Преобразяващата сила на стъклото в интериора

Вече едва ли има предмет, който да не може да бъде направен от стъкло.
15.03.2015
Румяна Бонева
29
интериор, стъкло, стъклопакети, стъклото в интериора, мебели от стъкло
Красотата на матираното стъкло в интериорните врати.
Източник: www.themaisonette.net

Проектирането на елегантен и стилен интериор в съвременните домове несъмнено включва използването на стъклото като универсален декориращ и функционален елемент.
Употребата на стъклото отдавна вече не се изразява само в изработката на прозорци – поради характерните си свойства, разнообразието от форми, в които може да се превъплъщава и благодарение на усъвършенстваните технологии, днес приложението му в интериора е все по-всеобхватно.

Една от най-забележителните функции на стъклото е способността му да озарява пространството, добавяйки лукс и ефирност на интериора. Едновременно с това лесно създава усещане за повече простор и свобода в малки помещения.


Ефирност и стил с модерни стълби от закалено стъкло.    Източник: www.rizestairs.com.jpg

Видове стъкло, използвано в интериора
Този материал е с много широк спектър на употреба, както в интериорния дизайн, така и в строителството. Освен нискоемисионните КА стъкла, многопластпластовото триплекс и стопсол стъкла, използвани най-вече в изработката на стъклопакети за PVC дограми, едни от най-често използваните видове в интериорния дизайн са: флоатно, цветно, ламинирано, релефно и орнаментно стъкло.

Флоатното - познато още като бяло, е стандартното стъкло, което се отличава с висока светлопропускливост. Може да бъде монтирано навсякъде и поради това е често използвано в интериора. Дебелината му варира в зависимост от конкретното приложение.

Цветното, наричано абсорбиращо стъкло, основно се използва за намаляване на слънчевата светлина, UV лъчите и отблясъците вътре в сградата. Цветовете, в които се предлага са светло и тъмно зелено, светло, тъмно, морско и мастилено синьо, сиво и бронз. То е с ниско ниво на светлинна рефлексия и висок соларен фактор. Поради тези му особености цветното стъкло намира приложение както в интериора – за изработката на мебели, плотове, маси, рафтове и парапети, така и в строителството.

Ламинираното стъкло се отличава с изключителна здравина и якост, благодарение на вградения допълнителен слой пластмаса, което не позволява да се разпръсне, ако бъде счупено. Употребата му е ефективна за местата, където стъклото се натоварва много и е необходима голяма устойчивост. Ламинираното стъкло е много добро решение за интериорни врати и витрини с големи размери.

Орнаментно стъкло се характеризира с разнообразни класически стилизирани фигури или причудливи дизайни, където прозрачността зависи от структурата и гъстотата на елементите. Този тип стъкла могат да бъдат закалени, ламинирани или матирани. Широко използвани са за витрини на кухненски шкафове, интериорни врати или гардероби.


Комбинация от стъкло и дърво за холната мебел.    Източник: www.misshahome.com

Мебели от стъкло
Стъклото навлиза изключително смело в изработката на мебели за дома, офиса или различни учреждения. Вече едва ли има предмет, който да не може да бъде направен от стъкло – фасади на кухненска мебел, декоративни елементи, мивки и произведения на изкуството. Самостоятелно или в комбинация с дърво, кожа или метал, този материал представя неповторимо изящни изделия за домашния интериор.


Стъклото в кухненските плотове.   Източник: www.decoracion-muebles.blogspot.com

Стъклените кухненски плотове, масите и столовете от стъкло във всекидневната или трапезарията изглеждат нежно и изискано, придавайки изчистен и луксозен щрих. Благородството на формите от стъкло е толкова изящно, че не са необходими почти никакви други украшения.

Благодарение на стъклото елементите от интериора внушават чувството за лекота и свобода в помещенията. Поставени върху прозрачни полици и стелажи, книгите сякаш мистериозно “висят” във въздуха. За разлика от останалите материали, мебелите от стъкло създават усещане за пространство, елегантност и финес с деликатното си ненатрапчиво присъствие.

Наред с пленителната си декорираща функция, стъклото се счита за най-екологичния материал, като проддръжката и почистването му изискват минимални усилия. Още едно предимство е възможността да позиционираме прозрачната мебел и на директна слънчева светлина, което няма да застраши качеството й в цветово отношение.

Креативни идеи за стъклен свят у дома
Разнообразните приложения на стъклото представят неповторими оригинални идеи за добавяне на елегантни отличаващи детайли, посредством които да индивидуализираме цялостния стил и дизайн.
Красотата на интериорните врати, модернизираните витражи от цветно стъкло, декоративните преградни стени и елегантни душкабини пораждат вълнуващи емоции и наслада за окото у нас самите и посетителите на дома. Стъклените тухли са още една възможност за изграждане на преграда между стаите или в коридора.

Днес, с модерните технологии, не само мебелите и вратите могат да бъдат изпълнени от стъкло. Проектират се цели стълбища със стъклени парапети, подове и тавани от закалено стъкло в един изцяло футуристичен стил.
В модерните домове често може да забележим цели стени от стъкло, които разчупват затвореното пространство и позволяват да се “слеем” със заобикалящата ни природа.

Съвременните технологични похвати разкриват необятния потенциал на стъклото като универсално и елегантно средство за оформяне на атрактивни ефирни решения в обзавеждането на дома.
Прозрачата или матираната му повърхност и фините отблясъщи подчертават модерната насоченост към обогатяване на интериора и създават естетика и уют с “невидимото” си присъствие.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари