По-ниски сметки за отопление с горивна камера на дърва

Ние всички търсим начин да снижим максимално разходът на енергия и да намалим месечните си битови разходи за дома.
13.11.2010
Мая Янева
13
камина, горивна, камера, дърва, печки
Един ефективен начин за намаляване на разходите за електриче
Източник: сп. “Още за къщата”

Ние всички търсим начин да снижим максимално разходът на енергия и да намалим месечните си битови разходи за дома. Всички собственици на къщи искат да намалят сметките си за ток колкото е възможно повече. Ние постоянно научаваме нови методи за ефективно водене на домакинството и търсим енергоспестяващи домакински електроуреди. Решението за камина на дърва вкъщи е добър начин да си осигурим още топлина през студените зимни месеци. Един ефективен начин за намаляване на разходите за електричество е да използваме горивна камера на дърва. Горивната камера на дърва отнема сравнително малко време за запалване и осигурява бързото затопляне на помещението. Когато дървото се остави на собственото си горене, има нужда от повече време, за да се разгори и да започне отделянето на топлина. Но горивната камера с дърва гарантира високоефективна и екологична камина, която може да затопля вашата къща по-бързо през зимата. Технологията на горивната камера с дърва е подобна на печките на дърва, но огнището има врата и вентилатор. Функцията на вентилатора е да увеличава скоростта на горенето на дървата, за да отделя топлина за по-кратко време. Като цяло това спомага за циркулацията на въздуха в цялата къща. Принципът на работа на горивната камера директно се отразява на количеството дърва, което употребявате, и намалява времето, необходимо за разпалване. В зависимост от модела на горивната камера вентилаторът може да бъде отстрани или от вътрешната предна страна на печката.

Има различен тип и дизайн на горивни камери, които да подхождат идеално на камината ви – традиционни и съвременни. Повечето такива камeри са произведени от стоманени листове или от закалена стомана. Тези материали са идеални за намаляване на отделените вредни газове от изгарянето на дървата. Вратите на този тип горивни камери са от стъкло, за да може да се наблюдава горенето в камерата. Когато подбирате горивна камера за съществуваща камина, добре е да се посъветвате с професионалист за конструкцията и размера на камерата.

Дизайн на кожуха на камината
Има доста различни неща, които могат да направят вашата къща уникална и да оживят интериора. Поставянето на камина може наистина да направи за интериора много повече от всичко останало, което ви хрумва да направите. Камината затопля помещението във всеки смисъл на думата не само защото отделя топлина. За да пасне камината на вашия специфичен декор, трябва да изберете подходящия кожух за камина, който да е съобразен с цялостния дизайн. Ето някои реални възможности, между които можете да избирате.

Когато повечето хора мислят за дизайн, изборът им клони към традиционните варианти. Повечето традиционни дизайни на кожуха на камината са подходящи за всеки тип интериор и са каменни или от дърво. Те със сигурност ще внесат уютен полъх във вашия дом, както и приветлива среда, на която цялото семейство може да се наслади. Когато смятате да добавите камина в дома си, трябва да имате предвид, че колкото по-лесно се инсталира една камина, толкова по-лесно е да се демонтира, когато решите да промените интериора в помещението. Ако имате камина с каменна, зидана конструкция, тя е доста трайна структура в сравнение с дървената или чугунената конструкция, която може да се монтира на стената с няколко болта.

Не е за пренебрегване и възможността да облечете с кожух камината, която имате. Камините са традиционна част от интериора от столетия, а може би дори от хилядолетия. Въпреки че са се ползвали за готвене и отопление, днес те задоволяват нашето носталгично чувство към миналото и ни позволяват да се наслаждаваме на живия огън. Добавянето на камина в дома или проектирането на камина при строежа на нова къща със сигурност ще осигури нещо, което ще се превърне в приятна част от вашата среда.

Един от основните проблеми при проектирането на камина е, че заема много голямо пространство и е трудно да изберете къде да я поставите.
Малко къщи разполагат с големи помещения и ако трябва да сложите камина в малка стая, най-добрият вариант е ъглова камина. Ако поставите камината на средата на стената, тя ще заеме цялата стена и няма да е възможно да се ползва пространството за друга цел. В малки помещения най-удачни са изградените на място ъглови камини.

Ъглова камина
Има някои неща, с които трябва да се примирите, ако решите да имате камина на дърва в къщата. На първо място трябва да свикнете с дъха на пушека, който ще проникне в мебелите, завесите и тапицериите, независимо от това колко често почиствате. Второ, огнището е източник на прах, така че трябва да почиствате регулярно. Един от уникалните и удобни варианти е да изберете готов модул на ъглова камина, който просто би паснал на всеки дом. Те са подходящи както за горивни камери на дърва, така и за горивни камери на газ.

Газта е особено удобно гориво за камина, тъй като е чиста и лесна за употреба. Ако пространството, с което разполагате, е ограничено, но искате да имате камина у дома, най-доброто решение е ъгловата камина.

Каменна облицовка
на камината
От множеството различни видове камини, от които можете да избирате, каменните облицовки за камина са сред най-популярните. Затова има причина – те могат да бъдат както със съвременен вид, така и с традиционен. Ако решите да поставите камина в къщата си, вие сигурно не бихте могли да намерите по-добър дизайн от каменната облицовка. На първо място камъкът, който се ползва за облицовка на камината, е само за външна употреба. Вътрешността на камината не трябва да бъде от камък. Единственият случай, когато камината може да бъде изградена изцяло от камъни, включително и огнището, е, когато камината е външна. Разбира се, може винаги да добавите декорация на гърба на камината, така че да изглежда изцяло каменна.

Тухлена облицовка
на камината
Притежаването на камина в дома е чудесен начин да се наслаждаваш на дома си с приятелите и семейството си. Няма нищо, което може да се сравни с гледането на горящия и пукащ огън в студен зимен ден. Много хора решават да си осигурят това удоволствие, но изграждането на камина не е просто нещо. За да се наслаждавате на този лукс, трябва да изберете подходящ дизайн.
За много хора камината е свързана с тухлена облицовка. Има различен тип дизайн и ако използвате неправилна конфигурация при зидарията на тухлата или непропорционален размер тухли, можете да останете неприятно изненадани от крайния резултат.

Въпреки че е нова, вашата камина може да се получи с доста демодирана визия. Тухлената облицовка на камината е на стотици години, но е широко разпространена по-скоро поради това, че е била лесно приложима, отколкото поради дизайна или комфорта, който осигурява. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари