По пътя на кафето и латино екзотиката - магията на Еквадор и островите Галапагос

Да започнем обиколката си по пътя на кафето и латино екзотиката, като опознаем магията на Еквадор и островите Галапагос – първият защитен световен обект на ЮНЕСКО.
24.09.2022
Мила Стоянова
1999
туризъм, Еквадор, острови Галапагос, латино екзотика, Амазонка, Анди
Кито - столицата на Еквадор.
Източник: Виа Травъл, www.viatravelbg.com

Да си го кажем направо – екзотичната Латинска Америка е притегателна сила за всеки от Вас, нали? Безкрайни лазурни плажове, необятна синева и палитра от цветове събуждат любопитството на всеки от Вас за приключения. Всичко това Ви разкрива, че раят на Земята съществува и е само на полет разстояние. Да започнем обиколката си по пътя на кафето и латино екзотиката, като опознаем магията на Еквадор и островите Галапагос – първият защитен световен обект на ЮНЕСКО.

Тази малка страна, разположена в северозападната част на континента, е побрала на територията си изключително природно, културно и архитектурно разнообразие. За това свидетелстват тропическите гори на Амазонка със своите ендемити, Андите, историческите и религиозни паметници и здания. Името ѝ произлиза от това, че през нея минава самият Екватор. Освен това тя е един от основните световни производители на банани.

Знаете ли, че Еквадор се намира в сърцето на Света? Точно така, и този факт прави телесното ни тегло да бъде по-малко, когато сме там. Тук се намира и вулканът Чимборасо висок 6268 м, който е най-близко разположената точка на Земята до Слънцето. Всяка година, топлите води на екваториалният Пасифик привличат т.н. „гърбати китове“, за да извършват своя уникален любовен ритуал.

Небезизвестната панамска шапка, във форма на величествен кораб, също е патент на Еквадор. Страната има и богато културно наследство. Голяма част от нейната територия е включена в империята на инките - най-голямата политическа единица в предколумбова Америка. Галапагоски пингвини     Източник: www.viatravelbg.com

В страната са обособени два големи центъра на населението и търговията, които са изключително различни. Единият е  пристанищният град Гуаякил. Той е оживен и пълен с емоции и преживявания. Сред забележителностите, които привличат туристите тук са Площада на интеграцията с известния южен пазар, Кристалният дворец и площадът Олмедо, на който се издига паметника на поета и бивш президент на Еквадор Хоакин Олмедо. Тук имате възможност да се разходите из калдъръмените улички на квартал с повече от 400 годишна история – „Лас Пеняс“, и да се насладите на пъстроцветните му дървени къщички. Градът ще Ви предложи и спиращи дъха гледки, които се откриват от хълма Санта Ана.

Кито е другият притегателен и културен център. Той е и столицата на Еквадор. Разположен в Андите, заобиколен от планини, основната атракция на Кито е Старият град, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, изпълнен с интересни колониални сгради, история и паметници. Първоначално построен върху руините на стар град на инките, той предлага очарователна архитектура, страхотни ресторанти, удобни кафенета и интересни музеи.
Но стига вече градски пейзажи! Време е да потеглим към необятната шир на Тихия океан към природните феномени – островите Галапагос.

Разположени точно до бреговете на Еквадор, Галапагоските острови очароват хората от 1800 г., когато Чарлз Дарвин прави своите бележки за уникалната колекция от животни и растения на архипелага. По-късно те слагат основата на неговия революционен труд относно развитието на еволюцията сред индивидите чрез естествения подбор. Защитен като национален парк и зона на световното наследство на ЮНЕСКО, Галапагос се счита за една от най-уникалните, научно важни и биологично изключителни области на Земята.

Архипелагът се състои от 3 големи, 7 малки и 47 седем скални острова. Освен с невероятното си биоразнообразие, островите ще Ви разкрият и интересни факти от историческото си минало. Един от тях, остров Бартоломе, се превръща в арена за заснемането на филма „Господар и командир“.


Игуана    Източник: www.viatravelbg.com

Невероятните 80% от сухоземните птици и 97% от влечугите и сухоземните бозайници на Галапагос не се срещат никъде другаде по света! Едни от най-забележителните животни за туристите тук са гигантските слонски костенурки, дали и името на архипелага. Формата на черупките им напомняла на испанските изследователи на вид седло – „галапаго“ („galápago“). На остров Санта Крус се намира Изследователската станция „Чарлз Дарвин“ с център за развъждане на костенурки, които след излюпването се пускат на свобода.

Други интересни представители на местната фауна са морските лъвове и морските игуани, които можем да срещнем да се препичат под лъчите на утрешното слънце на историческия остров Флориана. Цялата местност е невероятно красива, поради което предоставя страхотни възможности за любителите на подводно гмуркане.


Синьокрак рибояд     Източник: www.viatravelbg.com

Лас Тинторерас – група от малки островчета и лагуната на фламингото са местата, които не бива да пропускате, ако сте стигнали до тук. Това е живописна местност, където се срещат колонии на морски игуани, морски лъвове, галапагоските пингвини (единствените живеещи в близост до Екватора), а една от основните атракции е наблюдаване на беловърхи акули, които почиват в каналите, образувани от потоци лава. Ще имате уникалната възможност да се срещнете със синьокракия рибояд, чийто любовен ритуал, с който привлича женската, поставяйки най-хубавото камъче в краката ѝ, може да бъде наблюдаван от туристите в захлас. Накрая можете да завършите разходката си любувайки се на лагуната на фламингото, която ще Ви изненада с още преживявания и срещи с интересни биологични видове.

Планините на остров Санта Крус ще Ви разкрият още една страна от Галапагоските острови – „Лос Хемелос“. И не, това не е известният български дует от близкото минало, който изпълняваше страхотни песни на испански като „Besame Mucho”, „Guantanamera” и др., а релефни образувания, които приличат на кратери на вулкан. Районът се отличава със своя климат и с това, че е  местообитание за бромелии, орхидеи, мъхове, лишеи, множество птици, сред които червената мухоловка, няколко дарвинови чинки и блатни сови.


Екзотичната птица Галапагоска фрегата     Източник: www.viatravelbg.com

Думите не стигат, за да Ви пренесем в този впечатляващ биосферен резерват. Не случайно архипелагът е наречен още „Островите на очарованието“. С това тази латиноамериканска приказка не свършва, а ще ни разкаже още истории по пътя на любимата ни ободряваща напитка – кафето. Как ще продължи тя към величествената Колумбия, научете в следващата част от екзотичното ни пътешествие.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари