Пренаредете гардероба!

Функционалното деление и практичните механизми пестят място и пари.
14.06.2012
Антоанета Салфидж
712
спалня, гардероб, гардеробно помещение, дрешник, рафтове
Функционалното деление и практичните механизми пестят място.
Източник: Антоанета Салфидж

Дори да имате цял дрешник вкъщи, мястото за дрехи и вещи пак няма да ви е достатъчно. Вместо да купувате поредния скрин и да разчиствате още една стая или килер за склад, по- добре се заемете с организацията на вътрешността на гардероба. Умното разпределение на рафтове и лостове трябва да се съобрази с особеностите на вашия стил на обличане, както и с навиците на другите членове от семейството.

Гардероб за всеки
Когато планирате вътрешните деления на гардероба, задължително предвидете секция за всеки член от семейството. Така ще мотивирате всички вкъщи сами да поемат отговорността за пазене на реда в своя гардероб или поне ще ограничите периметъра на издирване на дрехите.
Във всеки гардероб, дори и в най- малкия, се налага да се прибират всякакви домашни вещи и електроуреди като ютия, дъска за гладене, пътна чанта. Най-добре е още при планирането на пространството да включите и едно самостоятелно крило с функция на склад.
Ако в началото не знаете с какво ще го запълвате, поставете един лост за дългите палта. След няколко месеца вече със сигурност  крилото вече ще е оползотворено и ще сте щастливи от взетото решение.

Място за нея
Женското крило на гардероба всъщност е много по-различно от мъжкото. Причината е в спецификата на женските тоалети и аксесоарите към тях. С помощта на внимателно подбрани механизми и разпределения дори женската зона може да побира много багаж и при това той да е винаги подреден.  В нея задължително трябва да присъства секция с височина поне 150 см, в която да се окачват дългите рокли и палта без риск да се мачкат при подгъва. Ако корпусът е висок до тавана, тогава  обмислете покупката на лифт за дрехи. Това е популярен напоследък лост с механизъм, който позволява на дрехите да се окачат в най-високата част на гардероба и при нужда да се смъкват до нивото на погледа с помощта на лесно подвижна ръкохватка.

Важен елемент от женската част на гардероба са чекмеджетата. Поставете ги в ниската част на корпуса, така че да можете да използвате горните им дъски като плот. С чекмеджета най-лесно ще разпределяте и бързо ще подреждате бельото, тениските, чорапите и аксесоарите към тоалетите. Ако сте пропуснали да предвидите чекмеджета в гардероба, тогава на помощ ще ви дойда кутиите. С тях също лесно и удобно можете да разпределяте съдържанието на гардероба.

Ето и един съвет: надпишете кутии с етикет, който означава съдържанието. Така най-лесно ще се ориентирате къде какво сте сложили, дори това да е било преди година.

Място  за него
Преди да правите разпределението на мъжката част от гардероба, разгледайте механизмите, които се предлагат от производителите. Ще се изненадате колко разнообразни са те, особенно тези, които са предназначении за дрехите на по-силния пол. Лостовете за ризи и сака са предназначении да побират десетки бройки с тегло до 10 кг. Някои от механизмите позволяват монтаж и по страницата на гардероба. Много функционални се оказват разпределителите за вратовръзки. Те могат да се монтират и на крилото на гардероба, така че винаги да са под ръка и да не заемат място на лоста за дрехи.

Преди да изберете механизмите обаче, внимателно прочетете инструкциите за монтаж, товароносимост и употреба.

Дрешникът е по-доброто решение
Когато домът ви е нов, имате възможност генерално да зонирате пространството. Добре е още сега да предвидите място за самостоятелен дрешник. Ако къщата ви е голяма и е с повече стаи, най-добре да разположите дрешника в една от стаите, които са в съседство със спалните помешения.
Дрешник може да обособите и в самата спалня, особено ако е по-голяма. Вече често се прави така – спалнята се прегражда със стена от гипскартон, зад която се нареждат стелажите и кошниците на дрешника.

В детската стая също може да се обособи малък дрешник. Най-често той се оформява в ъгъла или в налична ниша в помещението. Помислете също за място за чанти, куфари и задължително за ютията и дъската за гладене.

+12
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари