прашинки започват да се реят във въздуха. Освен съветите за овладяване на проявлението на болестта, много важни и са наставленията за почистване и поддръжка на дома, с които да се опитате да преборите тези алергени на три нива: пречистватели на въздух, прахосмукачки и спално бельо. В тази статия ще разгледаме пречиствателите на въздух.

Пречистватели на въздух - мисията възможна
Общо погледнато, те са препоръчителни за хора с алергия, защото могат да намалят драстично концентрацията на алергени в затворени помещения и по този начин да облекчат оплакванията. При избора задължително трябва да прибегнете до пречиствател на въздух с т.нар. HEPA-филтър, тъй като той има висока ефективност за улавяне на частици и прашинки във въздуха. Този филтър се свързва с най-фините частички. Качествените HEPA-филтри могат да филтрират вещества от въздуха с размери до 0,1 микрона. За сравнение: поленовите „зрънца" имат средни размери от 5 до 10 микрона, т.е. те са от 50 до 100 пъти по-големи от порите на филтъра, който ги хваща с лекота. Пречиствателят на въздух има широк спектър на действие и помага и при други типове алергии. Освен класическата индикация домашен прах, той е подходящ още и за свръхчувствителност към животински косми, полени, плесени и други вредни вещества.Алергията към домашен прах е второто най-често срещано страдание, след поленовата свръхчувствителност. Източник:www.pollenallergien.de


Имайте предвид, че не само алергените сами по себе си могат да се превърнат в проблем за засегнатите хора. Наскоро бе доказано, че и най-малките частички фин прах, а също и летливи органични съединения могат драстично да изострят алергията, или да я провокират. HEPA-филтрите отстраняват тези вещества само частично от въздуха в помещенията, затова хората с алергия трябва да изберат такъв пречиствател на въздух, който допълнително съдържа и филтър с активен въглен. Той допълнително подсилва основното предназначение на уреда и може да отстрани още по-малки частички и прашинки от въздуха. По този начин се облекчават не само симптомите на алергия, но и предразположението за появата на свръхчувствителност. Пречиствателите на въздух не могат да уловят 100 %  екстрементите от акари, тъй като акарите непрекъснато ги отделят и периодично въздухът се замърсява отново и отново. Уредът все пак осигурява чувствително намаление на техните количества във въздуха.

Какво да съблюдаваме при покупката на пречиствател на въздух?


1. Мощността му трябва да бъде съобразена с размерите на стаята, където ще работи. Въздухът в помещението трябва да бъде „превъртян" два пъти на час, което означава, че обемът на стаята пресметнат по схемата дължина х височина х широчина трябва да бъде умножен по 2, за да се изчисли минималната необходима мощност на уреда.


2. Не поставяйте пречиствателя в ъгълчета или по начин, който да бъде закрит от мебелировка, тежки завеси и др. Уредът трябва да има възможност както да засмуква въздуха в помощението, така и да отдава обратно.


3. Сменяйте филтрите редовно, на всеки 6 месеца. Имайте предвид, че при смяната им ще влезнете в контакт отново с полепналите алергени, които тогава могат да провокират много тежки алергични реакции, тъй като са в много висока концентрация. Затова е по-добре някой друг да извършва тази дейност.
Ако съблюдавате тези правила ще усетите значително облекчение на симптомите. Добрата новина е, че пречиствателите на въздух са подходящи и за целенасочено почистване на въздух, който е силно замърсен с акари и техните екскременти, например след оправяне на леглото или пускане на прахосмукачка, тъй като тогава те още повече се освобождават във въздуха.

HEPA-филтрите се състоят от повече филтърни подложки, които са подредени една в друга, закачени на рамка. Тези филтърни подложки се изработват най-често от стъклени влакна, които са с много малък диаметър - само от 1 до 10 микрона.

Пречиствателите на въздух с HEPA-филтри работят не само на принципа на цедката, т.е. твърде големи частици да не могат да преминат порите им. Главното е, че много фини частички биват задържани, благодарение на дифузионен ефект. Дифузионният ефект се основава на собственото движение на частичките, което се причинява чрез сблъскване с въздуха, например с азотни и кислородни молекули. Това тяхно движение води до едно закрепване към филтърните влакна и по този начин то допринася за по-високата мощност на HEPA-филтри. За потока на въздуха към филтърните подложки се грижи един електрически вентилатор. Качеството на HEPA-филтрите е трудно да се усети, но все пак има водещи производители, на които може да се доверите.

Автор: Константин Димов
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари