Преобразяване на кухнята

През годините сме забелязали, че в кухнята ни пространството е дефицитно. Кой е най-удачният начин да осигурим в кухнята повече пространство без много усилия?
15.05.2010
Мая Янева
126
плотове, шкафове, уреди, кухня, удобства
Преобразяване на кухнята
Източник: Още за къщата

През годините сме забелязали, че в кухнята ни пространството е дефицитно. Кой е най-удачният начин да осигурим в кухнята повече пространство без много усилия? - Очарователните места за хранене, които сякаш приканват да си вземете стол или табуретка и да седнете. Няма значение какви други удобства за хранене имате, плотът е много удобна зона за лека закуска, обяд или вечеря и осигурява най-краткия път на чиниите с блюдата от мястото на приготвяне до спота за хранене, след това до миялната и обратно в шкафовете. Освен това плотът е подходящ за младите членове на семейството, които го ползват за различни хоби дейности и забавления. Ако той има допълнителен рафт, ще се изненадате колко полезен и функционален може да се окаже. Не подценявайте възможността за разширяване на плота чрез рафт, който се изтегля и прибира чрез плъзгане. Ако кухнята е претоварена, отговорът може да е сгъваем рафт до стената.

Тесните плотове са с многофункционална употреба в кухненската площ.
Те могат да се ползват за закуска, за работна площ и за място за съхранение. Те са единственото място, което е далече от мястото за готвене, мивката и хладилника. Дългият рафт под плота позволява да се съхраняват често използвани продукти като захар, сол и кафе, които са от първа необходимост. Чиниите и чашите при такава конфигурация са в стъклени витрини високо на стената.

Широките плотове в кухнята могат да служат и като разделителна линия между кухнята и дневната. Около такъв плот може да се разположат високи тапицирани столове, които да се ползват за неофициална вечеря и за закуска. Големите планувани официални вечери при такова разпределение се сервират на масата в трапезарията. Стъклените витрини дават възможност да се подредят красиви чаши и подноси, а от страната на кухнята такъв плот осигурява допълнителни рафтове за съхранение на продукти.
Голям плот с елегантна извивка е подходящ остров във всяка кухня. Той предоставя площ за готвене и дава възможност за бързо сервиране. Независимо дали правите вечерно парти или обяд, има достатъчно място за разполагане на блюдата и за лесно придвижване покрай кухненския остров. Това също може да бъде подходящо място за забавление на тийнейджърите у дома. Удобният плот, който позволява да се заобиколи, е удобно място за закуска на двама до четирима души и дава възможност да се общува със семейството по време на готвене.

Технологии за вашия кухненски плот
Когато избирате материали за вашия кухненски плот, цените, визията и трайността им са решаващи фактори, за да направите правилния избор. Цените варират, като най-евтините материали са ламинираните плоскости, а най-скъпите са естествените материали и техническият камък. Предимства на ламинираните плоскости – лесни са за монтаж, лесно се подменят, но не са устойчиви на надраскване и бързо остаряват. Има широка гама цветове и дизайн и са устойчиви на захабяване. Когато плотът е инсталиран върху някаква основа, отстраняването му е по-трудно и е по-добре да се отстрани цялата конструкция. Друг доста разпространен и евтин вариант за плота в кухнята са керамичните плочки. Те са лесни за монтиране, но е трудно да се поправят и заменят и ако някоя плочка се повреди, целият плот изглежда стар и изхабен. Освен това те не са удобни за почистване, защото фугите се замърсяват лесно...
 

+1
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари