Помогнете на сградата да диша – с вентилируема фасада

Естественото движение на въздуха между облицовката и топлоизолацията пази стената от конденз и влага и я поддържа постоянно суха.
15.08.2012
Антоанета Салфидж
878
фасади, вентилируема фасада, къща, сграда, архитектура
Едно от големите предимства на вентилируемите фасади е широкия избор от материали за панелите.
Източник: Интернет

За модерната архитектура сградата не е просто неодушевен предмет. Това е сложна, при това жива система, в която протичат различни процеси, които минават през естествените си стадии на зараждане, развитие, взаимодействие и смърт.

Тази система е единен организъм и трябва да се справя с множество външни и вътрешни влияния, някои от които непредсказуеми.  Ето защо е изключително важно в този организъм да се постигне балансиран ритъм на протичане на процесите – нещо като дишането и издишането при човека.

Вентилируемата фасада - именно с помощта на тази модерна технология се постига естествено равновесие в протичането на процесите в и около конструкцията, което от своя страна е гаранция за дълъг и екологично чист живот  в сградата.

Какво представлява вентилируемата фасада
Това е специална конструкция, която се укрепва в стената. На нея се монтират различни облицовъчни панели, между които се полага изолация и се оставя свободен въздушен слой. Естественото движение на въздуха между облицовката и топлоизолацията пази стената от конденз и влага и я поддържа постоянно суха. Външната облицовка на практика има функцията на защитна преграда за конструкцията като я предпазва от атмосферни влияния, дъжд, вятър, сняг, и слънце.

Предимствата
Къщата с вентилируема фасада е много по-устойчива на агресивните атмосферни условия в сравнение с дома с конвенционална конструкция. Тя притежава ефективна топло и звуко-изолация; естествен баланс на кръговрата на водните изпарения, които протичат вътре и вън от сградата. Не е за пренебрегване и фактът, че монтажът на вентилируемата фасада не изисква предварителна подготовка на стената, което прави работата много по-чиста и бърза, защото напрактика прескача всички познати „мокри процеси” по фасадата. Това предимство води след себе си и още едно –за окачането на вентилируема фасада няма сезон – може да се извършва по всяко време на годината. Този тип конструкция е съставена от отделни фасадни елементи, които могат да се използват за облицовка на  всякакви сгради – обществени, жилищни или пък при  реставрацията  на стари къщи.

Материали за облицовъчните панели
Едно от големите предимства на вентилируемите  фасади е широкия избор от материали за панелите. Те могат да са изпълнени практически от всичко – от керамика, стъкло, метал, текстолит, естествен камък, дърво, плочи от стомана, алуминиеви панели. Това дава възможност за неограничен дизайн на фасадата при това и с използването на тъмни цветове, без това да повишава температурата на сградата.

Вентилируемата фасада може да се изпълни и от панели, които са с финиш на мазилка. Те са и сред най-популярните основно заради ниската им цена.  При тях за основа се използват специални фиброциментови плоскости, които съответно се покрива с безфугова мазилка.

Нaй-популярните у нас вентилируеми фасади са с композитния панел Etalbond. Etalbond е тип сандвич, съставен от полиетилен, двустранно слепен с фини листове алуминий. Свързването на листовете алуминий с основата се осъществява при висока температура. Като резултат се получава здрав и изключително устойчив лист композитен панел с обща дебелина между 2 и 6 мм. Освен с устойчивостта и лесният си монтаж, Etalbond® е изключително привлекателен за архитекти и проектанти заради богатата гама на цветове. Освен всички цветове на RAL каталога, Etalbond® се предлага и в цвят хамелеон, имитации на дърво, мрамор и камък.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари