Преображения на малкия балкон – от цветна градина до офис

С малко въображение и подходящо обзавеждане балконът може да стане мини-градинка, райско кътче за релакс и дори малък, но удобен офис.
15.07.2013
Антоанета Салфидж
762
тераса, балкон, домашен офис, мини градинка, кът за релакс
Когато мястото вкъщи не стига, работата може да вършите и от балкона.
Източник: http://architector.ua/post/Interior/1773/Idei_dlja_malenkogo_balkona/

Балконът, особено ако е малък, често се превръща в едно от най-занемарените пространства в нашия апартамент. Събираме на него бутилки и буркани, складираме, уж, стари вещи, превръщаме го в голяма кофа за боклук. А всъщност в балкона, дори и най-малкия, има голям потенциал, да се  превърне в приятно местенце. С малко въображение и подходящо обзавеждане балконът може да стане мини-градинка, райско кътче за релакс и дори малък, но удобен офис.


Ето няколко примера за подобно преображение:


Миниатюрна градинка
Вместо да събирате боклуци на терасата, постарайте се да я облагородите с разнообразни балконски цветя. Изберете ги според изложението на терасата, така че да се съобразят със силата и посоката на слънчевата светлина. Колкото по-малък е балкона, толкова повече е нужно да го проектирате на височина. Използвайте въображението, за да окачите цветята на всички възможни вертикални позиции. Пуснете ги да висят от тавана, окачете ги по парапета, подредете ги по перваза. В ролята на висок цветарник може да влязат например щайгите и другите предмети, които послушно стоят на склад на балкона.


Кът за релакс
С подходящо обзавеждане – маса и два стола например, и на малкия балкон може да се организира кътче за кафе с приятел. Важно е обаче да се погрижите за детайлите. Подберете внимателно по цветове покривката, ушийте възглавнички за столовете, постелете малко килимче под масичката. Погрижете се за вечерното осветление. Освен със свещи добре е да използвате възможностите на соларните лампи. Има такива, които можете да забиете в саксийниците и през деня да захранвате със слънчева светлина. Симпатичната декорация със сигурност ще промени до неузнаваемост вашия балкон.


Домашен офис на балкона
Когато мястото вкъщи не стига, работата може да вършите и от балкона. Тази възможност обаче изисква по-сериозно преустройство на апартамента. За да работите на терасата най-добре е тя да е остъклена. Стените пък трябва да са допълнително изолирани, защото на практика са външни и директно подложени да ударите на слънце и дъжд. Възможно е също така да прецените, че е по-добре да приобщите балкона към някоя от стаите, а това ще означава, че ще смъквате и вътрешни стени, ще оформяте арки и ниши. Всички тези промени е най-добре да консултирате със специалист технически инженер преди ремонта, особено ако искате да премахвате вътрешни стени. Резултатът обаче със сигурност ще си заслужава. Печелите допълнително пространство за бюро и библиотека за книгите. Вижте няколко реализации на снимките по-горе.

+6
Закони Нормативна база Коментари