Предстои Фестивал "Дни на Архитектурното наследство"

Дебютното издание ще се състои на 3-ти и 4-ти феруари 2018-та година по случай обявяването ѝ за Европейска година на наследството.
13.12.2017
www.danbg.com
174
събитие, фестивал, архитектура, културно наследство, конкурс
Фестивал "Дни на Архитектурното наследство" отваря врати през февруари
Източник: www.danbg.com

Предстоящата 2018-та е специална за България не само като година на председателство на Съвета на Европейския съюз, а и в светлината на инициативата „Европейска година на наследството“.
Именно диалога “минало - настояще - бъдеще”, претворен през погледа на архитектурата и значението на термина “памет“ ще разгледа фестивалът Дни на Архитектурното наследство.
Локацията, която любезно приютява събитието на 3-ти и 4-ти февруари 2018 г, е Дом на киното & CUSH.BAR, на ул. Екзарх Йосиф №37.   http://domnakinoto.com/
Програмата на фестивала включва изложби, лекции, дискусии и прожекции на актуални български филми за културното наследство, разпределени в два дни. Съвсем естествено е избран и Домът на киното – неутрална територия, на която могат да се срещат различни възгледи в общ контекст. Всички събития от програмата (а те са много!) ще бъдат придружени от музика и питиета.
Акцент от фестивала е награждаването на „V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“, организиран от дружество „Архитектурно наследство“ към Съюза на Архитектите в България. Събитието се стреми да популяризира темата за опазване на културното наследство на България. Проектите са разработени под ръководството на преподаватели-специалисти. В тях се предлагат оригинални решения и задълбочени концепции за опазването и адаптацията на обекти с високо обществено значение. Набирането на участници продължава до 23-ти януари 2018г.
Информация за конкурса и материали за кандидатстване могат да бъдат намерени тук: http://danbg.com/wp/?page_id=1717
Дни на Архитектурното наследство среща специалисти в областта на опазването на културните ценности, студенти и граждани, за да обменят гледни точки и да преоткрият общуването помежду си. Серията събития в програмата на фестивала запознава посетителите с различни аспекти на опазване на културното наследство и хвърля светлина върху добрите практики в тази област не само на национално, но и на международно ниво.
Организатори на фестивала  Дни на Архитектурното наследство са Дружество „Архитектурно наследство“ и сдружение „Творческа мрежа за културното наследство“. Двете организации посвещават дейността си на опазването на културното наследство, възпитанието на активно гражданско самосъзнание по отношение на този ресурс и стимулиране качественото образование на млади специалисти.

Автор: www.danbg.com
Закони Нормативна база Коментари