Предимства от използването на въздухопречиствател у дома

Въпреки упоритите усилия на всяка домакиня, редовно почистване и бърсане на прах, няма как да се премахнат всички замърсители. Пречиствателите за въздух обаче, се справят успешно с тази задача.
26.05.2020
Екатерина Бонева
1916
пречистватели въздух, въздухопречиствател, алергени от въздух, вируси и бактерии
Въздухопречиствател AirFree
Източник: www.allergy.bg

Един от най-важните фактори на заобикалящата ни среда е въздухът, който дишаме ежедневно. Проблемът е, че заедно с кислорода поемаме алергени като полени, прахови частици, плесен, цигарен дим, вируси, бактерии, изгорели газове и други вредни субстанции. Особено застрашени са хората, живеещи в големи градове, близо до ключови пътни артерии или индустриални обекти, гари, летища и т.н. И ако замърсяването на външния въздух е сериозен проблем, оказва се, че има и по-сериозен- замърсяването на въздуха вътре в помещенията! Според Агенция за Защита на Околната среда, замърсяването на въздуха в затворени помещения е 50 пъти по-голямо в сравнение с това на открито.
Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот белодробни и сърдечно-съдови заболявания.

Не е случаен фактът, че въздушните алергии са сред най-разпространените днес и засягат хора от всички възрасти. Всяка алергия на свой ред поставя началото на възпалителен процес в организма, който може да бъде причина за редица по-сериозни заболявания. Най-често срещаните алергени във въздуха в затворени помещения са алергени на прахови акари, алергени на домашни любимци, плесен, полени, вируси, бактерии, мухъл. Дишането на по-чист въздух намалява риска от инсулт, сърдечни и белодробни заболявания, астма и други респираторни болести, заявява Световната здравна организация .

Изследванията в тази област показват, че използването на пречистватели за въздух могат значително да намалят вредните замърсители в затворени помещения като акари, бактерии, вируси, мухъл и плесен. Качественият въздухопречиствател  ефективно елиминира до 99,9 % от алергените и микроорганизмите във въздуха и по този начин значително намалява отрицателния ефект върху здравето, свързан с дишането на замърсен въздух в затворени помещения.


Източник: www.allergy.bg

Защо да инвестирате във въздухопречиствател?

Въпреки упоритите усилия на всяка домакиня, редовното почистване и бърсане на прах, няма как да се премахнат всички замърсители. Пречиствателите за въздух обаче, се справят успешно с тази задача, поради тяхната  ефективност при унищожаването на всички микроорганизми като алергени на прахови акари, алергени на домашни любимци, бактерии, вируси, мухълни спори, плесен, както и намалява количеството корозивен озон.


Качественият въздухопречиствател унищожава алергените на домашните любимци     Източник: www.allergy.bg

Премахва алергените на домашни любимци
Качествените въздухопречистватели унищожават успешно алергените на домашни любимци, причиняващи алергии. Алергията към домашни любимци всъщност е автоимунна защитна реакция на организма към протеини, съдържащи се  в кожата, слюнката или урината на животното, които пораждат реакция на свръхчувствителност при някои хора.

Унищожава прахови акари
Акарите са микроскопични паякообразни, които обитават предимно спално бельо,  пухени    завивки, матраци, килими, дивани и се развиват най-добре при тъмна, влажна и топла среда. Хранят се с мъртвите клетки, отделящи се от кожата. Самите те или изпражненията, които отделят  могат да станат причина за появата на различни алергии, ринит, астма, конюнктивит, бронхит. Използването на ефективен пречиствател на въздуха в дома ще редуцира до минимум наличието на подобен вид алергени, а от там и хроничните заболявания, които причиняват.

 
Ефективният въздухопречиствател унищожава успешно както прахови акари, така и вируси и бактерии     Източник: www.allergy.bg

Стоп на вирусите и бактериите
Пазарът вече предлага иновативни продукти, които благодарение на усъвършенствана термична технология унищожават микроорганизми от различен произход, без значение от тяхната големина и  устойчивост.

Замърсеният въздух се въвлича в керамичното ядро на въздухопречиствателя чрез естествената конвекция на въздуха, където алергените и микроорганизмите се унищожават от високата температура (200°С), независимо от това колко устойчиви и опасни са.


Унищожаване на мухъла и неговите спори     Източник: www.allergy.bg

Забравете за мухъла!
Мухълът е вид гъба, която вирее на органична материя, която разлага. Тя вирее на влажни и топли места, като шкафове, чекмеджета, бани, а също и по стени, дрехи и т.н. Мухълът може да доведе до заболявания на дихателната система и трябва да бъде третиран и премахван в затворените помещения. Това не е лесно, тъй като той се размножава чрез спори, които са невидими за окото и се носят във въздуха навън и вътре в домовете ни. Мухълът произвежда алергени и в някои случаи дори токсични вещества. Вдишването или докосването на мухъл и неговите спори може да причини алергични реакции със симптоми като кихане, секрети в носа, зачервяване на очите и кожни обриви.Източник: www.allergy.bg

Контрол на нежеланите миризми
Миризмите неизменно присъстват във всеки дом, колкото и грижи да полагате за неговата чистота. Избирайки качествен въздухопречиствател ще може да контролирате органичните миризми като например миризмата от тютюнев дим, домашни любимци, мухъл и ще се избавите от остатъчните миризми при готвене.

Въздухопречиствател без филтри унищожава 99% от всички микроорганизми      Източник: www.allergy.bgЗаложете на качествен продукт!
Инвестицията в добър въздухопречиствател осигурява здравословен вътрешен климат и запазва помещението чисто за по-дълго време. Важно е обаче, при избора на такъв уред  да се отчете нивото на ефективност при различни по вид активатори, както и възможните странични ефекти като нарушаване влажността на въздуха, отделянето на озон или повишаването на стайната температура.


Озонът е газ, който е син на цвят при стайна температура и има характерен мирис. Той е е много силен окислител, който реагира по-бързо от кислорода, причинява дразнене в гърлото, кашлица и задух и може да доведе до разрушаване на белодробната тъкан. Повечето въздухопречистватели използват HEPA филтри и ултравиолетови лампи, което предполага един допълнителен разход  за подмяна на консумативи през определено време. Когато се сприрате на такъв, работещ с филтри, обърнете внимание на пречистващия капацитет. Добрите пречистватели разполагат с дву- или трислойна конструкция от филтри с активен въглен, който ефективно премахва изключително вредния формалдехид.


Вътрешна околна среда с/ и без наличие на въздухопречиствател     Източник: www.allergy.bg

Иновациите в производството на въздухопречистватели доведоха до създаването на такива, които използват единствено термична технология и изцяло естествени процеси при функционирането си. Тези уреди са изключително ефективни при унищожаването на всякакъв вид алергени, икономични са  и нямат никакви странични ефекти.

Съвети при избора на пречиствател за въздух:

  • Ниско ниво на шум !
  • Не се нуждае от поддръжка - подмяна на   филтри или UV-лампи !
  • Да бъде икономичен !
  • Не генерира йони или озон!
  • Ефективност при унищожаването на алергени от различен произход !
  • Без странични ефекти като промяна на влажността на въздуха, генериране на озон, повишаване на стайната температура.


Статията е подготвена с любезното съдействие на специалистите от Allergy.bg
 

Автор: Екатерина Бонева

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари