Постигане на екстериорно разнообразие посредством пергола

Съвременните перголи са красиви и могат да бъдат изпълнени както като самостоятелни елементи, така и като допълнение към сградата.
14.06.2014
инж. Полина Петкова
1204
двор, архитектурен елемент, перголи, навеси, сенници
Пергола със самоносещи водачи 120х60 с подпорна стоманена конструкция.
Източник: Боряна 22, www.boriana22.com

Перголите представляват важна част от оборудването на двора. По същество, това са архитектурни елементи, които създават оптична връзка между градината и къщата, и могат да се използват за опора на увивни растения. Съвременните перголи са красиви и могат да бъдат изпълнени както като самостоятелни елементи, така и като допълнение към сградата. 

Този тип архитектурни елементи се използва за предпазване от слънцето от векове, като произхода им е от Средиземноморието. Като цяло те представляват не плътна покривна конструкция. Перголите стават популярни по време на ренесанса в Централна Европа. От тогава до наши дни дизайнът им се е променил доста, но и сега тяхната цел, е да осигурят тихо и спокойно място за отдих и развлечение на открито. Има причини собствениците на къщи да изберат да оборудват двора си с перголи.  Една от тях, е че посредством добавянето на една такава конструкция, се обособява място на двора, където да се постави външната мебелировка. 


Инсталирането на алуминиеви перголи в двора, е един лесен и достъпен начин за разнообразяване на екстериорния дизайн на къщата. Освен всичко останало, те могат да служат за основа на увивни или висящи растения, като по-този начин се постига повече уют и прохлада през горещите дни. Създаването на сенчести кътове в градината, е ключов момент при аранжирането й.


Перголи със самоносещи водачи и стоманена конструкция облечена в екзотична суха дървесина.     Източник: www.boriana22.com

Перголите могат да бъдат изработени от няколко вида материали: дърво, алуминий и винил.
Алуминиевите
имат няколко предимства пред останалите видове, които ще разгледаме по-подробно. С две думи обаче, това е един предпочитан за използване материал, защото е евтин и траен. Той е много по-лесен за поддръжка отколкото дървото, поради факта, че никога няма да се деформира, олющи или нацепи и е много по-устойчив на неблагоприятни атмосферни въздействия. Същевременно с това няма как да ръждяса, което е едно голямо предимство за конструкциите. Друго огромно преимущество на алуминиевите перголи е, че няма как да бъдат нападнати от насекоми и вредители като термити например. Ако все още предпочитате външният вид на дървото, имайте предвид че алуминият може да бъде боядисан така, че перфектно да го имитира. Ако добавите лози или увивни растения върху конструкцията, няма да забелязвате разлика в материалите. Алуминиевите перголи като цяло са най-лесни за сглобяване, защото често са в комплекти направи си сам. Коловете снабдени с жлебове, заедно с предварително сглобените елементи и подробните монтажни схеми, прави инсталацията по-бърза и осезаемо по-лесна, в сравнение с дървените конструкции.


Пергола със самоносещи водачи 160х80.     Източник: www.boriana22.com

Алуминиевите перголи представляват най-добрия избор за собствениците, които искат да управляват откритите пространства на дома си посредством автоматизирана система. Тези конструкции са изключително устойчиви на всякакъв вид атмосферни влияния, което чувствително увеличава тяхната надеждност. Дизайнът им от своя страна пасва перфектно на всеки един модерен дом. Посредством алуминиевите перголи може да създадете полуоткрит кът в двора, чрез добавянето на стъклена стена. Освен това те могат да бъдат оборудвани със задвижваща система, посредством която лесно да се контролира количеството слънчева светлина, което да се пропуска през тях, като същевременно при дъжд и лошо време се осигурява предпазване на мебелите в градината.


Въпреки, че алуминиевите перголи са много издръжливи на вредни въздействия, за да запазят своята красота, те се нуждаят от адекватна  поддръжка. По този начин ще се запазят за по-дълго време и със сигурност ще изглеждат по-добре.

Ето и няколко препоръки, които може да следвате.
Почистване.
За целта е необходимо да разтворите почистващ препарат във вода и с помощта  на четка да измиете всички части на конструкцията. За трудно достъпните места може да използвате четка за зъби. За да се избегне надраскване и разяждане на боята обаче, е необходимо да избягвате разяждащи препарати, както и четките с твърд косъм. След като отстраните замърсяванията изплакнете обилно, като използвате градинския маркуч например. Ако остане почистващ препарат по перголите има риск, те да си променят цвета. Накрая избършете метала с чиста кърпа.


Перголи със самоносещи водачи 120х60, с алуминиева подпорна конструкция с вграени улуци и допълнителен полиестерен плат.     Източник: www.boriana22.com

Премахване на петна.
Обичайно при контакт с външния въздух и ръцете на обитателите на къщата, алуминият става на петна. Разумно е те да бъдат премахнати своевременно. За целта е подходящо да направите разтвор на оцет и вода в съотношение  2:4. Сложете го в пулверизатор и напръскайте засегнатите места. Оставете да подейства минимум 10 минути, след което изплакнете обилно мястото и подсушете с мека кърпа.
Отстраняване на драскотини.
Драскотините по повърхността на перголите не са необичайно явление. Преди да се очертаят ясно обаче, е добре те да бъдат отстранени. За целта се снабдете с подходящата боя и запечатайте засегнатите места.

Използване на защитни покрития.
Най-добрият начин за предпазване на алуминиевите перголи е използването на силиконов спрей или автомобилна вакса. Преди да ги нанесете обаче, се уверете, че повърхностите са напълно сухи. Опитайте се да пръскате покритието равномерно върху цялата конструкция. За постигането на по-добри резултати, е желателно да се нанесат два до три слоя. За защита на перголите от драскотини, корозия и окисляване се препоръчва прилагането на течна автомобилна вакса два пъти годишно.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари