Поцинкованите парапети за балкон

Парапетите на балкони трябва да са в унисон с парапета на прозорците, само така се получава стилна фасада.
14.11.2016
Константин Димов
499
балкони, Парапети, поцинковани парапети, парапети от стомана
Поцинкованите парапети са особено устойчиви и предпочитани все повече
Източник: www.kunstschmiede-stoeber.de

Парапетът придава на балкона не само характер, но той служи и за сигурност. Затова още при покупката му трябва да внимавате за качеството на парапета. Ако той е поцинкован, може да се използва с десетилетия.
Балконите разширяват жилищното пространство и правят отдиха ни приятен там, където нямаме собствена градина. Парапетът в този случай не само ни защитава от падане, но придава структура на фасадата и е ефектен елемент от нея.

Поцинкованите парапети са особено устойчиви и предпочитани все повече. Как и защо се поцинковат ? Те се състоят от стомана и поради това са по-издръжливи от парапетите от алуминий, които  по-лесно могат да се пропукат или вдлъбнат. Поцинковането е процес, който се извършва в индустрията. При него извитата и заварена стомана се потапя в течен (стопен) цинк при температура над 400⁰ С. Поцинковането се прави по специален метод, с т.нар. (непродължително) огнено поцинковане. При този процес се образува цинков слой от 50 до 150 микрометра дебелина на покритието. Като продукт се получават сплави на желязото и цинка, които предпазват стоманата от корозия предвид на климатичните влияния, разказва специализираният сайт schlosserei.net.

Цинкът постепенно потъмнява и се обвива с матово-синя патина. За да се избегне този му недостатък, и за да изглежда парапетът цветно се използват специални лакове. Затова най-добре потърсете съвет от специалист.

Поцинкованите парапети - варианти, материали и цени
Парапетите на балконите трябва да бъдат в унисон с парапета на прозорците, само така се получава стилна фасада. Ако искате да поръчате поцинкован парапет за балкон, то тогава ви трябва точно планиране. Стандартният модел на един парапет е решетката от плоски или кръгли елементи с най-различна здравина и подредба.

Алтернатива на решетъчната форма са плочки от алуминий, стъкло, пластмаса или дърво. Те могат да бъдат вградени допълнително към решетъчната форма. В повечето случаи не трябва да се притеснявате изобщо за доброто оттичане на дъждовната вода. Като цяло парапетите от поцинкована стомана са по-изгодни от парапетите от благородна стомана, смятат специалистите.

Понеже споменаваме и парапетите от алуминий, то можем да направим сравнение между тях. Първото, което трябва да изберем е материалът от който искаме да бъде изработен нашия парапет. Алуминият е лек материал и съчетава много положителни качества с този избор за парапет като ни предлага безбройни форми. Сред неговите предимства са издръжливостта към капризите на времето, той не „набъбва", сравнен с дървесината, нито си променя формата, ако е подложен на по-висока влага или на високи температури. Освен това е много лесен за поддръжка. Алуминият е по-изгоден от благородната стомана. При изработката му за парапет върху него се нанася слой от прахови частици, които издържат много дълго време. Заради здравината му предлага сигурност и издръжливост на парапета, тъй като това е по-важната му задача.

Парапетите от благородна стомана също изпълняват всички условия като сигурност и  издръжливост, освен това са и външно атрактивни, чупят се изключително трудно.  Но металните парапети за балкон ни предлагат сигурност само, когато са достатъчно предпазени от корозия или ръжда, посочват специалистите. Особено подходящи са парапепети, покрити с никел и хром.

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари