Полъх от Северна Португалия

Реновация и разширяване на съществуваща еднофамилна къща и две второстепенни постройки, разположени в Arcos de Valdevez, Португалия.
14.11.2014
арх. Евелина Цветкова
11
architailors, архитектура, реконструкция, къща, селска къща
Реновация и разширяване на съществувща еднофамилна къща.
Източник: www.architailors.com; photo:CP + EC

QUINTA DO FONTÃO

Kлиент| José Casimiro de Almeida 
Локация| Place Zebra, Gondoriz, Arcos de Valdevez, Portugal 
Дата на проекта| 2004 
Дата на построяване | 2010 
Архитектура| Carlos Praça, Eduardo Cruz - Architailors Инженер/Специалности | Pedro Almeida 
Фотография | CP + EC
Links | www.architailors.com;
https://www.facebook.com/architailors

ARCHITAILORS (заигравка между английските думи за архитектура и шивач) е архитектурно студио, целящо да изпълни желанията на своите клиенти, изцяло съобразяващо се с принципите на добрата организация на пространството, функционалността и естетиката. Резултатите са интелигентни решения, проекти и архитектура „по мярка“ на инвеститора.
Цел
Реновация и разширяване на  съществуваща еднофамилна къща и две второстепенни постройки, разположени в  Arcos de Valdevez, Португалия. 

Задание
Клиентът желае в новото разпределение да има дневна, трапезария, кухня (запазваща оригиналното си местоположение в сградата), две спални, многофункционална стая, баня, обслужваща цялата къща и трансформация на мазето в отворено пространство за различни дейности. 

В „малка сграда 1“  някога е имало обор и помещение с пещ. Идеята е първата част да бъде превърната в работен кът с отделна тоалетна, а мястото, където се намира старата фурна да бъде пригодено за кухня, отворена към  двора като пещта се запазва.  Втората, по-малка съществуваща постройка, клиентът решава да бъде трансформирана в кът за забавление. 

Всички предложения и идеи са съобразени с осигуряването на максимално добра връзка с откритите зелени площи. 

Заварени елементи
Архитектите се възползват от доброто състояние на конструкцията на наличните сгради и част от каменните им облицовки. Терасираният терен е наследен заедно със съществуващите постройки. Подпорните стени и различните нива са били създадени, за да бъде преодоляна денивелацията и да бъде улеснено ползването на сградите в имота. 

Степен на намеса и Концепция
 
Основната сграда е била обект на няколко преустройства и разширения през годините. Но поради липсата на единен замисъл и обща концепция, щетите са повече от ползите. Целта на ARCHIRAILORS е да върне изгубените връзки и да запълни пролуките в архитектурата. 

Желаният образ на новите стари сгради е  вдъхновен от селските къщи, където камъкът и дървото винаги са присъствали.  Мотивът с дървените летви, ползвани при зърнохранилищата и хамбарите например, цели хармонична връзка между съвременната сграда и една по-провинциална заобикаляща среда. 

Една от заложените идеи е  използването на качеството на съществуващите каменни зидове и облицовки. След тяхното почистване и разкриването на истинския им цвят става ясно защо камъкът е толкова значим материал в традиционното строителство. 

Проектът търси решение за по-добро оползотворяване на вътрешните пространства, както в хоризонтално направление, така и по вертикал и подобряване на връзката екстериор-интериор. Архитектите залагат на естествена вентилация, богата осветеност и визуални връзки с откритите площи.  

+16
Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари