Преживейте едно незабравимо пътуване с Родопската теснолинейка Септември – Добринище!

Според класация на престижния в-к „Гардиън”от януари 2020 година Родопската теснолинейка Септември - Добринище е в топ 10 на най-атрактивните туристически дестинации в Европа.
05.11.2021
Светлана Стоянова
2932
пътешествие, Родопската теснолинейка, влакче, пътуване
Едно незабравимо пътуване с Родопската теснолинейка Септември - Добринище.
Източник: Снимка: Полина Владимирова

Според класация на престижния в-к „Гардиън”от януари 2020год. Родопската теснолинейка Септември - Добринище е в топ 10 на най-атрактивните туристически дестинации в Европа. Този факт многократно увеличи интереса към нея от страна на чуждестранните туристи. Вярно е, че през последните 2 години значително намаля международния туристически поток, поради Ковид кризата, но това е възможност за нас българите да направим едно незабравимо пътуване по този забележителен маршрут със 100-годишна история.

Приключението започва от гара Септември, докъдето може да стигнете с влак (по линията София-Пловдив-Бургас), кола или автобус. Влакчетата спазват точно разписанието си, като се движат през 4 часа разлика в двете посоки, а това дава възможност за опознаване на малките градчета по линията на теснолинейката. Повече информация за разписанието на влакчетата може да видите ТУК.

 
Пътуването с Родопската теснолинейка е истиско приключение.     Снимки: Полина Владимирова

Защо Родопската теснолинейка е толкова уникална?

Това е единствената запазена и функционираща жп линия в България с междурелсие 760 мм. Въпреки  превратностите на времето тя съществува и до днес. Теснолинейката е основно пътно средство за жителите на планинските села в Рила и Западните Родопи, а през зимата е единствения сигурен път през прохода Юндола.

 
Снимки: Ваня Божинова

Денивелация на маршрута от 1000 метра

Влакчето тръгва от гара Септември на 239 метра надморска височина, а  на гара Аврамово, която е най-високо разположената на Балканския полуостров гара, достига 1267 метра надморска височина. За да се преодолее денивелацията от над 1000 м се е наложило прилагането на специални инженерни решения при проектирането на теснолинейката. И до днес тя се изучава в техническите университети като пример за проява на забележителна инженерна мисъл. И макар, че проектирането е възложено на германски инженери, тя е реализирана и построена изцяло от български инженери и строители, както и с доброволния труд на местното население.

 
Снимки: Светлана Стоянова
 

Мостове, тунели и виадукти

Преодоляването на тези 1000 м денивелация налагат построяването на множество мостове, тунели и виадукти. По цялата железопътна линия са прокопани 35 тунела с обща дължина 2858 м. 10 от тунелите с дължина 380 м са изградени в отсечката Септември – Велинград, а останалите 25 тунела се намират в отсечката от Велинград до Якоруда.

Най-трудното за строителство трасе е Света Петка – Аврамово. Тук в разстояние  от 9,8 км се преодоляват 224 м надморска височина, а железопътната линия сменя 6 пъти своята посока. В този участък железопътната линия преминава през 17 тунела с дължина 2477 м. Най-дългият тунел по цялата жп линия с дължина 314 м преминава под Аврамовата седловина, а непосредствено след него влакчето спира на гара Аврамово.

 
Снимки: Светлана Стоянова

Невероятни природни гледки

Теснолинейката е с дължина около 125 км, но поради извънредно трудния терен пътуването от Септември до Добринище продължава цели 5 часа – часове на романтика и поглед към невероятни природни картини. Влакчето преминава през тунели, мостове и виадукти, откривайки пред Вас удивителни гледки на скалисти хълмове, красиви дефилета, вековни гори и буйни реки, спиращи дъха Ви. Пътуването с Родопската теснолинейка е едно истинско приключение!

Географски забележителности

Родопската теснолинейка прекосява 3 планини – Родопи, Рила и Пирин, 6 реки и 2 котловини. По линията има 24 спирки. Интересни места, на които може да слезете и да ги разгледате:


 
Езерото Клептуза - една от забележителностите на Велинград     Снимки: Светлана Стоянова
 

  • Велинград, известен като  СПА столицата на Балканите с многобройните си басейни с лечебна минерална вода. Има интересни музеи, не пропускайте да посетите и езерото Клептуза - най-големият карстов извор в България.   
  • Аврамово – подходящо за разходки сред природата и планинско колоездене.
  • Якоруда – оттук се тръгва до хижа Трещеник и Вапата. Посетете и голямата църква. На гарата в Якоруда, влакчетата от двете крайни точки се изчакват, за да се разминат.
  • Белица - Може да посетите историческия музей, Паркът за танцуващи мечки, както и туристическата зона Семково.
  • Разлог – градът е изходен пункт към хижа Яворов и връх Вихрен
  • Последният участък е Банско – Добринище с дължина 6,6 км.
     

 
Снимки: Светлана Стоянова

Кратка история

Точно преди 100 години през 1921г. започват организационните дейности по построяването на теснолинейката. През 1926 г. е открит в експлоатация първият участък от линията - Септември (тогава Саранбей) - Велинград (Лъджене). Трасето е с дължина 39 км. Цялата линия се строи на 6 етапа, в продължение на около 24 години. Последният построен участък, Банско – Добринище е открит през 1945 г.


Снимка: Светлана Стоянова

Ако сте любители на историята, то може да посетите "Дом-музей на теснолинейката" в гара Цепина. Открит е през 2017г. благодарение на доброволния труд на над 20 души, които ремонтират и възстановяват сградата. Музеят популяризира стогодишната история на теснолинейката и по този начин цели да привлича последователи към каузата за нейното опазване като единствената останала теснолинейка у нас. Гара Цепина се намира в дефилето на Чепинска река, на 8 км от с. Варвара - в посока Велинград, на 116 км от София и на 62 км от Пловдив. В момента музеят работи само по предварителна заявка. За да бъде отворен в удобен за Вас ден и час, трябва да се обадите на телефон 0892 288 220.

Разбира се, не успяхме да Ви разкажем всичко за теснолинейката Септември – Добринище, но имайте предвид, че малкото влакче Ви очаква всеки ден, през всички сезони на годината, за да Ви разкрие удивителни природни забележителности и да създаде у Вас незабравими спомени за едно невероятно пътуване!

 

Автор: Светлана Стоянова
Закони Нормативна база Коментари