Предимства на видове паркети

Диагонално наредените парчета дърво с квадратна рамка, известни още като parquet de Versailles, се използват за първи път през 1684 година и заменят мраморния под във френския дворец...
15.11.2007
Галина Милушева
79
паркет, дървесина, предимства
Предимства на видове паркети
Източник: Още за къщата

Диагонално наредените парчета дърво с квадратна рамка, известни още като parquet de Versailles, се използват за първи път през 1684 година и заменят мраморния под във френския дворец – мраморът изисква постоянно почистване, а така се увреждат гредите под него, които служат за основа. Предимствата на съвременните дървени облицовки са многобройни и нарастват постоянно, посрещайки не само високите изисквания на клиентите, но и стандартите за опазване на околната среда и човешкото здраве.
 
Масивният паркет е със стандартна дебелина 1.5 см, което позволява многократното му циклене. Основните материали, контрастни по цвят и повърхност, дъб, бук, орех, череша, липа, бор (чам), явор, клен и други по-скъпи тропически видове като богато оцветени махагони имат естествен вид и придават на дома натурално излъчване и неповторим уют. Макар технически да не е дърво, бамбукът също е популярен за подова облицовка. Масивният паркет е перфектна изолация, издържа проверката на времето, почиства се лесно, а красотата му е неподражаема. 
 
Фурнированият паркет (слой масивно дърво около 5 мм дебелина, прикрепено към основа от по-евтина дървесина или шпертплат) позволява подът да бъде циклен и лакиран с конвенционални методи, а при необходимост да бъде поправян с леко по
вторно циклене.
 
Многослойната конструкция на паркета позволява избягването на така характерното измятане и деформиране на класическия паркет. Основата, обикновено от топола или бреза, е с 2 слоя кръстосани влакна на дървото и по този начин при движение на горния слой в една посока, причинено от влага например, поради перпендикулярното ориентиране на влакната на основата, тя се движи в обратна посока и запазва максимална стабилност на продукта. Многослойният паркет е подходящ както за вкъщи така и за обществени сгради. Ламелите са с голяма дължина, достатъчно устойчиви на деформации и влияние на околната среда, индустриално лакирани с екологични съставки, прецизно обработени с точност до 1 микрометър.
 
Най-евтината форма, ламинатът, е основа от талашит, снимка имитация на дърво и прозрачен защитен лак най-отгоре. Ламинатите са склонни към одрасквания и наранявания и не е възможно да се полират, но затова пък са изключително издръжливи, топлоустойчиви, хигиенични и устойчиви на зацапване, лесни за почистване и монтаж. Изборът на цветове и шарки е огромен, а цените са повече от достъпни.
 
Все по-модерни са екзотичните видове като ироко, мербо, апа, дусе, тик, формозия, олим. Нови и интересни дървесни видове за нашия пазар, много от които подходящи за външно полагане, с характеристики, превъзхождащи класическите дървесини, с по-големи размери до 1.20 м. Африканската дървесина е в диапазон от най-светли до най-тъмни тонове, което допълнително допринася за интереса към нея. В много случаи екзотичните дървесни видове се използват за направата на оригинални фигурални паркети или така наречения арт паркет, който впечатлява с красотата и въображението, с което е създаден.

Автор: Галина Милушева
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари