По пътя на латино екзотиката - колоритната Колумбия

Дом на травматична, но богата история, зашеметяваща природа и някои от най-гостоприемните и изискани хора на континента, Колумбия е естествена притегателна дестинация за пътуващите в Южна Америка.
24.09.2022
Мила Стоянова
1603
Колумбия, Богота, Меделин, Картахена, колумбийско кафе
Картахена
Източник: Виа Травъл, www.viatravelbg.com

Продължаваме своето екзотично пътешествие към една изключително колоритна страна. Дом на травматична, но богата история, зашеметяваща природа и някои от най-гостоприемните и изискани хора на континента, Колумбия е естествена притегателна дестинация за пътуващите в Южна Америка. Въпреки продължилата четири десетилетия гражданска война и репутацията на опасно място, подобрените условия за сигурност доведоха до рязко увеличаване на желаещите да я посетят.

Започваме обиколката си от нейната столица. Този град ще ви спре дъха. Не само защото Богота има толкова много зашеметяващи гледки и атракции, но и защото това е високопланинска столица, разположена на почти 2640 м. надморска височина. Хората тук се гордеят с културните постижения на своето общество, минали и настоящи, които правят Колумбия толкова уникална и разнообразна. Богота е история на успеха в градската трансформация, място, където иновациите непрекъснато нарастват, докато колониалното ѝ наследство е удивително добре запазено.

Градът предлага интересна комбинация от исторически и модерни атракции, включително повече от 50 музея. Museo de Oro (Музей на златото) притежава най-голямата колекция от златни артефакти в света – повече от 55 000, като освен златни, можете да видите и други експонати, датиращи от предколумбийски времена.


Гуатапе     Източник: www.viatravelbg.com

Историческият квартал Ла Канделария е дом на някои от най-забележителните архитектурни обекти в града. Ще намерите красиви църкви, ресторанти, магазини и музеи, разположени около масивен площад в испански стил, наречен Plaza Bolívar. Колосалната катедрала, Catedral Primada de Colombia, гордо бди над площада. В района се преплитат различни стилове като арт деко, барок и испански колониализъм. Докато се разхождате по калдъръмени улици, докосвайки се до прекрасни църкви от 18-ти век, ще зърнете градската изтънченост на Богота с издигащи се отгоре небостъргачи. Оживени улици, изпъстрени с графити, пресичат вековни площади. Рушащите се фасади и магазини са разположени в най-богатите квартали на града. А отвъд бетонната джунгла на Богота се извисяват величествените Анди.

Като столица и мултикултурна мека на страната, Богота е място, което любителите на храната няма да искат да пропуснат. Затова не забравяйте да опитате местните ястия и напитки и да се насладите на голямото разнообразие от плодове и зеленчуци, типични за района.

Ако желаете да завършите обиколката си със страхотна гледка към околността, непременно трябва да се изкачите на хълма Монсерат. През 1650 г. с разрешението на архиепископа, тук е построено малко светилище, в което се почита Черната Мадона от Монсерат. През 1656 г. на отец Рохас е било възложено да пази светилището и по негово време е издялано разпятие и скулптура на Исус Христос. След като статуята била свалена от кръста, тя получила името Падналия Христос. И до днес, повечето туристи са привлечени именно от тази статуя повече, отколкото от самото светилище.

Недалеч от Богота, в градчето Сикапира, ще откриете едно емблематично място. „Солната катедрала“ е атракция, намираща се на 180 м. под земята и представлява архитектурно чудо, построено в подземни кухини и тунели. Бившата солна мина е издялана с римокатолически символи - Архангел Гавраил и 14-те изображения на Христос по пътя на болката към Голгота. В края се намират 3 нефа, представляващи раждането и покръстването на Христос, неговия живот, смърт и възкръсване. Във всеки неф има красиви статуи, над чиито форми са творили както скулптори, така и миньори. Зданието е толкова впечатляващо, че през 2007 г. е обявено за „първото чудо на Колумбия“.


Долината Кокора     Източник: www.viatravelbg.com

И тъй като сме тръгнали по пътя на кафето, няма как да пропуснем да осъществим досег и до тази божествена напитка. Колумбийско кафе може да опитате във всяка кафетерия по пътя, но за да се докоснете до първоизточника, трябва да излезете от града и да посетите някоя от местните плантации за кафе. Няма друго място, където кафеените зърна да са ценени повече, отколкото в района, известен като „тригълника на кафето” - Киндио, Рисаралда и Калдас. Тук се произвежда и 10% от световния износ на кафе. И това не е случайно. Климатът на района е основната причина за високото качество, защото се обуславя от целогодишно високи температури и валежи, както и от богатата вулканична почва.

Дегустацията на тази тонизираща напитка върви ръка за ръка и с другите атракции на района. Тук можете да се насладите на местната архитектура, представена от традиционни къщи guadua, направени от бамбук. Те се намират в селището Саленто, отправна точка за удивително красивата долина Кокора и бреговете на река Киндио. Разходката си заслужава, защото тя ще ви отведе в природния резерват Акаиме. Там ще имате възможност да наблюдавате как представители на 15 вида колибри необезпокоявано се хранят от специално поставените хранилки със сладка вода. А пейзажите, на които ще се насладите няма как да опишем  с думи. Само ще загатнем за гората от восъчни палми Palma de Cera. Това е националното дърво на Колумбия с височина около 60 м.  – едни от най-високите палми в света.


Скалата Пеньол в Гуатапе     Източник: www.viatravelbg.com

Обиколката ни из Колумбия няма как да пропусне Меделин – „градът на вечната пролет“. Тук се провеждат множество национални и местни фестивали, сред които е традиционният ежегоден фестивал на цветята. Тук се намира и една от най-известните ботанически градини, прочута с колекцията си от орхидеи. Емблематично място в Меделин е кварталът Комуна 13 или „Сан Хавиер“. Миналото му е било свързано с личността на Пабло Ескубар, безредици, престъпност и насилия. Но след събитията през 2002 година, районът и неговите жители променят облика си и днес той се превръща в интересна туристическа атракция. Други забележителности, които да посетите са катедралата Метрополитана и намиращия се съвсем наблизо площад Ботеро с 23 скулптури на най-прочутия и обичан колумбийски творец – родения в Меделин Фернандо Ботеро. И не спираме дотук.Картахена през нощта.     Източник: www.viatravelbg.com

Няма как да пропуснем Картахена и да не Ви разкажем за това райско кътче, за разнообразието от пейзажи от недостъпни джунгли и сухи солени равнини, за Карибските плажове с кристални води и необятното синьо на този тропически район. Колоритен и светъл, той ни потапя в света на пирати и морски легенди, пренася ни в атмосферата на едно далечно минало, за да изживеем, макар и за кратко, неговата неподправена история. Целият център на курортното градче е под егидата на ЮНЕСКО от 1984 г. Не се колебайте да направите един пешеходен тур през колониалните квартали Гецемани, Санто Доминго и Сан Диего, да посетите площад Тринидат, площада на Каляските, площада на Митницата, парк Боливар и площад Санта Доминго. Една от атракциите на Картахена е занаятчийският пазар Лас Боведас, построен в бивш военен склад и затвор до стените на града. И не забравяйте да се насладите на карибските залези в компанията на чаша колумбийско кафе.

С това латино пътешествието ни достигна своя край, но сме сигурни че вече се замисляте как да организирате неговото начало. Защото няма нищо по-хубаво от това, човек да трупа богатство от преживявания. Добавете и щипка екзотика за разкош!
 

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари