Поливни системи

Ако поливате собственоръчно вашата градина, със сигурност сте си мечтали за поливна система, която да ви освободи от неприятните процедури по разпъването на маркучи, разпръсквачи и др.
15.03.2009
Още за къщата
218
екстериор, капково напояване, поливни системи

Ако поливате собственоръчно вашата градина, със сигурност сте си мечтали за поливна система, която да ви освободи от неприятните процедури по разпъването на маркучи, разпръсквачи и др. От друга страна, при ръчното поливане винаги има риск да преполеете градината си или да не я напоите достатъчно, което води до изсъхване или загниване на растителността.

Поливната система е много удобно решение, особено, ако градината ви е с по-големи размери. Тя е добър начин за дозиране на водата при напояването. През горещите месеци е нужно всеки ден да се полива градината, за да се запази зеленината свежа. Дори да занемарите поддръжката, водата е нещо, от което не можете да лишите градината си. Когато решите да инсталирате поливна система, трябва да решите какъв водоизточник ще ползвате, а ако няма такъв, да се изгради. Специалист трябва да изчисли необходимото налягане и дебит, както и да се снабдите със съответната помпа за захранването на поливната система.

Автоматизираните поливни системи са инсталации, съставени от тръби, клапани, ел. връзки и разпръсквачи. За изготвянето на проект, както и за самата инсталация на системата, се препоръчва да се обърнете към професионалист. Изчисленията трябва са направени така, че да се свеждат до минимум загубите на налягане за целесъобразна работа на разпръсквачите. Най-подходящата поливна техника се подбира, като се вземат предвид изискванията на клиента, релефа на мястото, почвата и растителността.

Напоителните системи се изграждат изцяло под земята. Специален програматор контролира разпръсквачите и клапаните, с което се реализира пестене на вода.


Етапи от изграждането на поливна система
- точните разпръсквачи се избират на базата на изчисления въз основа на работните им характеристики;
- каналите се изкопават на подходящата дълбочина;
- разпръсквачите се комбинират в зависимост от поливната им норма;
- трябва да се вземат предвид нормативните изисквания, свързани с електрическите и водопроводните инсталации. 


 
 
Капковото напояване
Капковото напояване се извършва посредством система от тръби, в които са инсталирани специални капкоотделители, с помощта на които се редуцира налягането, което равномерно разпределя водата по линията за бавно и продължително напояване. Предимствата на такова напояване е, че подържа постоянно ниво на влажност на почвата и задоволява нуждите от вода на растенията. Системата е лесна за монтаж. Капковото напояване гарантира икономия на вода, тъй като водата се подава на етапи точно към корена на растението.
 
Компоненти на системата за капково напоявяне
Системата за капково напояване се нуждае от следните елементи - водоизточник (естествен или изкуствен); помпа (електрически, бензинови, дизелови и др.); филтърен възел (мрежести, дискови, груби, хидроциклонни и мрежести и хидроциклонни); торосмесителен възел; водопреносна система – тръби, фитинги и капкови маркучи.

Поливната система с разпръсквачи е ефикасна около 75-85%, докато при капковото напояване този процент е над 90%, което го прави най-ефикасният метод за поливане. Капковото напояване е предпочитан метод на поливане в сухи региони. Капковото напояване се монтира и проектира лесно, евтино е и редуцира проблемите със заболяванията на растенията, дължащи се на преполиване.

Капковото напояване е с висока ефективност – осигурява вода директно до корените на растенията и осигурява вода само там, където е необходимо, без излишен разход на вода. Основните предимства на капковото напояване са: равномерно напояване по дължината цялата капкоотделителната тръба; удовлетворяване на нуждите на растенията от вода; постоянно ниво на влажност на почвата; бърз и лесен монтаж.

Традиционните методи за напояване (гравитачно и дъждовално) имат своите предимства и недостатъци. Трайното прилагане на основните методи за напояване водят до ерозия на почвата; разхищение на вода; необходимост от идеално нивелирана площ; висока първоначална инвестиция; уплътняване на почвата. Приемущество на гравитачното и дъждовалното напояване е ниската себестойност по време на експлоатация.
 
Как да зазимите ръчните дренажни клапани.
Внимателно прочетете инструкциите за зазимяване, касаещо точно вашата система. Първо, трябва да затворите главния воден кран. След това да отворите всички дренажни клапани между централното водозахранване и шахтата с електромагнитните клапани, след това се отварят всички дренажни клапани между клапаните и разпръсквачите, за да източите водата от работните кръгове. Електромагнитните клапани се отварят и подсушават. Ако имате автоматични дренажни клапани, водата в работните кръгове автоматично ще се оттече, когато затварите електромагнитните клапани. Първо, се затваря главният воден кран, следва отваряне на всички дренажни клапани между централното водозахранване и шахтата с електромагнитните клапани, за да се оттече водата от тази отсечка.

Ако системата ви за напояване е с въздух под налягане, е редно да потърсите услугите на специалист.

Как най-рационално да ползваме водните ресурси
Поддържайте почвата влажна, но не прекалявайте, тъй като това ще доведе до образуването на почвени наноси. Не напоявайте нощем - тогава водата не попива и води до плесенясване и болести, нито в обедно време, когато изпаряването е най-силно, а сутрин, когато изпаряването и вятърът са най-слаби. Настройте системата да напоява с различна програма, в зависимост от специфичните нужди.

Предвидете сензор за дъжд, който ще изключва системата, когато вали. Капково напояване за цветните лехи ще спести големи водни разходи. Почиствайте градината редовно, за да предотвратите и сбиване и напластяването, което ще доведе до трудно абсорбиране и лесно изпаряване на водата. Намалете работните времена на участъците, които са в сянка. Отглеждайте местни растения, а не екзотични, които изискват по-специални нужди и съответно по-голям разход на вода.

+1
Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари