Преимуществата на домашната камина

В мразовитите зимни вечери усещането да се стоплим на истински, жив огън е неповторимо.
15.11.2015
Румяна Бонева
1336
интериор, отопление, камини, горивна камера, Камини-Евростандарт
Ъглова камина
Източник: Камини-Евростандарт ООД, www.kamini-eurostandart.com

В съвременния дом камината далеч не е само оригинален дизайнерски акцент. Зимните студове наближават, а ниските температури и усилващият се вятър ни карат да се чувстваме все по-некомфортно и с нетърпение очакваме да се отпуснем в топлата и уютна домашна атмосфера. С постоянното увеличаване на цените на горивата и електрическата енергия, камината може да се превърне в отлично решение като основен или второстепенен източник на отопление.

В миналото камината е била център на дома. Освен че на нея се е готвело, тя е била и източник на топлина и уют. Вечер, събирането на цялото семейство около камината било съществен ритуал. В наши дни конвенционалните камини са придобили и естетическа роля за интериора на дома, съчетавайки практичност, ефективност и красота в едно. Камина с три лица,     Източник: www.kamini-eurostandart.com

Ползите от откритото огнище
В мразовитите зимни вечери усещането да се стоплим на истински, жив огън е неповторимо. Топлината, излъчвана от радиаторите не би могла да се сравни с магията и очарованието на открития огън. Ефективността от откритите камини не се отличава с особено голям коефициент на полезно действие, но въпреки това продължава да бъде изгодна алтернатива за отопление през зимата.

Ефективно отоплениеоткритите камини осигуряват достатъчна топлина и през най-студените зимни месеци. За горенето се използват дърва или екобрикети, които отделят голямо количество топлина.

Акумулиращ ефект – масивната зидария на откритите камини спомага за продължителното отделяне на топлина, дори и след като огънят е изгаснал. Това от своя страна способства за поддържане на приятна температура в помещението за дълго време.

Спестяване на средства – закупуването на дърва е неизбежна инвестиция, която в бъдеще обаче значително ще намали разходите ни за отопление, дори и при положение, че ползваме камината като вторичен източник. От друга страна цената на дървата не е фиксирана и сами преценяваме кога ще е най-изгодно да ги закупим.

Независимост – отворените камини ще осигурят топлина в дома без да са взаимно зависими от електрическите компании, силните бури и виелици. От нас зависи кога ще запалим камината и колко топло искаме да ни бъде. Сами решаваме кога да се снабдим с дървата за горене и къде най-подходящо да ги съхраняваме.


Камина с три лица, стъкло     Източник: www.kamini-eurostandart.com

Атрактивно дизайнерско присъствие – неподправената красота на откритото огнище ще продължава да бъде все така атрактивен избор за много хора. Откритите камини винаги са ни правили впечатление, където и да сме ги виждали – било то в нечия всекидневна, заведение или къща за гости. Звукът и приятната миризма от пукащите дърва и танцуващият пламък на огъня внасят неповторим уют заедно с усещането за спокойствие и селска идилия.

Друга, по-високоефективна алтернатива е използването на метални горивни камери. Съобразно конкретия тип камера, работеща с въздух или водонагряване, коефициентът на полезно действие се увеличава значително.

 
1. Горивна камера с 4 лица     2. Г-образна камина     Източник: www.kamini-eurostandart.com

Защо да изберем горивна камера за отопление?
През последните години горивните камери са все по-предпочитани пред откритите зидани огнища поради редица фактори, сред които:

-  Висок КПД – горивните камери се отличават с много висок коефициент на полезно действие /от 65 до 85%/, спрямо 15-20% при откритите огнища. Скоростта, с която дървата изгарят намалява, а се увеличава времето за отдаване на топлината от тях. Това от своя страна допринася за нисък разход на дърва и увеличаване на мощността.
-  Отопление на цялото жилищеизползането на горивни камери с въздушна или водна риза осигурява постоянно отопление на всички помещения в дома.
-  Безопасност – горивните камери могат да работят без наблюдение, поради високата степен на пожаробезопасност.
-  Ограничаване на неприятните миризми – в много случаи дървата, които използваме са напоени с вода и при горенето им се излъчва неприятна миризма и пушек.
-  Лесен монтаж сами можем да си представим етапите, които включва процесът за изграждане на зиданото огнище. В сравнение с него, горивната камера се отличава с много по-бърз, евтин и по-лесен монтаж.

Дотук изброените предимства наистина са от изключителна важност, в случай, че сме избрали горивната камера за основен отопляем източник. За пример може да разгледаме какво представлява системата с въдушно отопление:


Камина с две лица     Източник: www.kamini-eurostandart.com

Системата за въздушно отопление представлява камина с горивна камера, каминни вентилатори и въздуховоди. Така изграденият механизъм гарантира постигането на оптимални температури и в най-студените дни. Системата от въздуховоди може да преминава по тавана или в подпокривното пространство. През тези въздуховоди каминните вентилатори отвеждат топлината до другите стаи и то броени минути след запалване на камината. Ето защо от основно значение при тази система е правилното изграждане на системата от въздуховоди.

Как функционира системата?
Изграждането на камината се извършва така, че около горивната камера остават въздушни пространства, които се изолират с минерална вата. Студеният въздух навлиза под самата камера, минава около нея и след като се затопли се задържа в горната част на конструкцията. Оттам става отвеждането на топлия въздух до другите стаи, посредством високотемпературен вентилатор и система от топлоизолирани въздуховоди. Използва се навлизащият въздух под вратите, което гарантира непрекъснатата циркулация на въздух в помещенията.

Предимства на системата с въздушно отопление


  • По-бързо загряване в сравнение с отоплителната система с вода
  • Значително по-малки разходи за изграждане
  • Не съществува никаква опасност от прегряване на камерата, поради възможността за регулиране отвеждането на топлия въздух с въздушни клапи.

Не случайно камината е наричана сърцето на дома. От нас зависи да определим конкретното й предназначение – дали основно ще е дизайнерски акцент или ще заложим на нея като основно средство за отопление на жилището.  Нека не забравяме – нищо не сгрява душата на човек така, както живият огън.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари