Предимства на видовете паркети

Диагонално наредените парчета дърво с квадратна рамка, известни още като parquet de Versailles, се използват за първи път през 1684 година и заменят мраморния под във френския дворец...
15.11.2007
Галина Милушева
179
паркет, дървесина, предимства
Източник: сп. "Още за Къщата"

Диагонално наредените парчета дърво с квадратна рамка, известни още като parquet de Versailles, се използват за първи път през 1684 година и заменят мраморния под във френския дворец – мраморът изисква постоянно почистване, а така се увреждат гредите под него, които служат за основа. Предимствата на съвременните дървени облицовки са многобройни и нарастват постоянно, посрещайки не само високите изисквания на клиентите, но и стандартите за опазване на околната среда и човешкото здраве.
Масивният паркет е със стандартна дебелина 1.5 см, което позволява многократното му циклене. Основните материали, контрастни по цвят и повърхност, дъб, бук, орех, череша, липа, бор (чам), явор, клен и други по-скъпи тропически видове като богато оцветени махагони имат естествен вид и придават на дома натурално излъчване и неповторим уют. Макар технически да не е дърво, бамбукът също е популярен за подова облицовка. Масивният паркет е перфектна изолация, издържа проверката на времето, почиства се лесно, а красотата му е неподражаема.

Фурнированият паркет (слой масивно дърво около 5 мм дебелина, прикрепено към основа от по-евтина дървесина или шпертплат) позволява подът да бъде циклен и лакиран с конвенционални методи, а при необходимост да бъде поправян с леко по
вторно циклене.
 


Многослойната конструкция на паркета позволява избягването на така характерното измятане и деформиране на класическия паркет. Основата, обикновено от топола или бреза, е с 2 слоя кръстосани влакна на дървото и по този начин при движение на горния слой в една посока, причинено от влага например, поради перпендикулярното ориентиране на влакната на основата, тя се движи в обратна посока и запазва максимална стабилност на продукта. Многослойният паркет е подходящ както за вкъщи така и за обществени сгради. Ламелите са с голяма дължина, достатъчно устойчиви на деформации и влияние на околната среда, индустриално лакирани с екологични съставки, прецизно обработени с точност до 1 микрометър.
 

Най-евтината форма, ламинатът, е основа от талашит, снимка имитация на дърво и прозрачен защитен лак най-отгоре. Ламинатите са склонни към одрасквания и наранявания и не е възможно да се полират, но затова пък са изключително издръжливи, топлоустойчиви, хигиенични и устойчиви на зацапване, лесни за почистване и монтаж. Изборът на цветове и шарки е огромен, а цените са повече от достъпни.

   

Все по-модерни са екзотичните видове като ироко, мербо, апа, дусе, тик, формозия, олим. Нови и интересни дървесни видове за нашия пазар, много от които подходящи за външно полагане, с характеристики, превъзхождащи класическите дървесини, с по-големи размери до 1.20 м. Африканската дървесина е в диапазон от най-светли до най-тъмни тонове, което допълнително допринася за интереса към нея. В много случаи екзотичните дървесни видове се използват за направата на оригинални фигурални паркети или така наречения арт паркет, който впечатлява с красотата и въображението, с което е създаден.
 

Автор: Галина Милушева
Закони Нормативна база Коментари