Предимствата на мебелите от масив в интериора

Те внушават едновременно изтънченост и топлота, лукс и модерност, уют и „вечност“.
08.12.2021
Лилия Лозанова
1177
интериор, мебели, мебели от масив, мебели от дъб, мебели от бук
Маса в съвременен стил по индивидуален проект, материал - дъб Производител: Йордан Дочев
Източник: www.dochevinterieur.com

Мебели с „душа“. Това е краткото  определение на мебелите от масивна дървесина в интериора, независимо от историческото време и това дали са в жилищно пространство или в обществено. Те внушават  едновременно  изтънченост и топлота, лукс и  модерност, уют и „вечност“. Причината е, че този естествен материал продължава „да живее“, да „диша“, да се ползва от поколения хора, да събира спомени и емоции. Времето само обогатява красотата му.

Масивната дървесина е „класика“ и се вписва в почти всеки модерен стил в съвременния интериор. Хармонира с обстановката във всяко помещение, комбинира с останалите интериорни компоненти, като създава непреходна естетика.


Екстравагантен шкаф от дъб, ръчна изработка     Производител: Йордан Дочев,   www.dochevinterieur.com

Масивните мебели са не просто  предмети, а имат някакво особено присъствие, носят свежия полъх на гората и планината. Притежават   индивидуалност, защото са сътворени от  дървета, живели на различни места, климатични пояси и надморска височина. Ако искаме обзавеждането на дома ни да е неповторимо и  уникално, трябва да заложим на масивната дървесина.

Всяко легло, шкаф, диван, маса, скрин, стол притежават самобитност, която се дължи на  неповторима визия на материала -   текстура,   „спирала“ от годишни кръгове, цветови нюанс и т.н. Затова мебелите от популярните дървесни видове  - дъб, бук, бреза, бор, череша, орех, липа излъчват   комфорт и позитивизъм.


Модерна трапезарна маса със столове, дъб, ръчна изработка     Производител: Йордан Дочев,   www.dochevinterieur.com   

Масивната дървесина в интериора  притежава многобройни положителни характеристики:

Вечен“ материал, отговарящ на концепциите за здравословност и екологичност на средата.
Масивната дървесина продължава  да излъчва полезните летливи вещества и аромати, характерни за съответния дървесен вид. Ободряваща свежест има мебелировката от иглолистен материал, която се дължи на етеричните масла, флавоноиди, които са циркулирали в стволовете.

Затова тези мебели реално внасят  чист полъх и зареждат позитивно атмосферата в помещението. Освен това имат способността да спират, а някои  и да поглъщат, вредните лъчения от електронните устройства, телевизори, мобилни телефони и др. Отрицателната йонизация на горския въздух в някаква степен се „пренася“  и в домовете чрез този материал.

 
Разтегателна маса, дъб, ръчна изработка     Производител: Йордан Дочев,   www.dochevinterieur.com   

Проучване на Норвежкия институт по дървообработка и технологии доказва, че масивната дървесина създава здравословна обстановка, въздейства антистресово и дори влияе на някои от жизнените ни параметри. Положителната енергия на дървото се отразява благотворно на организма ни и има доказателства, че дори понижава сърдечния пулс. Изследване установява, че ученици, които учат сред интериор от масивна дървесина имат  по-спокоен  пулс и са по-продуктивни, отколкото деца, обитаващи мебелировка от изкуствени материали.

Експеримент на австрийски учени доказва, че естествената дървесина се асоциира  от човешките сетива с топлина и уют.  Оказва се, че участниците в този експеримент особено предпочитат мебелировката  от дъб, като я свързват със сила, трайност,  непоклатимост.
Психологическите аспекти на мебелите от масивна дървесина са установени и от японски учени. Те доказват, че мозъкът ни прави асоциации с природната среда и това обзавеждане ни действа антистресово, балансиращо, успокояващо. Цветова му гама  в жълто-кафявия спектър ни предразполага към усещане за топлина и уют.

 
Оригинални, модерни рафтове от дъб, ръчна изработка     Производител: Йордан Дочев,   www.dochevinterieur.com

Най-често за производството на мебели от дърво се използва дървесината на дъб, бук, орех, ясен, липа, череша и др.
Дъбът е „класика“ в мебелното производство. Дървесината на дъба има кръглопорест строеж. Богатството от нюанси ѝ придава висока естетическа стойност. Голямата ѝ якост и трайност, непропускливостта я прави подходяща за изработка на  широка гама мебели. Независимо дали са спални, гардероби, шкафове и др., създават усещане за дълговечност.

 
Снимка 1: Ръчно изработена ъглова библиотека от орех        Снимка 2: Ръчно изработена секция от орех със стъклени витрини    Производител: Йордан Дочев,   www.dochevinterieur.com 

Дизайн и функционалност на мебелите от дърво

Според Йордан Дочев, Дърводелец с голям опит, при производството на мебели от дърво вниманието трябва да бъде фокусирано върху техния дизайн и функционалност. Мебелите от дърво дават възможност да бъдат проектирани и произведени в разнообразен дизайн, създавайки уникална атмосфера в дома. Но освен тяхната оригинална визия е изключително важна и тяхната функционалност. Тяхното удобство и подвижност ще осигури комфорт във Вашия дом. Лесното им преместване ще улесни Вашите ежедневни нужди, тъй като често се налага тяхното местене от едно място на друго. За да имате повече свобода в пространството на дома Ви, е изключително важно мебелите от дърво да са семпли и изчистени от прекалено много детайли, и да бъдат с точно предназначени функции. При производството на мебелите всеки детайл по отношение на техните функции е важен, като крак на маса, подлакътник на стол, дръжка на чекмедже, леснота при отваряна на вратички на шкафове и чекмеджета.
 

   
 
Ръчно изработени мебели по индивидуален проект от дъб  Производител: Йордан Дочев,   www.dochevinterieur.com

Според Дърводелеца Йордан Дочев от голямо значение е и покритието на дървесината. Тенденциите са за избягване на лакирането на дървото, тъй като лаковете са вече остарели и вредни. Препоръчва се мебелното масло. Предимствата на маслото са, че не запечатва дървото и то диша нормално, маслото не мирише и е съставено от естествени материали. Недостатъкът е, че на около 2 години дървото трябва да се освежава и маже с мебелно масло, но пък мебелите стават като нови и така се запазват дълги години.

На въпроса коя дървесина е най-качествена за производство на мебели Йордан Дочев отговори, че това е дъбът, поради неговата изключителна твърдост. Тъй като това е специфична тема, ще подготвим отделна статия, в която подробно ще представим различните видове дървесини, техните предимства и недостатъци, и кои от тях са най-подходящи за производството на красиви, качествени и дълготрайни мебели.

Мебелите от масив, освен екологичност, многофунционалност и висока декоративна стойност, притежават издържливост и дълготрайност.  Доказателство за това са антиките, които се предават от поколение на поколение и стават по-красиви с времето. Оригиналността, естетиката, вписването в средата на модерния дом, ги превръщат в една изгодна инвестиция. По-високата им цена напълно отговаря на качеството, а и с времето повишават стойността си. Така се превръщат в мебели с „душа“, семейна ценност, „пазители“ на фамилните спомени.

Снимки: Йордан Дочев,  www.dochevinterieur.com

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари