Предимства на традиционните декоративни мазилки

В този материал ще разгледаме традиционни видове декоративни мазилки и техните предимства, а именно тези на варова и глинена основа.
01.06.2020
Брезза ди колори ООД
6085
мазилки, гипсови мазилки, интериорна боя, варови мазилки
Eкологична декоративна мазилка за красиви стени
Източник: BREZZA DI COLORI, www.brezzadicolori.com

Варта и глината са отлично познати суровини още от древността и успешно ползвани както при хастарните - дебелоснойни мазилки, така и при завършващите - декоративни мазилки.

Варови декоративни мазилки - традиционни, здравословни, екологични и красиви.
Варовите декоративни мазилки са уникален и мултифункционален продукт, който е познат на човечеството от векове. Доказали са предимствата си във времето. Имат приложение навсякъде в интериора, включително и баните, а също и фасадата в екстериора. Предпочитани са в тези случаи, именно заради своята издръжливост, изобилие от ефекти, полезност за здравето и климата в помещенията. Може да се нанесат върху различни основи (гипс, гипсо картон, стар латекс и пр.), а най-много позитиви носят, когато основата е варова или вароциментова хастарна мазилка и/или варова шпакловка. Тогава се избягва нуждата от шлайфане и грунд.
 

 
Красотата на варовите декоративни мазилки      Източник: www.brezzadicolori.com

Какво ни предлагат варовите мазилки:

ЗДРАВЕ

Съвременните варови декоративни мазилки са натурални, в синхрон със здравето и природата. Те не отделят вредни вещества, които причиняват алергични проблеми на хората, пасивно филтрират и регулират влажността на въздуха, намаляват вероятността от поява на мухъл и неприятни миризми. Антистатичната им повърхност възпрепятства полепването на прах и осигурява здравословно, чисто и комфортно обитаване. Варовите мазилки в най-голяма степен спомагат за поддържане на благоприятен климат в помещенията, когато е и запазена отворена система на стената в цялост. Това означава че материалите вложени в стената са естествени - дишащи. Такъв пример е тухлена стена с нанесена варова или вароциментова хастарна-изравнителна мазилка, след това варова шпакловка (при нужда) и е завършена с варова декоративна мазилка или варова боя. Дори и да не е изцяло запазено "дишането" на стените обаче, варовата декоративна мазилка ще допринесе изцяло за красотата, чистота и лесната поддръжка в дома за дълго време, и частично дори за добрия вътрешен климат.
 

 

Варовите декоративни мазилки са дълготрайни и екологични      Източник: www.brezzadicolori.com

ВИЗИЯ
Съвременните варови декоративни мазилки с лекота допълват всеки интериорен стил. Предлагат изобилие от ефекти и избор на цветове, в различна структура, релеф, шаблони, гланц, мат, коприна, металик и др., а изпълнението е винаги уникално, поради ръчната му направа. Много успешно  имитират камък - травертин, мрамор, бетон, декоративни тухли и пр., и лесно се нанасят върху кръгли и други специфични архитектурни форми. Освен това не цапат, и не оставят следи при допир.

 

Варовите декоративни мазилки са лесни за реновация и поддръжка       Източник: www.brezzadicolori.com

ВРЕМЕ и ВЪЗМОЖНОСТИ
Модерните варови декоративни мазилки се характеризират с превъзходна обработваемост и лекота на работа. Пастообразни са и готови за нанасяне. Както всички завършващи покрития и те се нуждаят от подходяща основа, но са по-практични  и непретенциозни, спестявайки средства, нерви и време.

Крайният декоративен ефект на мазилката, освен от типа й, в много голяма степен зависи и от техниката на нанасяне. Възможностите са много. Нужно е въображение, практика и познаване на материала. „Брезза ди Колори” разполага с обучен персонал с дългогодишен опит, който умее да поставя различните видове варови декоративни покрития. Същевременно организира и обучителни курсове където споделя опита си и дава възможност на всеки желаещ да се научи на този майсторлък.


 
Глинените декоративни настилки са с висока паропропускливост        Източник: www.brezzadicolori.com

Глинените декоративни мазилки - автентичен нюанс от древността
Готовите миксове от глина за вътрешно измазване са все по-предпочитан вариант за хората, които държат на естествени материали в своя дом. Разработени са от специалисти в подходящи съотношения: пясък, глина и сламен чоп, за различните слоеве  (хастар или декоративен финиш). Добавената сламата при хастарната (кирпичена) мазилка например, й придава характерна текстура. Необходимо е само да се смеси с вода до получаване на нужната работна гъстота. Завършващите - декоративни  глинени мазилки са по-фини, в меки природни цветове. Към тях може да се добавят и други декоративни суровини като разноцветни камъчета, конопена слама и пр., за по-голям и различен ефект. Глинените мазилки са в състояние да абсорбират електромагнитния смог. Те имат отличен капацитет за натрупване на топлина, като съхраняват температурата от средата и я разпределя равномерно през денонощието в дома. Освен това запазват дървения материал при използване на дървена конструкция и поддържат оптимална влажност и климат в помещенията.

 
Глинените декоративни мазилки са дълготрайни и лесни за поддръжка      Източник: www.brezzadicolori.com

Предимства на глинените декоративни мазилки:
* Оптимална влажност на въздуха.
* Акумулираща способност - природен нагревател
* Здравословни и 100% натурални
* Естетика и уют в хармонични, природни цветове.
* Дълъг период на експлоатация

Изключително важно условие за глинените мазилки е да са сертифицирани  и добити от чисти, проверени находища. В противен случай е много вероятно да съдържат радиоактивни и/или други вредни вещества.

В дългосрочен план натуралните декоративни мазилки от вар и глина имат много по-добро влияние върху околната среда.  Те имат нисък въглероден отпечатък в световен план.  За сравнение циментът отделя близо 600 грама въглероден диоксид за произведен килограм, докато стойностите на варта и глината клонят към нула.
 

Закони Нормативна база Коментари