Практичната къща

В настоящия брой ви представяме една практична къща, построена и идеално вписана в град-ската среда - по-добрият вариант за живеене на интензивно работещи и заети млади хора.
08.07.2010
сп. Още за къщата
338
къща, изолации, отопление, енергоефективност, функционалност
Къщата в завършен вид.
Източник: сп. Още за къщата

В днешно време любителите на спокойствието, имащи възможност да  купят или построят собствена къща, предпочитат приятните край-градски райони.Но близостта с природата има своите предимства и недостатъци. Предимствата са: абсолютната самостоятелност и комфорта на собствения двор, тишината и спокойствието на района. Недостатъците са: отдалечеността от работното място и учебните завeдения нa децата, необходимостта от собствен транспорт за всеки член от семейството, както и скъпата поддръжка на сградата и двора. Не на последно място са лошите пътища и високите разходи за отопление.
Другата алтернатива е да живееш в града. Но да живееш близо до центъра, при това в къща с макар и малък, но собствен двор, според нашите домакини е за предпочитане.
В настоящия брой ви представяме една практична къща, построена и идеално вписана в град-ската среда - по-добрият вариант за живеене на интензивно работещи и заети млади хора.
Къщата е интересна в няколко аспекта:
1. Построена е като надстройка върху стара двуетажна къща с полумасивна конструкция, с гредоред. Построяването на надстройката укрепва старата къща.
2. Изпълнена е по всички правила и изисквания на високотехнологична и енергоефективна сграда.
3. Въпреки големите трудности при съчетаване на старите инсталации, комини, отводняване е постигната оптимална функционалност, което прави живота на собствениците комфортен.
А сега по-подробно за тези три аспекта
Старата къща е построена през 1945, полумасивна е, с подови конструкции, изпълнени с гредоред. Очевидно, невъзможно е било новите два етажа да се носят от старата къща, още повече, че в интериора й на практика няма нито една колона. Единственият „стабилизиращ” конструктивен елемент на старата сграда е стълбищната клетка, изпълнена изцяло от стоманобетон.
Новите два етажа се носят от система от нови греди и колони, които допълнително подсилват и старата конструкция. На практика новата част е стъпила върху подобие на „наколна” конструкция, с отделни и самостоятелни ивични фундаменти, „подпъхнати” под старите основи, по протежение на целия периметър на сградата.

В средата на къщата е монтирана нова стоманена колона, спусната с кран през демонтирания стар покрив. Новата колона стъпва на специален фундамент в сутерена. Под плочата на новия (трети) етаж стъпва двойно Т-образна стоманена греда, която на двата си края се опира на новите стоманобетонoви колони на фасадата.
Непосредствено до основите на къщата е долепен новият гараж, който е свързан с топла връзка със стълбищната площадка в сутерена. Изкопните работи за гаража са извършени с особено внимание поради практически цялостното оголване на основите на старата сграда.
Подовата конструкция на новия трети етаж ляга върху гредореда на стария покрив и включва няколко елемента в следната последователност (отдолу-нагоре):
-     тежка покривна каменна вата 5 см;
-     ЛТ ламарина, стъпила на вече коментираната
     нова стоманена двойно Т-oбразна греда;
-     стоманобетонна плоча ;
-     2,5 см специализирана минерална стъклена подова вата за “ плаващ под” (против ударен шум) ISOVER TDPS 25/20 (същата вата + “плаващ под” са изпълнени и на пода на 4-тия етаж);
- 5-6 см армирана циментова замазка с мрежа
5 х 5 см.
Всички външни стени на новата част са изпълнени със „сандвич” зид: тухла-вата-тухла. Използвана е каменна вата ISOVER с дебелина 10 см. Бетоновите конструкции (чела на колони, шайби, греди) са топлоизолирани с XPS (FIBRAN) с дебелини 5 или 8 см.
Покривът е скатен, бетонов, керемидите BRAMAC са монтирани върху двойна летвена скара, осигуряваща вентилация на подпокривното пространство. Под керемидите е поставена паропропусклива хидроизолация. Отчитайки факта, че най-сериозните загуби на топлина (около 30%) за жилището излитат през покрива, собствениците са поставили в пространството между бетоновата конструкция и дъсчената обшивка под керемидите 25 см. лека рулонна минерална стъклена вата ISOVER RIO. Поради сериозната дебелина на изолационния пласт ребрата, носещи дъсчената обшивка и керемидите, са стъпили върху специални „столчета”.
Сериозно внимание е отделено на изолациите и в интериора. Върху подовите плочи на новите трети и четвърти етажи е поставена специализирана стъклена минерална вата за „плаващ под” ISOVER TDPS 25/20, осигуряваща звукоизолация от въздушен и (основно) от ударен шум. На местата, където е инсталирано подово отопление ватата е заменена с 3 см. XPS (FIBRAN).
В жилището са заложени три вида отопление: подово на вода (бани и коридори); конвекционално електрическо котле с алуминиеви радиатори и модерна климатична система. Първоначално са предвидени първите 2 системи, за да може, когато районът бъде газифициран да се ползва отопление на газ, без да се налага да се кърти за поставяне на нови тръбни разводки и радиатори. Само електрическото котле се заменя с газово. Климатиците са поставени по-късно.  Подбран е много висок клас инверторни климатици за отопление/климатизация – производство на AERMEC (доставени от фирма РАТОЛА). Употребата на климатиците в съчетание с другите отоплителни системи през зимата е снижило с 30-35 % разхода за ток. Климатикът, безспорно, прави по-комфортно обитаването на жилището и през лятото.
Дограмата навсякъде е РVС (петкамерна) с профили на Декьонинг и обков на G+U, покривните прозорци са FAKRO (НОРТОП). Само една грешка е допусната, за да бъдат покрити всички изисквания за модерна топлоизолация  - стъклопакетите не са изпълнени от нискоемисийно К стъкло. Това за радост е лесно поправимо.
Архитектът и собствениците са постигнали пълен консенсус по един от най-важните въпроси за всяко жилище - Енергоефективността. Идята на собствениците е била жилището им да влезе в класа на така наречените „нискоенергийни” сгради, където годишната консумация на енергия за отопление е в границите на 70-80 kWh/м2  жилищна площ. (За сравнение – за неизолирано жилище същата стойност е в рамките на 200-250 kWh/m2) Такъв е и реалния резултат. Това прави разходите за комфортно обитаване на този мезонет с обща разгъната застроена площ от около 190 м2 наистина повече от приемливи.
Външните мазилки на къщата, както и всички интериорни латексови бои са производство на SAINT-GOBAIN WEBER TERRANOVA. В цялото жилище са избрани приятни пастелни и светли тонове, което създава усещане за пространство и топлина.
Другото важно определение, което можем да дадем за тази къща е ФУНКЦИОНАЛНОСТ.
Напасването и нагаждането към старите инсталации (комини и ВиК) е направило задачата на проектантите нелека и е довело до многократно премисляне на всеки детайл.
В крайна сметка се е получил максимално функционален мезонет, с използване на буквално всеки квадратен сантиметър жилищна площ. От самото начало е заложено на нестандартнен „обърнат” подход към решение на разпределението: зоната за почивка (спални, детски стаи) е на долния етаж, а горния е оставен за дневната, столовата и кухнята.
Това решение носи няколко основни предимства. Първо, къщата е построена в  една от най-високите точки на столицата. Прекрасната гледка към Витоша и кубетата на “св. Александър Невски” е оставена за дневната, без околното застрояване да пречи.
Второ, неизбежните скосявания на подпокривния етаж са по-скоро ефектни при просторното общо помещение, обединяващо дневна, столова и кухня и биха разбили пространството в няколко по-малки спални помещения или кабинети.
Двата новопостроени етажа на къщата са свързани с вътрешна стълба, изпълнена от масивен дъб. Ефектно осветление подчертава ходовата й линия. Масивен дъб е използван и в интериора на банята на първо ниво.
Във вградените гардероби на първо ниво са скрити бойлери, отоплителни системи (ел.котле), пералня и сушилня, както и други елементи към инсталациите като: водомери, тръби и други. На първо ниво са намерили място родителска и детски спални, както и баня с внушителна  по размери вана с хидромасажна система. Ваната е „кръстник” на банята, на шега наричана от собствениците „банята с басейна”.
Вторияt етаж е едно голямо общо помещение, обединяващо дневна, кухня и столова. В северния му край домакините са „скрили” втора баня със сауна и складово помещение към кухнята. И разбира се, „господар” в това пространство е модерната система за домашно кино, комбинирана с мощна озвучителна уредба.
Любопитно е, че акустиката на помещението е много добра, без използването на никакви звукопоглъщащи материали. Заслуга за това имат разчупените форми, които водят до много ниско време за реверберация и липса на така дразнещото ухото на всеки маниак на тема хай-енд уредби „ехо” или „кънтене”. Защото и най-добрата уредба може да звучи отвратително в непригодено за целта помещение.
Любопитен за читателите ще бъде също фактът, че екип френски акустици, работили на голям обект в София са направили акустично замерване на двата етажа и получените резултати са изненадващо добри: време за реверберация 0,67 секунди (стойността се счита за много добра ако е под 1 сeкунда) и звукоизолация между двата етажа от 55 dB.
За информация на читателите, нивото на звука в дискотеки или кина по стандарт не бива да надвишава 95-100 dB., а почти пълната тишина противно на логическото мислене не е 0 db, а 30-35 dB. Професионалните звукоизолиращи конструкции (преградни стени в мултиплекси например) имат стойности на звукоизолация от порядъка на 65-70 dB.
Не бива да забравяме, че освен чудесните си топлоизолационни качества, минералните вати, които са използвани  при изолирането на жилището са и чудесен звукоизолатор.
Семплата и модерно решена камина, която е в средата на дневната част създава допълнителен домашен уют. Домакините целенасочено са търсили топлината и усещането на открития огън, поради което не са се насочили към готова камина с малко по размер огнище. За почитателите на барбекюто е голямото външно огнище, към внушителната по размери тераса пред дневната.
Като цяло, интериорите и на двата етажа са решени в пастелни и светли цветове, търсени са съчетания от съвременни и удобни мебели, без да се робува на марки и производители. Столовата, кухнята и дневната са обзаведени с „маркови” мебели (CALLIGARIS, LUBE) не заради суетата от притежанието на модна мебел, а по простата причина, че технологията на производство на „родните” марки в тази област засега не може да догони традициите на италианското мебелно производство. Всички вградени шкафове и спални, са българска изработка по поръчка, с чудесно качество и неотстъпващи по нищо на „марковите” си конкуренти.
Осветлението е ненатрапчиво, акцентиращо върху елементи от интериора. Използваните осветителни тела са основно от гамата на DEKKO. Къщата е пълна със светлина и усещане за уют и хармония. На принципа, че „къща се гради цял живот” домакините не са загърбили удоволствието от ежедневните малки промени и до-пълнения към интериора. За да може в края на напрегнатия им ден това да е мястото, което ще ги дари със спокойствие и радост.
Сервизни помещения на ниво трапезария, дневна, кухненски бокс
Непосредствено до банята е разположена малка сауна за двама. Тя функционално запълва скосени части от подпокривното пространство. Сауната е перфектно изпълнена от българска фирма. Не винаги скъпото е най-добро. Фаянс/гранитогрес  - “VITRA / APARICI”, санитария  - “ROCA”. Всички смесители и аксесоари за баня са oт немския производител “GROHE”, перфектно съчетаващи модерн дизайн и икономичност.
Баня с джакузи, на ниво спалня и детски стаи
Тук собственикът е инвестирал в малко повече лукс и удобство. Помещението е голямо и просторно, с естествено осветление. Джакузито е доставено от фима “HIDROSYSTEMS” и интересно е вградено в дървен постамент от масивен дъб.

+6
Автор: сп. Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари