Предотвратяване на влага и мухъл в помещенията

Борбата с тихия разрушител трябва да започне с отстраняване на източника на влагата, която е основен фактор за неговото развитие.
11.05.2020
Екатерина Бонева
11154
влагоуловители, влага у дома, влага и мухъл
Мухълът те подлудява...?
Източник: "Изобул България" ООД, www.izobul.com

Причините за поява на мухъл в помещенията могат да бъдат различни. Пораженията от вредните микроорганизми засягат стените, а впоследствие могат да увредят и подовата настилка. Мухълът е основен враг за жилището – разпространява се бързо, съсипва мебелите и стените, миризмата от него прониква навсякъде, и най-вече е вреден за здравето. Борбата с тихия разрушител трябва да започне с отстраняване на източника на влагата, която е основен фактор за неговото развитие. 

Често причината за образуване на мухъл е постоянен теч от другата страна на стената, в резултат на недобре хидроизолирана тераса или баня на някой съсед. При такива ситуации, колкото и да се опитваме да решим проблема със спрейове и домашно приготвени смеси, няма да постигнем трайно отстраняване на неприятния феномен. Друга причина за поява на черни петна по ъглите на стените и тавана е недостатъчната вентилация на помещенията, която да премахне влажният въздух. Нека разгледаме няколко способа, които се справят ефективно в борбата срещу мухъла. 
 


Neotherm AC - термобоя против мухъл. Висококачествена боя с топлоизолационни свойства за интериорна употреба. Трайно предотвратява растежа на плесени и бактерии.       Източник:  Изобул България ООД, www.izobul.com

Боядисване с термобоя против мухъл
На пазара се предлагат различни бои за защита от мухъл с антибактериално действие. Често пъти обаче, собствениците решават, че ще отстранят проблема с директно нанасяне върху засегнатата повърхност. Това за съжаление не гарантира спиране разпространението на микроорганизмите. Преди полагане на специалните бои, засегнатият участък трябва да се обработи, а останалите от мухъла спори да се третират с подходящите почистващи препарати до пълното им унищожаване. Антибактериалните съставки в специфичните бои противодействат на образуването на плесен и мухъл в помещения с висока влажност, като бани, мокри помещения, кухни, мазета. Важно е все пак да отбележим, че колкото и ефективна да е боята, редовното проветряване на помещенията си остава основна мярка за елиминиране на влагата и конденза.


Neotherm AC - Термобоя против мухъл: Начин на действие      Източник:  Изобул България ООД, www.izobul.com


Третиране с термоизолиращи покрития

Друг вариант за справяне с мухъла и влагата е полагането на термоизолиращи бои. Тези бои са подходящи за обработка на топлинните мостове, които са основна причина за кондензиране на парите и появата на мухъл и бактерии в сгради с посредствена топлоизолация и висока влажност на въздуха. Съдържащите се в нея стъклени микросфери действат като изолационен слой, което допринася за пестене на енергия. Производителите обясняват, че високата ефективност на боите се дължи на ниска топлопроводимост, което не позволява на въздуха да кондензира в студените конструктивни части на сградата. Антикондензните и противоплесенни свойства имат траен характер и не намаляват с течение на времето.

Повече информация за термоизолиращата боя Neotherm AC може да получите от техническата карта на продукта на прикачения файл по-долу.

Употреба на влагоуловители
Влагоабсорбаторите са идеално решение срещу излишната влага в дома. Ползите от употребата им са много, а покупката на такова средство не изисква кой знае какъв бюджет. Излишната влага създава усещане за студ и мирис на застояло в стаите, което от своя страна може да предизвика различни последици за здравето – кихане, кашляне, алергични прояви. Един влагоуловител ще спомогне за абсорбиране на излишната влага, правейки въздуха по-приятен и свеж. Предлагат се в различни размери, съобразно големината на стаите и действат най-ефективно, когато бъдат поставени около прозорците. 


Употреба на влагоуловители в дома и офиса      Източник: www.homelabs.com

Глобални мерки с хидроизолация
Важен аспект в борбата срещу влагата и развитието на мухъл е запечатването на външните стени с помощта на подходяща хидроизолация. За целта може да се използва битумен грунд, който се използва за защита на къщи от капилярна влага. Циментовата хидроизолация е подходящ способ за апартаменти и може да бъде еднокомпонетна и двукомпонетна. Успешно се прилага и метода „хидрофобиране“ с помощта на водоотблъскващ силикатен разтвор, който прониква в стената и образува неразтворими минерали, предотвратяващи капилярното покачване на водата. Следва измазване с циментова хидроизолация за цялостно изолиране на помещенията от влага.

Ефективна топлоизолация за намаляване на студените повърхности
Поставянето на външна изолация повишава повърхностната температура на стените, което води до елиминиране на конденза, намаляване разходите за отопление и по-добър комфорт. Това се дължи на намаляването на температурните разлики в различните части на стаята и усещането за лъхане на студ от стените. Трябва да отбележим, че тази теория е в сила само при поддържането на постоянна температура в помещенията, а не чрез метода включване и изключване, при който възхудът се стопля бързо, докато стените остават студени. Наличието на студени стени е основна предпоставка за образуване на конденз, а след него мухълът е неизбежен. Ето защо употребата на ефективни термо бои и антибактериални лакове е един съвременен начин за справяне с този неприятен феномен.


Студените повърхности и недобрата изолация са сигурна предпоставка за появата на мухъл      Източник: www.premiumplast.bg

Непредприемането на мерки води до лоши последици
Наличието на постоянна влага в помещенията с висока влажност неизбежно води до зараждане на микроорганизми, които с времето образуват мухъл и плесен по стените и тавана. Това не само води до нарушена естетика, но може да има и пагубни последици за тяхната здравина. Колкото и странно да звучи, немалка част от строителните материали съдържат специални подобрители, които са апетитна среда за развитието на микроорганизми. Ето защо своевременното справяне с микроскопичните вредители трябва да се реши чрез подходящите мерки. Пренебрегването на появилите се проблеми, в резултат на прекомерна влага в дома е предпоставка за влошаване на вътрешния климат, а оттам и на човешкото здраве.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари