Правим ли разлика между нискоенергийна и пасивна къща?

Отличителното за нискоенергийния дом е плътна топлоизолация на сградата, контролирано проветряване и дебели прозорци
15.03.2015
Константин Димов
288
пасивна къща, нискоенергийна къща, пасивна къща, 3 литрова къща, къща
Високопланинска пасивна къща в Алпите
Източник: http://de.wikipedia.org

Хората, които не са специалисти трудно правят разлика между нискоенергийна и пасивна къща. За повечето от тях те са едно, като положителната тенденция е при строежа на нова къща да се мисли енергийно ефективно. Какви са разликите между нискоенергийен дом, 3-литрова къща (според общия разход на енергия за отопление) и пасивна сграда обяснява специализираният сайт http://www.wohnnet.at.

Нискоенергийни къщиТова са сгради, които имат годишен разход на течно гориво от 4-5 л/ кв.м. за отопление на помещенията и подгряване на вода. Това се постига чрез достатъчно топлоизолация и други мерки като дебело остъклени прозорци, използване на възобновяеми биоизточници като слънце и биомаса за отоплителни цели, използване на слънчевата енергия пасивно чрез планиране на зимни градини и др., а също и чрез слънчеви панели за отопляване на стаите и доставка на топла вода, топлинни помпи и фотоволтаици. При санирането на вече построени сгради чрез тези комплексни мерки е възможно да се постигне стандарта на нискоенергийната къща.

3-литрова къща
Тя всъщност е нискоенергийна къща, която постига 3  литра или по-малко течно гориво / кв.м. годишно само за отопление на стаите. Отоплителните разходи за една еднофамилна къща според сегашните цени на енергията (Австрия ) възлизат на по-малко от 290 евро годишно. Тя се отличава с най-добрата възможна топлоизолация, най-модерната техника на прозорците, с активно и пасивно оползотворяване на слънчевата енергия, а също и с автоматизирано комфортно проветряване и с обратно връщане на топлината в сградата, която се съдържа в излизащия въздух. 

Пасивна къщаТя е класическата нискоенергийна къща, т.е. нейн усъвършенстван модел. Пасивната къща се отличава с необходимост от отопление от максимално 15 киловатчаса на кв.м. и на разход от течно гориво от 1.5-1.7 л/ кв.м. годишно. Тя разполага  с възможно много малко отоплителни съоръжения като напр. кахлени печки, фурни, камини или се отопляват с контролирано проветряване на жилищните помещения с добиване обратно на топлината от излизащия въздух. Комбинации с използване на слънчевата енергия или с други алтернативни източници са чести и смислени. Така една пасивна къща сумарно харчи по-малко енергия от средностатистическите европейски нови сгради. Механизмът на една пасивна къща може да функционира максимално, само когато всички детайли, предвидени в проекта  са изпълнени както трябва. 

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
PETITE SATIN - Фина интериорна боя, създаваща луксозна сатенена повърхност

Полученото гладко покритие е устойчиво на често миене. PETITE SATIN е първата сертифицирана екологична боя на гръцкия пазар, 1998 г, без мирис и нетоксична.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари