Предимствата на къщата от слама

Или защо приказката за трите прасенца е подвеждаща
16.02.2014
Антоанета Салфидж
988
къща, топлоизолация, звукоизолация, къщи от слама, еко къщи
Къщите, направени от бали слама са привлекателни, достъпни, енергийно ефективни, екологично чисти
Източник: Интернет

Нека ви припомня приказката за трите прасенца.
Майка им, старата свиня, вече не можела да ги изхранва, и ги пуснала сами да се оправят в белия свят. Тръгнало първото прасенце по прашните пътища и случайно срещнало един човек, който носел бали със слама. Помолило го най-учтиво да му ги даде, за да си направи къщичка. Човекът веднага откликнал на молбата и така с подръчните материали прасенцето си направило къщичка от слама. После историята ви е известната. Вълкът издухал къщичката и изял прасенцето. Абсолютно същата история се повторила и с второто прасенце, което обаче случайно срещнало не човек със слама, а с наръч съчки. И неговата къщичка била съборена, а то самото – изядено. Само третото прасенце оцеляло, защото имало късмета човекът, който срещнало, да носи... тухли. 

Едно от предимствата на сламените къщи е уютната атмосфера


Каква е тук поуката на пръв поглед ли? Че къщичката от тухли е най-здрава, а къщичката от слама, напротив, абсолютно неиздръжлива. Със сигурност ще откриете още ред други поуки, а и противоречия, ако прочетете отново цялата приказка.


В тази статия обаче ми се иска да си поговорим повече за къщите от слама. Историята безпрекословно доказва, че сламата  съвсем не е пренебрегван материал в строителството, а напротив, в продължение на столетия това е основен ресурс при изграждането на къщите на няколко континента. В прериите на Америка са открити свидетелства за къщи от слама още от времето на палеолита. Много европейски къщи, строени от слама преди повече от 200 години, все още са абсолютно стабилни и днес.

Стените от сламени бали са  най-малко с два пъти по-висока енергийна ефективност от познатите днес от бетон


Сламата изглежда е бил най-предпочитаният материал и за заселниците на Новия континет, защото е най-лесен за изграждане, евтин и създава стабилна конструкция. Много от сградите построени от първите заселници в Америка  и Канада – домове, училища, църкви, все още са непокътнати, незавидимо от тежките атмосферни условия, климатичните промени и земетресенията.


Къщите, направени от бали слама са привлекателни, достъпни, енергийно ефективни, екологично чисти и могат да бъдат проектирани според индивидуалните нужди, стиловите предпочитания и бюджета на собствениците. Технологията на сламената постройка няма нищо общо с тази от приказката за трите прасенца, разбира се.  Правоъгълните бали обикновено се покриват от двете страни с вар, а самата конструкция, скелета на къщата, се издига от дъски. Стените от сламени бали са най-малко с два пъти по-висока енергийна ефективност от познатите днес от бетон. Съответно с тях ефективно можете да спестите пари за отопление, а и за охлаждане. Тези икономии са една от многото причини, поради които сламената бала отново става фактор сред строителните материали, а не е само приказка и идея.  


Сламата, оказва се, има още ред характеристики, които днес се считат за предимства, а именно адаптивност към атмосферната среда, лесна за оформяне, постигане на уютна атмосфера.

Сламата е материал, който естествено се адаптира към околната среда и сравнително леко поема температурните разлики


Ето някои от най-важните характеристики.


Устойчивост на огън
Да, стените от слама са огнеустойчиви. Сухата слама е запалима, но когато се уплътнява в бали, тя се обезвъздушава и съответно трудно гори. За пример може да послужи сравнението между горенето на един лист хартия и дебел телефонен указател. Вторият гори много по-бавно и по-скоро тлее, нали! Комбинацията между замазката и плътността на балата още повече повишава огнеустойчивите качества на материала. 


Влага
Независимо, от какви материали ще построите къщата си, влагата е враг, с който ще се наложи да се съобразите. Когато сламените бали са подредени правилно, те не представляват по-голям риск за влагата в сравнение с конвенционалните строителни материали и още по-важно, не проявяват способност за задържане на влагата.  


Основният източник на потенциални проблеми произтича от наличието на кухини в стената, през които може да проникне течността. Това може да стане по много начини: когато плющи дъжд, топи се снега, в конструкцията има течове или са се случили наводнения. Мерките срещу подобни проблеми са много прости. Стените трябва да се защитят с подходящи навеси, а покривите да се обезопасят с улуци, които да събират водата и да я отвеждат далеч от стените на дома. Стената от сламени бали е добре винаги да е повдигната от земята с дървен бордюр, който ще я предпазва от евентуални наводнения вътре в къщата.  Прозорците и вратите също могат да са изолирани с подходящи улеи, които да събират водата от конденза и да я отпращат далеч от стената.

Стените от слама осигуряват много добра шумоизолация на сградата


Звукоизолация
Стените от слама осигуряват много добра шумоизолация на сградата. Действието им е като на фибростъклото и са в състояния напълно да заглушат шума. Това прави сламата особено подходящ материал за къщи в близост до гари, магистрали и дори летища.


Приятели на околната среда
Сламата е екологичен материал, при това в истинския смисъл на тази дума. Това е отпадъчен продукт, който обикновено се счита за боклук. Не е като сеното, което е и храна за животните. Сламата е материал, който естествено се адаптира към околната среда и сравнително леко поема температурните разлики. Нейното използване по никакъв начин не пречи на баланса в околната среда. Тя е възобновяем материал, устойчив, нетоксичен и поради това лесен за рециклиране.


Тогава, защо на първото прасенце не му се е получила къщичката?
Може би, защото е разчитало единствено на късмета си!

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари