Преустройство на таванско помещение в Копенхаген

В началото на 2002 жителите на комплекса решават да се заемат с цялостна реставрация на сградата, като идеята е ремонтът да започне от вече остарелия и занемарен покрив. Проектът за реконструкция скоро се оказва идеална възможност за преустройство на неизползваемото подпокривно пространство в жилищна площ, като по този начин се създадат допълнителни апартаменти с панорамна гледка в града, като в същото време се ремонтира и укрепва самият покрив.
15.04.2007
ВЕЛУКС България ЕООД
296
Велукс България ЕООД, покривни прозорци VELUX
Източник: ВЕЛУКС България ЕООД, СНИМКИ: Торбен Ексерод

Архитект: Студио SBS Byfornyelse
Проект: Жилищна сграда
Копенхаген, Дания

СНИМКИ: Торбен Ексерод


Разположение и история на проекта

Жилищният комплекс “JO-JO”, изграден в един от централните квартали на Копенхаген – Ньоребро, получава инстересното си име поради факта, че от птичи поглед планът на сградата наподобява словосъчетанието “JOJO” (йо йо) – две половини и две цели постройки.

Оригиналният жилищен комплекс в неокласически стил е проектиран като част от по-мащабен градоустройствен план, целящ да задоволи нарастващата необходимост от жилища през 20-те години на миналия век, като осигури сравнително модерни за онова време апартаменти на ниски цени. Oт тогава до днес “JOJO” представлява най-големият жилищен комплекс, състоящ се от 516 свързани сгради с пове- че от 56 изхода.


 

Концепция
В началото на 2002 жителите на комплекса решават да се заемат с цялостна реставрация на сградата, като идеята е ремонтът да започне от вече остарелия и занемарен покрив. Проектът за реконструкция скоро се оказва идеална възможност за преустройство на неизползваемото подпокривно пространство в жилищна площ, като по този начин се създадат допълнителни апартаменти с панорамна гледка в града, като в същото време се ремонтира и укрепва самият
покрив. Тази идея, съпътствана от съответните практически въпроси, като финансов, правен, логистичен контрол и гарантиране сигурността при изграждане на покривната конструкция, представляват най-важните елементи, формиращи концепцията за играждане на комплекса.

 

 

Резултатът – нов покрив с жилища, които са логически свързани. Ритъмът и пропорциите на покривните прозорци следват хармонията на цялата сграда.

 

 

 

 

Цели и сътрудничество
Проектантското студио SBS Byfornyelse консултира проекта от самото начало и се утвърждава като важен партньор при проектирането и реализацията на новия покрив (пети етаж на сградата), както по време на изготвянето на чертежите, така и през цялостния процес на реставрация, до контакта с крайния клиент. Живущите в комплекса са отделили необходимите средства, за да получат надеждна консултация от квалифицирани специалисти и гаранция за максимално качество при изпълнение на проекта. В процеса на планиране е взет под внимание и фактът, че по време на целия процес на реконструкция жилищата на долните етажи ще бъдат обитаеми. Тъй като комплексът е собственост на живущите в него, много от решенията във връзка с реконструкцията на обекта са именно техни, но са съобразени и с изискванията на общината по отношение на покривната форма, пропорциите и използваните материали във връзка със запазване на историческия и културен облик на Копенхаген.
 



ВЕЛУКС също оказва подкрепа на живущите в комплекса от самото начало, като ги консултира по отношение на възможностите за осигуряване оптимална осветеност в помещенията.


Интериор и екстериор

Стълбище обединява апартаментите от четвъртия и петия (подпокривен) етаж на сградата, като при билото се оформя шести полуетаж. По този начин мансардните апартаменти удвояват площта си след преуствойството на подпокривното пространство и получават допълнителен, идеално осветен етаж.

Комбинация, състояща се от шест ВЕЛУКС прозореца, поставена на фасадата с изглед към двора, осигурява светлината в просторните ателиета на комплекса, докато фасадата с изглед към улицата е решена с прозорци в комбинация с френски балкон.


  


Материали
Използването само на материали, с гарантирано качество, е едно от основните изисквания на собствениците на комплекса. Материали, които биха издържали поне 20 години.

Покривът на сградата е решен с червени керемиди с цинкова обшивка – комбинация, отговаряща на задължителните изисквания на общината. Някои части от покрива са подготвени за бъдещо преустройство, тъй като в момента на реконструкцията не всеки живеещ в сградата е имал финансовата възможност или желанието да разшири своето жилище.

Извършената подготовка включва изолация, покрив и покривни прозорци, като само стълбищата и вътрешната мазилка на сградата остават да бъдат довършени. По този начин архитектите са успели да запазят стила на сградата, като u придадат един нов, естетически издържан облик.
 

Закони Нормативна база Коментари