Предимства на барбекюто на дървени въглища

Днешните преносими барбекюта на дървени въглища са изключително практични. Могат да се използват навсякъде и за всякакви поводи, тъй като са леки, компактни и дори бездимни.
13.08.2020
Екатерина Бонева
2908
барбекю, барбекю на дървени въглища, преносими барбекюта
Бездимно барбекю на дървени въглища Aurora Mirror
Източник: ENDERS www.enders.bg

Едва ли има запален фен на вкусната скара, който да не е оценил неустоимия аромат на храната, приготвена на дървени въглища. И има защо да е така, предвид многото предимства на уредите, които работят с такъв материал. Всъщност никой досега не е установил кога хората са започнали да практикуват този способ в кулинарията, но е факт, че е един от най-разпространените.

Според някои легенди, първото барбекю било направено от обитателите на Карибските острови и представлявало примитивни дървени плоскости, разположени над огъня. Според други пък,  този способ се заражда за първи път в пещерите на нашата страна, където местните жители на Рила и Родопите нареждали храната върху нагорещени камъни, с цел да се съхрани за по-дълго време. Днешните преносими барбекюта на дървени въглища са изключително практични. Могат да се използват навсякъде и за всякакви поводи, тъй като са леки, компактни и дори бездимни.


Барбекю на дървени въглища Ventura XL с много голяма площ за печене и удобен плот     Източник: www.enders.bg

Защо да изберете барбекю на дървени въглища?
„Чиста“ суровина

Дървените въглища са на практика чист въглерод, произведен от препечено в пещ дърво с много малко кислород. Когато се използват за горене в барбекю, те наподобяват горенето на дърво, но без страничните продукти от него. Благодарение на процеса на карбонизация, вредните емисии се отвеждат и изгарят в отделна камера при температура от 850°С. Дървените въглища са по-лесни за запалване от брикетите, освен това създават по-силна топлина, оставят по-малко пепел и придават на месото фин опушен аромат. Брикетите се произвеждат от биомаса, при тях плюсът е, че са по-евтини и горят по-продължително време. Те обаче съдържат повече стърготини, което би могло да се отрази на вкуса на месото.


Quick fire - система за бързо разпалване на дървени въглища     Източник: www.enders.bg

Удобно запалване
Схващането, че барбекюто на дървени въглища отнема много повече време за запалване вече е остаряло. За целта, често пъти се използват различни уреди, които разпалват въглищата бързо и лесно. Подпалките се запалват и върху тях се поставя напълненият с въглища уред. Благодарение на въздушната струя, въглищата се разпалват и след около 10-15 минути се изсипват в барбекюто. Предлагат се и различни гелове за запалване, но с тях трябва да се внимава, тъй като е възможно да придадат лош вкус на храната.


Aurora - паста за разпалване на въглища Enders     Източник: www.enders.bg

Неповторим вкус на приготвената храна
Най-важната причина да изберете барбекю на дървени въглища е разбира се, вкусът. Експертите са убедени. Вкусът на храната, приготвена чрез този способ е много по-интензивен и автентичен.  Важно е също така и да изберете въглища с високо качество, тъй като видът на дървото влияе и върху вкуса. Предпочитана суровина за производство на дървени въглища е буковата дървесина. Направените от нея продукти имат екстремно високо съдържание на въглеводороди и стойност на изгаряне. Като цяло, подходяща за направата на дървени въглища е дървесината на ядковите и плодови широколистни дървета.

Пикник барбекю на дървени въглища Dallas 2.0   Източник: www.enders.bg

Множество техники на готвене
Барбекюто на дървени въглища позволява приготвяне на храната по няколко начина. Можете да печете, пържите, задушаване или опушвате по метода на индиректното готвене. Допълнителна техника на готвене, която е възможна при барбекюто на дървени въглища, е печенето ”caveman” стил. При нея месото или зеленчуците се поставят директно върху горещите въглища. Опушеният вкус се постига с помощта на специална дървесина, която се поставя върху въглените, за разлика от газовото барбекю например, където за тази техника са необходими допълнителни аксесоари.


Барбекю на дървени въглища Ventura XL с много голяма площ за печене и удобен плот     Източник: www.enders.bg

Контрол на температурата
Преносимите барбекюта се изработват със специални отвори за въздух, чрез които може да се регулира температурата при готвене. Колкото по-големи са те, толкова повече кислород навлиза в барбекюто и температурата съответно се увеличава, и обратно. Моделите, които нямат такива отвори разполагат с перка и регулатор за въздух, чрез които се постига оптимална циркулация на въздуха и перфектно готвене. Тези елементи правят възможна и техниката „бавно готвене“. Изолиращите свойства на материала, от който е изработено барбекюто също имат значение при контролирането на температурата.


Бездимно барбекю на дървени въглища Aurora Mirror     Източник: www.enders.bg

Независимо какъв вид барбекю избирате, важно е и да се снабдите с наръчник за приготвянето на различните видове месо. Може да закупите и допълнителни аксесоари към уреда, които ще Ви помогнат да зарадвате любимите си хора с неповторимо вкусна храна.
 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари