Преустройство превръща емблематичната „Glen Villa” в автентично „бижу”

ARRCC вдъхна нов живот на съвременен дом в Кейптаун, разположен на красиво място с изобилие на зеленина в подножието на Table Mountain.
28.11.2023
Весела Маркова
683
къща, архитектура, интериорен дизайн, arrcc
Glen Villa
Източник: ARRCC, © Adam Letch
  • Име на обекта:                             Glen Villa 
  • Местоположение                         Cape Town, South Africa 
  • Интериорен дизайн:                   ARRCC 
  • Екип интериорен дизайн:          Jon Case, Wade Nelsen, Clive Schulze
  • Екип интериорен декор:            Mark Rielly, Nina Sierra Rubia, Gabriella Duarte, Anna Katharina Schoenberger 
  • Фотограф:                                     Adam Letch 
     

Оригиналният проект на Антонио Занинович получава нов облик с доразработените от ARRCC допълнения. Умелата намеса на ARRCC се слива съвсем естествено със съществуващата архитектура.
 


Новата Glen Villa е представена и в тазгодишния 27-и том
на „Andrew Martin Interior Design Review”.

Дългоочакваното издание, наричано "Оскарите на света на интериорния дизайн", всяка година представя най-добрите работи на 100-те най-добри интериорни дизайнери в света, като представя най-добрите проекти на международна сцена. Книга, богато илюстрирана снад 1000 цветни снимки и с 500 страници най-новите интериорни стилове и тенденции.


 Основната задача пред ARRCC е да преобразят деликатно вече съществуващия имот, дело на Антонио Занинович, засилвайки мощната връзка с околния пейзаж и великолепните гледки към града, като същевременно добавят нови обеми и черти, които да обогатят настоящите пространства.
 

Източник: ARRCC, © Adam Letch


Най-значимите архитектурни допълнения включват нов градински панорамен павилион, който заменя малка открита структура, и преустройство с разширяване на спалнята на горното ниво за създаване на пентхаус - разкошен апартамент. ARRCC преработва интериора в цялата основна къща, като внася и впечатляваща самостоятелна винарна. Отвън зеленият разкош е допълнен с терасовидно разположени тревни площи. 

Източник: ARRCC, © Adam Letch

Основна цел на ARRCC през цялото време е да използва силата на контраста между съвременните, изчистени архитектурни форми с мощното, органично присъствие на природата и внушаващия планинския склон.
 


 Източник: ARRCC, © Adam Letch

"Да бъдем в градска среда, но с осезаемо естествено присъствие
на планината Table Mountain, ни вдъхнови
да създадем "градски курорт",

споделя директорът на ARRCC Джон Кейс.

 Източник: ARRCC, © Adam Letch


Именно тази идея обуславя  и нетипичния подход към ново-въведените обеми, формите, макар и категорични, излизат от строгостта на чистата геометрия, за да се влеят в линията на склона. Естествените следи на времето върху повърхностите, придават на екстериора непринуден и неангажиращ силует, който да се слее по възможно най-щадящ начин със скалистата рамка на планината.

Източник: ARRCC, © Adam Letch

Единият край на новопроектираната част се слива с ландшафта, а другият се извисява над скалистия склон. Връзката с откритото пространство е напълно свободна, през широките витринни стъклени стени и отваряемите им, плъзгащи се панели, сливането на дизайнерските елементи, без да се категоризира вътре-вън функцията, спомагат за невидимото срастване на отделните пространства.
 

Източник: ARRCC, © Adam Letch


Дизайнът е резултат от сътрудничеството на ARRCC с местни майстори, които използват суровините като средство, за да покажат красотата и чистата форма на природата, превръщайки я същевременно в уникален луксозен предмет.
 

Източник: ARRCC, © Adam Letch


Но  атмосферата на африканския минимализъм също се запазва, тоналности, цветове и материали, таваните от нешлифован бетон, както и грубо издяланите каменни стени, продължават да носят усещането за необузданата дива природа и неподправения дух на континента.
 

Източник: ARRCC, © Adam Letch


Динамиката в темпото на редуване на различните повърхности, както и привнесените,  свободно стоящи арт елементи, създава една специфична освободеност на духа, като подсказва авантюристичен мироглед.
 

Източник: ARRCC, © Adam Letch


Гладък мрамор, избелено дърво, матиран или боядисан метал се преливат  от  екстериора към интериора, като добавят комплексна тема и изтънченост към натуралните и земни тонове. Комбинацията от разкошно обзавеждане и сантиментални елементи отразява емблематичната концепция на ARRCC за "лукс", наситен със съдържание и разбиране.  
 

Източник: ARRCC, © Adam Letch
 

Мебелите, специално конфигурирани и скроени по поръчка в интериора в сътрудничество със забележителни местни занаятчии като OKHA, Мартин Долер и Давид Рийд, съчетават спокойна елегантност със скулптурни, функционални и непреходни качества с едва доловимо намигане към дизайна от средата на миналия век.
 

Кухнята. Източник: ARRCC, © Adam Letch


Богато текстурираното дърво, грубо дяланият камък, изразителният рисунък на мрамора, кожата и текстилът са подбрани така, че да кореспондират със  заобикалящия ги естествен пейзаж, цветовете са приглушени, но е изграден и впечатляващ контраст, както например  с козината, драпирана върху кухненските столове.
 

Трапезарията. Източник: ARRCC, © Adam Letch
 

Полираните и лъскави елементи, като метални пана и огледала, напомнят за близостта на града. Стъклените топки на дизайнерското осветление в трапезарията пресъздават идеята за блясъка на градските светлини през нощта.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Атмосферата на „предизвикан” и желан блясък е най-открито изразена във винарната, която е създава усещането за луксозна кутия за бижута със своя таван от златни листа и куполно бронзово осветление, тъмен дъб, бронзови огледала и кадифена тапицерия с цвят на уиски.


 

 

 

 

 

 

► Винарната. Източник: ARRCC, © Adam Letch


Източник: ARRCC, © Adam Letch


Характерният за ARRCC спокоен, но изискан подход се проявява във фините детайли на основния апартамент на горното ниво. Непрекъснатост в зоната за отдих е създадена, посредством растер от облицовъчни кедрови ламели и бронзовата облицовка във впечатляващия релакс салон.
 

Спалнята. Източник: ARRCC, © Adam Letch


Леглото, проектирано по поръчка, е издигнато върху мраморна основа, за да може да се наблюдава прекрасната гледка към града. Всеки елемент от леглото е изработен по специално проектиран детайл, включително таблата за глава, нощните шкафчета и нощните висящи лампи. Мебелите съчетават в себе си повече от един материал, като по този начин е постигната негласна свързаност между компонентите.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Луксозната гардеробна разполага с педантично организирани обеми за съхранение и такива с дисплейна функция за допълнителен разкош.

 

 

 

 

 

► Гардеробната. Източник: ARRCC, © Adam Letch

Основната баня. Източник: ARRCC, © Adam Letch


Основната баня разполага с внушителен обем и щедро естествено осветление. Мястото е предостатъчно, за да се развие един красив допълнителен обем за спа изживяване  с кът за сядане и централно разположена панорамна вана,  преливащ в обширно открито пространство за отдих с впечатляваща гледка към града.
 

Основната баня. Източник: ARRCC, © Adam Letch


Мраморът заема видно място в тоалетните помещения, а меката матова травертинова жилка и перлените цветове създават дозирано и овладяно усещане за блясък. Стратегически разположените огледала подсилват ефекта и уголемяват допълнително пространството. 
 

Източник: ARRCC, © Adam Letch


Подходът на ARRCC към проектирането на градинския павилион  разширява идеята от архитектурната концепция  на основната къща, особено нейната подчертана и сурова материалност, като пресъздава отличителните характеристики като скосените стрехи и стъклените врати по цялата височина от пода до тавана, за да подсили усещането за идентичност и хармония.
 

Източник: ARRCC, © Adam Letch


Новата структура, „вградена”  в пейзажа в единия си край, вече изплува от скалистия склон, опряна сякаш в короните на дърветата. Павилионът е красив, едновременно масивен, но и олекотен, посредством затворени плътни и открити елементи, включващи бар, място за хранене, салон, пещ за пица и зона за барбекю. Едно ново пространство, обогатено с много автентични детайли, сами по себе си, носещи собствен характер, но в съвкупност, разказващи обща история, неусетно увличайки вниманието. Изработените по поръчка интериорни елементи включват масата за хранене и осветлението над нея, проектирано в сътрудничество с Мартин Долер, което съчетава мигащи светлини и висящи саксии.
 

  
Камината - вляво, огнището - вдясно.Източник: ARRCC, © Adam Letch


Може би най-същественият елемент обаче е месинговата камина, проектирана и изработена в сътрудничество с ковача на метали Бари Ашмол от „Гарааж”, вдъхновена от меден шлем за водолазно гмуркане от 20-те години на миналия век и включваща истински старинни корабни илюминатори. Тази артистична добавка пренася мечтателския дух в отминали времена, времената на изследователските приключения и героичните битки за всяко откритие, преминавали през редица трудности и предизвикателства. 


Павилионът е свързан с основната  къща чрез алея, където ARRCC добавя кокетно външно огнище, повлияно от техния удостоен с награда дизайн в „Cheetah Plains Game Lodge” в резервата „Sabi Sand Game Reserve”.
 

Цялостната структура добива една завършеност без да бъде изрично акцентирановърху добавените обеми. Стилът бива дообогатен, а функциите допълнени с фина и изящна намеса, която да не ощетява по никакъв начин архитектурната стойност.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари