Полилей за спалня и за кухня

Може би най-трудния избор на осветителни тела е този за спалня и кухня.
19.10.2022
инж. Димитър Костов
2809
осветителни тела, осветление, led осветление, полилей за кухня, полилей за спалня
Източник: www.lightluxury.bg

Защо изборът на полилей за спалня и полилей за кухня се явява един от най-трудните?

Отговор на този въпрос ще се опитаме да дадем накратко в тази статия. Както знаем полилеят е главно осветително тяло в един дом, обществена сграда или офис. Думата идва от гръцки πολυέλαιος и означава многомасленик или многосвещник. Думата "полюлей" е неправилна и е забавен пример за народна етимология. При избора на полилей е важно да се знаят някои основни правила, независимо дали избираме полилей за хол, трапезария или помещения като спалня и кухня.

Може би, изборът на полилей за спалня и кухня е един от най-трудните избори, когато се решава как да се освети един дом. Това е така, заради специфичните дейности, които се извършват обикновено в кухнята и спалнята, и поради необходимостта от съчетаване на основните осветителни тела за таван в тези помещения с допълнителните източници на светлина, които да хармонизират светлинната картина.

Съвременното led осветление, което предоставя значително повече възможности за светлинно решение на едно помещение, само допълнително усложнява този избор, защото дава повече опции. При него понякога светодиодите са вградени в самата конструкция на осветителното тяло, което позволява то да е в сложна и красива форма, а понякога това са led лампи, които заместват старите енергонеефективни крушки с нажежаема жичка. Както знаем led лампите в последните години предизвикаха истинска революция в осветлението, поради своята икономичност и дълъг живот и сега доминират над всички видове светлоизточници, затова голяма част от полилеите за спалня и кухня вече са със светодиодни източници на светлина.

 
Полилеят за спалня трябва да разпределя светлината равномерно в цялата стая.     Източник: www.lightluxury.bg

Какви са особеностите на двете помещения?

На първо място трябва да се обърне специално внимание на факта, че спалнята и кухнята имат напълно противоположни изисквания за типа осветителни тела. Обикновено за кухнята се избира полилей, при който осветителните тела са разположени в редица, за да може да освети кухненския плот, особено, когато е разположен в средата на помещението като остров, но и когато е като част от кухненската мебел.

При избора на полилей за спалня, най-често се търси по-осово симетрично осветително тяло, което разпределя светлината равномерно в цялата стая. Избира се модел, който е по-прибран към тавана, за да допълни специфичната естетика на спалното помещение.

Докато за спалнята търсим по-меко, приглушено осветление, което създава усещане за спокойствие, релакс и интимност, а това може да се постигне чрез регулиране силата на светлината или дори до промяна на нейния цвят, както и с избор на по-плътни текстилни абажури, които омекотяват остротата на светлинния поток.

За кухнята, която е по-скоро работно място, отколкото място за почивка, точно обратното – изисква се ярка, силна светлина, без сенки, която да може да освети добре работните повърхности и да позволи безопасна работа с режещи инструменти и електрически уреди.

 
Варианти за осветление на кухня.     Източник: www.lightluxury.bg

Как да подходим и на какво да обърнем внимание?

Дали ще изберете класически полилей, led полилей или някакъв вид плафониери за таван, които също намират място в тези две помещения – всичко е въпрос на стил и лични предпочитания, но трябва да се съчетаят стилът на мебелите и осветителните тела. Например, ако имате обзавеждане в стил рустик, не е подходящо да изберете класически кристален полюлей и обратно – ако мебелите ви са класически или неокласически, не биха си подхождали с осветителни тела в индустриален стил.

Ако разгледате многобройните списания или сайтове за дизайн, ще ви направи впечатление, че в кухнята има няколко вида осветление – от основното, което може да е полилей за кухня, през акцентното, което често е лед осветление под надстройките на кухненските шкафове и се стигне до насоченото осветление, осигурено от спот лампи на по-стратегическите места, като кухненския плот и електрическата печка.

Всички тези видове осветление имат за цел да осигурят правилната светлина във всяко кътче на кухнята, защото ако добре подберем осветителните тела, то за дълги години напред ще имаме добро настроение и позитивна атмосфера. Правилно избраните аплици, плафониери, полилеи, нощни лампи или лампиони ще осигурят на всяко помещение усещане за простор, хармония и стил и могат да направят малкия апартамент или кухня да изглеждат по-големи и уютни.

 
Трябва да се съчетаят стилът на мебелите и осветителните тела.     Източник: www.lightluxury.bg

Още нещо изключително важно!

Когато сте решили да си купите полилеи, плафониери за таван и други осветителни тела, трябва да сте сигурни, че разполагате с голям избор от качествени и съвременни осветителни тела. Този избор може да ви го осигури единствено голям магазин за осветление с традиции в продажбата на осветителни тела, който работи с реномирани европейски фирми с утвърдено реноме в производството на осветителни тела.

В малък локален магазин с неголямо разнообразие или неспециализиран магазин на някоя от веригите за обзавеждане на дома, където покрай мебелите, плочките за баня, свредлата и боите, се предлагат и осветителни тела, очевидно няма нито да получите компетентна консултация, нито ще направите качествен избор. Още по-малко ще видите най-новите модели, доставени от фирми производители, които са лидери в бранша.

Затова, когато искате да купите осветление, направете го от специалистите. По този начин ще решите проблема с един от най-трудните избори на осветителни тела – този за спалнята и кухнята.
 

 
Обикновено осветителните тела за кухня са разположени в редица за оптимално осветление на зоната.     Източник: www.lightluxury.bg


 

Закони Нормативна база Коментари