Предложения и препоръки при използването на масло за дърво

Маслата за дърво са подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба – за поддръжка на градински мебели, перголи, декинги и в интерес на истината притежават доста повече предимства.
13.04.2017
Румяна Бонева
3677
защита на дърво, декинг, масло за дърво, дървени настилки, дърво и влага
…и нека дървото диша!
Източник: www.hoylowcost.com

Дървото е естествен материал, чиято структура поема и освобождава влага, подобно на човешката кожа. Изделията от масивна дървесина метафорично казано “живеят” и “дишат”. За да се запази неподправената им красота тези животворни процеси не бива да се възпрепятстват. В многообразието от продукти, предлагани в търговската мрежа, често се подвеждаме от цената, честотата на използване и какви ли не други критерии, които би следвало да определят качеството на продукта.

Всъщност въпросът е дали ще са в хармония с темперамента на дървото...


Маслата са подходящи за използване навсякъде в дома www.pisosymaderas.com

За повечето хора използването на масла за дърво се свързва с обработката на паркети и дюшемета или с реставрацията на старинни мебели. Приложението на подобни продукти обаче съвсем не се изчерпва с това. Маслата за дърво са подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба – за поддръжка на градински мебели, перголи,  декинги и в интерес на истината притежават доста повече предимства пред масово използваните полиуретанови лакове. 


Маслата проникват в дълбочина и защитават дървото отвътре www.maistorplus.com

В какво се състои разликата?
Лакът запечатва дървото, създавайки защитен слой на повърхността, който предпазва дървесината от влага и замърсявания. За разлика от твърдите, пластичните лакове са податливи на деформация и защитават дървената повърхност при натиск. Изсъхват бързо, но за постигане на оптималните им якостни качества се изисква доста време. Без да споменаваме необходимостта от грудниране, полагане на няколко слоя лак и междинно шлайфане за постигане на гладка повърхност. Все пак не може да не подчертаем, че лакираните повърхности не се нуждаят от поддръжка за известен период от време, но износи ли се покритието лакът трябва да се отстрани изцяло, преди да се положи наново. От казаното дотук може да се направи следният извод – полиуретановите лакове отнемат повече усилия и време за полагане и освен това осигуряват само външна защита на дървесината. Лакът не се грижи за естествения влагообмен и не предпазва дървото от замърсявания и течности под защитния слой.


  Повърхността придобива прахо- и водоотблъскващи свойства.            Разнообразна гама от плътни и прозначни цветове.
Източник: www.thephotoargus.com                                                                                      www.sirkacolor.sk


Маслото прониква в дълбочина и осигурява защита отвътре, като създава фина повърхност и подпомага аериращите свойства на дървото. Маслата с твърда вакса запазват здравината и еластичността на дървесината и възпрепятстват нейното разсъхване или трошливост. Гладкият филм способства прахо- и водоотблъскващите свойства и високата износоустойчивост на повърхността, която остава незапечатана, а влагата свободно се изпарява. Наред с всичко това не е необходима предварителна обработка преди нанасяне на маслото и шлайфане между отделните пластове. Характеризират се и с ниска разходна норма -  с максимум две ръце се покрива двойно по-голяма квадратура. Маслото се абсорбира от дървесината, поради което е нужно по-често подхранване. Поетите масла от своя страна създават по-малка податливост към надрасквания.


   
Кога един продукт е висококачествен. Източник: www.osmobg.com


Кога маслото за дърво е наистина качествено?
В производството на висококачествените масла се влагат изцяло природни суровини. Пречистването на вредните вещества и примеси се осъществява посредством многостепенен и скъпоструващ процес, след който маслата са абсолютно безвредни за хора, животни и растения. Продуктите се базират на възобновяеми растителни масла и естествени восъци и могат да се класифицират като “зелени”. Важно е също така да следим за влагането на натурални оцветителни пигменти, без употреба на вредни разтворители. 


Няма риск от подхлъзване www.dermasur.besaba.com


Предимствата на маслата
Маслата с твърда вакса притежават редица достойнства и гарантират запазването на топлия и обаятелен чар на естествената дървесина.


  • Третираната повърхност придобива “копринен” оттенък и трайно запазва природната си красота. Гладкото покритие е почти невидимо и съхранява натуралната структура на материала, а дървото изглежда напълно естествено.
  • При традиционните финиши на маслена основа без твърда вакса - дървесината е защитена само отвътре, липсва износоустойчив слой.
  • След изсъхване маслата са абсолютно безопасни и са походящи за обработка на детски дървени играчки.
  • Покритието е дълготрайно, поради факта че прониква в дълбочина и осигурява необходимата еластичност, без да се напука, обели или нацепи.
  • Подходящи са за използване и в помещения с висока влажнаст.
  • Полагането се извършва с минимални усилия, без необходимост от грундиране и междинно шлайфане. Важно е преди всичко повърхността да е чиста и суха.
  • Маслата са икономичен продукт – за постигане на качествена защита е нужен съвсем тънък слой. Ниската разходна норма е основен критерии в търсене на оптималното  съотношение качество – цена.
  • Успешно се прилагат в интериора и екстериора
  • Разнообразие от плътни и прозрачни цветове
  • След нанасянето на маслата не е необходима последваща обработка 

Препоръки при употребата на масла за дърво в интериора
За предпочитане е да заложим на маслата с твърда вакса -  те са трайни и издържливи на механични въздействия и могат да се използват в помещения с повишена влажност. След третиране повърхността придобива прахо- и водоотблъскващи свойства и е в пъти по-устойчива при разливане на течности и алкохолни напитки. Екзотичната дървесина като Merbau, Wenge и Jatoba винаги трябва да се третира с подходящите за целта транспарантни финиши. Продукти с непроверено качество и предназначение могат да причинят трайни повреди при дървен материал от подобен клас.


Маслата с твърда вакса предоставят защита и запазват красотата на дървото  www.jardinesdecasas.com


На какво да обърнем внимание при продуктите за външна употреба
Маслата за дърво са подходящи за обработка и поддръжка на градински мебели, огради, беседки, перголи, декинги, външни фасади и дограми. Често голяма част от тях са изработени от редки и благородни дървесини или екзотични дървета. Винаги трябва да избираме продукт, който да е предназначен за съответния вид дървен материал. Декингът трябва да се поддържа с препарат, който елиминира риска от подхлъзване и падане.


Когато запазването на цвета е от особена важност се нуждаем от цветно, плътно финишно масло с подходящата за целта степен на защитеност за дървото. Всички елементи в дворното пространство са изложени на атмосферните условия, ето защо е важно защитните финишни масла да са с много добра UV защита и водозащитимост и да предотвратяват посивяване и поява на плесен. Именно затова кечествените декоративно-защитни масла съдържат импрегнант. В случай, че все пак се появят такива проблеми е за препоръчване да разполагаме с подходящите от гамата препарати за отстраняване на зелени образувания и гелове за почистване на посивяла дървесина. 


Дървото внася уют и обогатява пространство, независимо дали присъства в екстериора или интериора на дома. Поддръжка на характерните му качества и естествена красота по природосъобразен начин са важни с оглед дълготрайното му използване.


 


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари