По-лесно е да направиш небостъргач, отколкото добър стол

Портрет на датския дизайнер Ханс Вегнер
15.03.2015
Превод: Светлана Желева
1056
мебели, дизайн, столове, Ханс Вегнер, hans j. wegner
Източник: www.conranshop.co.uk

Ако имаше „Оскар” за столове и за кресла, поне веднъж щеше да бъде спечелен от Ханс Вегнер (Hans J. Wegner).  Половината свят се възхищава от десетилетия на скандинавския дизайн, но неговото име кара хората да „цъкат с език”. Големите имена
Специалистите познават датчанина Вернер Пантон (Verner Panton), работил най-вече в областта на интериорния и индустриалния дизайн и неговия стол „ Panton”, както и сънародника му Арне Якобсен (Arne Jacobsen), заедно със световноизвестния стол „Мравка”. Известността и на  финланския архитект и дизайнер на мебели Алвар Аалто (Alvar Aalto) също свети с не по-малко сияние, припомня авторитеният австрийски вестник „Der Standard”

    


http://www.blessthisstuff.com  Столът "Shell" на дизайнера Ханс Вегнер

С ръка на сърцето можем да посочим и Ханс Вегнер (1914-2007). Името му би било подходящо за „Стани богат”, където се играе за 1 млн. (100 хил. е голямата награда у България- б.а). По целия свят неговите столове продължават да украсяват изискани гурме ресторанти (гурме) и домове, подредени с вкус.


  


http://www.leclaireur.com   THE FLAG HALYARD CHAIR, 1950
 


Пробивът
За славата  му допринесоха неговите проекти, преди всичко т.нар кръгъл стол, който след телевизионното му  представяне в САЩ, става известен просто като „Столът”, а хората направо полудяха по него.  Дървеният стол става особено прочут  след първия пряк  телевизионен дебат в историята – Джон Кенеди и Ричард Никсън са дуелиращите се с „думи” в ефира на 21 октомври 1960 г. Ако обърнем внимание на старите снимки, Кенеди стои с кръстосани крака в редуцирания вариант на стола на Вегнер с неговата фина облегалка. А Никсън, който изглежда така сякаш краката ще му се срутят всеки момент.


Дуелът събира 70 млн. зрители, които не гледали само тях, но и стола на Вегнер и той също е бил един помощник при избора на президент на САЩ. Твърди се, че този стол, който бил създаден още през 1949 г., станал любимия стол на президента Кенеди.


  Просто един добър стол
Ханс Вегнер е роден в малкото датско градче Тьондер (Tønder) през 1914 г. За него казват, че е можел да рисува и да крои с ножицата  преди още да проходи. След училище датчанина работи като дърводелец, и още по-конкретно като майстор на маси. После записва да учи „Дизайн на мебели” в Копенхагенското училище по изкуствата, а след това работи при големия Арне Якобсен. По време на следването, негов състудент е Бьорге Могенсен (Børge Mogensen), който също става прочут дизайнер. 


През 1950 г. Вегнер прави големия пробив на голямата сцена. Неговият проект се казвал „Стол У”- една семпла дървена мебел, която чрез своята конструкция на облегалката се превръща в една от дизайнерските икони на датчанина. 

  


Но така или иначе да се описва творчеството на Вегнер  само с 2-3 хитови стола би било несправедливо, за разлика от повечето му колеги неговите попадения са многобройни. Изложбата му , озаглавена „Просто един добър стол”, е изложена перманентно в дизайнерския музей на мебелите в Копенхаген.


Вегнер умира в Копенхаген през 2007г. Неговото надследство се състои от повече от 3500 проекта за мебели, като легендарната бройка 500 от тях са достигнали фазата да бъдат произвеждани. 


През 1952 г. Вегнер пише: „Ех, да можеше човек  поне един добър стол да проектира” (сякаш това като че ли не му се удава). „Усещам, че той повече се дърпа от мен, колкото повече работя върху него. А може би не е така. Нищо окончателно не може да се направи. Това могат само онези, които не разбират за какво става въпрос. Защото винаги може още, и още. Винаги имам предвид, че човек може още по-добре да го направи. Дори просто с 4 прави пръчки”.

  


Копнеж по перфекционизма
Проектите на Вегнер са проникнати от един невероятен копнеж по перфекционизма – от ръчни майсторски творби и голям редукционизъм, който той завърта в посока към своите леки и органични форми. И това прави неговите творби толкова особени. Стилът на датския дизайнер се определя като „органически модернизъм”, без принадлежност към определена епоха. Подходящ за всички времена е също прилагателно, което пасва на неговите творения. Колкото и да звучи тривиално това определение, то изразява точно неговите търсения.


Вегнер получава и титлата доктор хонорис кауза на Кралския колеж на изкуствата в Лондон. Той никога не е занимавал само с една единствена скица и с нейното разработване. Винаги сякаш е търсил „душата” на мебелите, които е правил.
Може би най-подходящия отговор на въпроса за това какъв трябва да бъде един стол, Вегнер дава със следните думи: „Един стол става стол, когато някой седне отгоре му.”


Ако обърнем внимание на неговите творби, изглежда, че тази мисъл не е напуснала големия дизайнер нито за секунда. Нещата не са толкова прости, е знаел също и германският архитект Лудвиг  Мис ван дер Рое (Ludwig Mies van der Rohe), който казва: „По-лесно е да направиш небостъргач, отколкото един стол”.

 

Автор: Превод: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари