Преобръщане с модерен ремикс

Една порутена каменна къща придобива зрелищна визия на модерна вила
01.01.2015
Антоанета Салфидж
15
реконструкция, преустройство, къща в планината, архитектура, пасивна къща
Една порутена каменна къща придобива зрелищна визия на модерна вила
Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Една порутена каменна къща придобива зрелищна визия на модерна вила след активната намеса на архитектите от ZEST architecture.
Снимки:
Jesus Granada
Архитекти: ZEST Architecture, Co Govers и Joana Ramalhete
Старата постройка се намира в местност, заобиколена от дъбова гора, в далечината на която се вижда Средиземно море. Собствениците осъзнават уникалните природни дадености на мястото, но не желаят да използват имота в автентичния му вид. Местните строителни разпоредби препоръчват къщата да се реиновира, но без видими външни разлики. Собствениците обаче предпочитат нещо по-модерно, по-грандиозно и луксозно като пространство на обитаване.
С проекта по преустройство и обзавеждане на вилата работят архитектите Co Govers, Joana Ramalhete от архитектурното студио ZEST architecture.

Основната им задача е, да създадат модерен, луксозен имот в стара каменна черупка. На пръв поглед автентичната консервативна сграда се превръща в шикозна вила, отворена към природата от всички страни до степен на плавно промъкване на пейзажа във вътрешните пространства. Къщата се намира на стръмен склон, което пък прави възможно нивата на сградата хармонично да се приобщят към естествените тераси на градината.
Архитектите решават по един малко странен на пръв поглед начин да се съобразят с изискване на запазване автентичността на къщата, като „съхранят“ старата функционалност на етажите. По времето, когато домът е бил строен, първият етаж бил населяван от животните на фамилията, които освен друго са и работели като екологичен генератор за отопление на дома. Сега, макар и такава „зелена“ инициатива да не е популярна и дори да изглежда куриоз, тази функционална планировка бива запазена, но в по-различен вариант. На първият етаж се организират всички спални на дома, което ги прави сенчесто и прохладно място през зимата. Дневните зали се организират на втория етаж и така се възползват от чудесните гледки, а терасите имат перфектен ориентир към слънчевото южно изложение в района и разположения в двора басейн.
Реиновираната къща се отличава и с модерни екологични характеристики. Сградата е с много висок коефицент на пасивна къща заради изолацията й от корк, която се произвежда в областта. Каменните стени са допълнително покрити отвътре с панели от слама и глина. Така каменната стена остава отворена дишаща конструкция, която пази топлото през зимата и го държи навън през лятото.
Архитектите проектират и широки плъзгащи се прозорци, които изчезват в стената и така през лятото остават къщата отворена за околната среда.
Сградата разполага и с геотермална инсталация за отопление и топла вода, с която се осъществява цялостната климатизация без нужда от климатик през лятото. Скоро в къщата ще се инсталира и хибридна ВЕИ система от слънчеви панели и ветрогенератор, която ще осигурява електрическата мощност на имота.
Вилата на ZEST architecture е номинирана в архитектурния световен конкурс WAN Awards в категория HOUSE OF THE YEAR ENTRY 2014 , организаторите на който ни съдействаха за тази публикация.

 

+10
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари