Предимства на елекрическото барбекю

Едни от най-търсените видове барбекюта са захранваните с електрически ток.
15.02.2024
Лилия Лозанова
1278
барбекю, барбекю на ток, електрическо барбекю
Електрическо барбекю модел E-flow.
Източник: www.bbqarena.bg

Ароматът на скара и прясно приготвена храна предизвиква сетивата. Това е част от изживяването при използването на барбекю на ток. Освен събуждащия апетита дим, употребата на този важен електроуред носи усещането за почивка и празник.

Едни от най-търсените видове барбекюта са захранваните с електрически ток.
Причината е, че могат да се ползват както на закрито, така и на открито – например на терасата. В днешно време всички вили и селски къщи за гости са електрифицирани и захранването на този електроуред не е никакъв проблем. Така може да се радвате на природата и на селския бит, като имате барбекю за приготвяне на вкусна храна.


Електическо барбекю модел Severin Sevo.     Източник: www.bbqarena.bg

Почти всички барбекюта са проектирани за приготвяне на здравословна храна, като много от моделите включват различни екстри. Освен широкия избор от функционалности, електрическите барбекюта имат разнообразен дизайн.  Някои са с кръгла форма, други се придвижват като количка на колела, трети имат дизайна на електрическите скари или на цели шкафове, като се отличават с компактност.

Изборът зависи от предназначението – за двора или балкона, както и техническите параметри като мощност и визия.
В сравнение с другите видове барбекюта, немалко от клиентите имат по-високо доверие към надеждността на електрическите, свързана с обезопасеността им. Тъй като в бита сме свикнали да ползваме електроуреди, а тези барбекюта са точно такива, не е необичаен високия интерес към тях, в сравнение с тези на въглища, газ или на друго гориво.


Електрическо барбекю E-flow shadow може да се ползва и на закрито.      Източник: www.bbqarena.bg

Друга  тяхна характеристика е, че се отличават с лекота на ползването. Масовият потребител подхожда с по-голямо доверие към тяхната пожаробезопасност, дори и на закрито. Част от барбекютата са снабдени и с иновативни системи за обездимяване, което прави безпроблемна употребата им дори в кухненски помещения с добра аспирация и вентилационна система. В конструктивно отношение, поради спецификата на енергоизточника, те работят с нагреватели.


Барбекю на ток Severin Senoa Easy Clean.     Източник: www.bbqarena.bg

Скарите на почти всички модели са с незалепващо покритие.
Значителна част от моделите на пазара се предлагат с части, които позволяват лесно почистване след разглобяване – дори измиване в съдомиялна. Някои са снабдени със система за отвеждане на мазнината, така че да не се допуска нейното самозапалване.

Моделите барбекю с капак осигуряват контрол върху температурата и предотвратяват пръскането с мазнина. Други предложения са снабдени с тавичка за оттичане на течността. Има и такива, при които соковете се оттичат в специална фуния, която ги отвежда в тава, разположена под фурната. При някои има дори вграден термомостат в капака, което позволява да се следят градусите непрекъснато. При други иновативни варианти като барбекю с дисплей се ползва цифров LED индикатор, на който са показани градусите.


Електрическо барбекю Severin - с капак.     Източник: www.bbqarena.bg


Скарите за готвене са от различни материали, като позволяват стриктен контрол на температурата. Това е едно от съществените предимства на електрическите барбекюта в сравнение с тези на въглища. Вторите загряват по-бавно и не може да се следи температурата. Електрическите и газовите барбекюта загряват бързо, но с първите много клиенти се чувстват по-спокойни, защото не ползват лесно запалимо гориво, независимо от обезопасенността и на двата вида.


Електрическо барбекю Severin Sevo Mobile app, което се контролира от смарт устройство.     Източник: www.bbqarena.bg

Някои са с две и повече плочи (или решетки) за печене – например едната е за приготвяне на месо, а на втората едновременно може да се пекат и зеленчуци. Други пък са с вграден нагревателен елемент, който позволява равномерно нагряване на повърхността за готвене. Любопитен вариант на електрическо барбекю е снабдено със сонда за месо, чрез която се следи температурата чрез Bluetooth връзка на личното смарт устройство, което работи с мобилно приложение.

Независимо от използвания материал на електрическата скара (алуминий, титан-керамика, хром, неръждаема стомана, чугун, порцеланов емайл и др.), незалепващото им покритие осигурява бързо почистване и поддръжка.

Кръглите варианти на барбекю, освен  със стилния си дизайн се отличават и с функционалност.
Горивната купа е от различни материали, но най-често е снабдена с капак. Електрическите скари тип "количка" са снабдени с различен брой колела – от две до четири, като тяхната отличителна особеност е, че са мобилни.


Електрическо барбекю, модел Ecrave - тип "количка".    Източник: www.bbqarena.bg

Това означава, че може в зависимост от посоката на вятъра или други условия да я преместите в различен кът на двора. Други скари имат по-различен дизайн, някои притежават вграден шкаф за различните барбекю аксесоари. Има и варианти със сгъваеми странични плотове, на които да се поставят съдовете с готовата храна или нарязаните продукти за готвене.


Барбекю на ток Severin raklet.     Източник: www.bbqarena.bg

На пазара има богат избор на компактни барбекюта, предназначени за малки пространства на открито или на  тесни балкони. В този смисъл, може да се изберат електроуреди  с по-малка мощност, особено в сравнение с ползващите въглища или газ, тъй като са предназначени за употреба на закрито. Някои електрически барбекюта са снабдени със система за овкусяване, която предлага различни методи за готвене - печене, запържване, опушване, задушаване и др.

Тези електроуреди могат да бъдат с по-голям „арсенал“ от екстри в сравнение с ползващите друго гориво. Това е една от причините клиентите да избират електрическите барбекюта, които осигуряват здравословна храна с неповторим вкус.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари