Премяна за трапезната маса

Един от основните декори от значение за интериора и комфорта на трапезарията е покривката за маса.
15.10.2015
Румяна Бонева
2475
интериор, дизайн, текстил, покривки
Традиционно бяла покривка - символ на чистота.
Източник: www1.bloomingdales.com

Ефектно декорираната трапезна маса и подходящо подбрания текстил за нея са важен момент при посрещане на гости, организиране на партита или семейни сбирки. Един от основните декори от значение за интериора и комфорта на трапезарията е покривката за маса. Ролята на този аксесоар може да се опише в няколко аспекта – подчертава тематичната идея на събитието, допринася за добрия апетит и настроение, защитава масата от петна и надрасквания. В днешно време разнообразието от покривки е необятно море от различни материи, форми и цветове. 

Как да изберем покривка за масата
Покривките за маса може да се класифицират в две направления - декоративни и трапезни. Първите са оригинално допълнение към интериорния план и в повечето случаи са плетени на една кука, шакардови или с разнообразни щампи. Падат тежко върху масата, а изкусните им детайли задължително трябва да са в хармония с общата идея на дизайна в помещението. Все по-рядко обаче можем да ги открием в съвременните домове. Покривките за хранене се предлагат в най-различни текстилни материи и почти неизчерпаеми комбинации от цветове. За да се спрем на определен модел трябва добре да преценим ефекта, който искаме да постигнем, повода за събитието, а също така формата и размерите на масата.Покривка от жакард със сатенени мотиви. Източник: www.camamia.bg

Цветът на покривката
Класическата снежнобяла покривка е символ на чистота и добра хигиена, а това е от основно значение когато се храним. Във всеки дом трябва да има поне една чисто бяла покривка за маса. Тя придава елегантен и официален вид на трапезата. Традиционно бялата покривка от лен, в комбинация с текстилни салфетки от същия цвят и материя подхожда за по-изискана, официална атмосфера.


Екзотични кожени подложки с тишлайфер. Източник: www.moni-textil.com


Разбира се що се касае до избора на цвят, всичко зависи от собствените ни предпочитания. Цветните покривки създават екзотична атмосфера, стига да са добре съчетани с останалите елементи от подредбата на масата като салфетки, тишлайфери и всички други поставени аксесоари.  Тишлайферът е разновидност на покривката за маса и представлява дълга и тясна ивица от текстил, чиито краища свободно падат от двете страни на масата. Използва се предимно за декоративен акцент на трапезата, самостоятелно или поставен върху друга покривка. Днес тишлайферите са особено популярни и може да ги срещнем в почти всеки модерен дом. Добре се сечътават с поставки за хранене и салфетки в същия десен. За допълнителен шик последните е добре да са колосани и красиво сгънати.Ефектен сет тишлайфери и салфетки. www.posuda.bg

Форма и размери
При избора на покривка трябва да се съзобразим най-напред с формата и размерите на масата, с която разполагаме. Съобразно това можем да изберем покривка в правоъгълна, квадратна, кръгла, елипсовидна форма и др. Стандартно размерите трябва да се подберат така, че тя да виси около 40 см от всички страни на масата. Колкото по-дълга е висящата част (пад), толкова по-формален вид придобива трапезата. По правило формата на покривката трябва да съответства на формата на масата, но предвид ефекта, който искаме да постигнем може да използваме и покривка с различна форма. На кръгла маса например спокойно може да положим както кръгла, така и квадратна покривка. Или пък да изберем такава в правоъгълна форма, разположена диагонално върху продълговата маса за по-забавна и непринудена атмосфера. Ето някои насоки, от които да се ръководим при определяне на подходящият размер:

Как да определим желаният размер покривка за:


Кръгла маса
За целта е необходимо най-напред да премерим масата напречно за да установим диаметъра. На второ място трябва да определим колко точно искаме да виси покривката от всички страни. Добре е да имаме предвид, че за ежедневна употреба, усредненият размер е от 20 до 35см, а за официални случаи, пада е от 40 до 80см. Разбира се тези размери варират съобразно височината на масата. За да определим желаният размер покривка събираме диаметърът с размерите на пада умножен по две, или нагледно по следните примери:


За ежедневна употреба
Диаметър/см                      90           
Размер на пада/см             30                 
Размер на покривката/см  150                 


За специални случаи
Диаметър/см                     90                 
Размер на пада/см            60                 
Размер на покривката/см 210                


                            Цялостен сет за правоъгълна маса - лен и памук. Източник: www.lamaisonbleue.co.uk


Правоъгълна маса
Необходимо е предварително да измерим ширината и дължината на масата. За да определим правилният размер покривка трябва да съберем ширината и два пъти пада, а също така и дължината и два пъти пада, например:


За ежедневна употреба
Ширина                          80         
Дължина                      120         
Височина на масата       75         
Размер на пада             30         

Размер на покривката/см
Ширина                        140
Дължина                      180


За специални случаи
Ширина                          80         
Дължина                      120         
Височина на масата       75         
Размер на пада             70          


Размер на покривката/см
Ширина                        220
Дължина                      260
 


                                       Цветната покривка в хармония с останалите аксесоари. Източник: www.aliexpress.com


Материи и поддръжка
Подходящи за ежедневна употреба са покривките от памук и полиестер, изкуствена коприна и такива с тефлоново покритие, поради факта че съхнат бързо и почти не се нуждаят от гладене. При по-официална обстановка е добре покривката да е изработена от лен, памук или сатен. Покривките от тези материи изглеждат елегантно и придават красота и шик на трапезата, но трябва обаче да имаме предвид, че памукът и ленът се свиват при изпиране на температура над 30°. 


Памукът е мека естествена материя и разнообразието от продукти от този материал е голямо. Подходящо е изпиране в перална машина, като в повечето случаи е необходимо гладене. Недостатък е че лесно може да останат петна по памучната покривка.
Ленените влакна са естествена суровина, а материата става по-мека след изпиране. Ленът се мачка лесно затова гладенето е задължително. В никакъв случай  не трябва да оставяме ленената покривка да пресъхва, тъй като това ще затрудни гладенето.
Полиестерът е изкуствена тъкан с гладка повърхност. Материята е водоустойчива, а петната се почистват много лесно. Подходящ е за машинно изпиране и не е нужно да се глади.
Микрофибър – тъканта е мека и не задържа петна. Може да се изпира в перална машина, като не е необходимо гладене.
Памук и полиестер – тази комбинация допринася за по-лесната поддръжка на покривката, при което тъканта почти не се нуждае от гладене.
Покривка с тефлоново покритие – подобно покритие може да се нанесе върху каквато и да е по вид тъкан. То не се вижда с просто око, но се усеща при допир. Покритието не допуска задържане на петна по покривката, а в случай че разлеем течност на повърхността остават само капки, които лесно можем да почистим с домакинска хартия. Дори и да остане леко петно, изпирането е изключително лесно, без каквито и да е препарати. Трябва да имаме предвид единствено, че покритието може да се повреди при изпиране на температура над 40°. Гладенето също трябва да се извършва на по-ниска температура. 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари