Ползите от отопление с конвектори

Отоплението с конвекторни уреди е все по-предпочитан вариант, поради ниския разход на енергия и комфорта, който предоставя.
14.11.2016
Румяна БОНЕВА
1202
отопление, конвекторни печки, стенни конвектори, конвекторни уреди, подови конвектори
Стенните конвектори идеално се вписват във всякакъв интериор
Източник: www.enterijermagazin.com

Есента е времето когато повечето домакинства започват да планират разходите за отопление през зимния сезон. Отоплението с конвекторни уреди е все по-предпочитан вариант, поради ниския разход на енергия и комфорта, който предоставя. Докато системата за централното отопление е свързана с много по-високи разходи в сравнение с други опции, зоналното отопление може да се окаже една рентабилна алтернатива.

Газовите конвектори осигуряват ефективно отопление, www.maistorplus.com

Какво представляват конвекторите ?
Обяснено с прости думи, конвекторите са портативни или монтирани на стената нагреватели, които се използват за зонално или цялостно отопление на дома. Популярните модели на пазара са електрически и газови, като работата и на двата типа използа принципа на конвекция - студеният въздух навлиза през отворите в долната част и консумирайки минимална енергия се затопля и издига нагоре. По този начин 100% от използваната енергия се превръща в топлина, при това без никакъв риск за здравето на хората.


Принцип на работа на конвекторите, www.domikarkas.ru

Конвекторите създават много слабо движение на въздуха в сравнение с обикновените вентилаторни печки или климатиците. Газовите конвектори работят на природен газ или пропан-бутан и гарантират ефективно отопление на дома. Инсталацията им не изисква изграждане на водно-отоплителна инсталация и се предлагат с различна мощност, съобразно предпочитанията и нуждите на домакинството. Всички модели конвектори се отличават с клас на защита, съобразно нивото на защита срещу твърди предмети, падания или водни пръски (за моделите, които позволяват монтаж в бани и тоалетни).

Подовите конвектори създават  неповторим комфорт, www.verano-konvektor.de

Предимствата от отопление с конвектори


 • Безопасността
  е едно от най-важните предимства на отоплението с конвектори. Ето защо те са предпочитан вариант за помещения, в които се отглеждат малки деца. Дори и при пряко докосване не съществува опасност от изгаряне. Уредите не генерират шум и в помещението е тихо и спокойно. 

 • Икономия на енергия
  Разходите за отоплителна енергия с обикновени радиатори и друи вентилаторни уреди се повишават още повече през много студените дни, когато климатиците може да замръзнат, а радиаторите едва смогват да затоплят помещението. Икономията от електроенергия е резултат от прецизно управление при правилно пресметнати мощности за отопление. В този случай нагревателите ще работят не повече от 1/3 от денонощието и ще осигуряват поддържане на комфортна температура.
 • Запазват качеството на въздуха
  За разлика от други отоплителни уреди, конвекторите не отнемат кислорода от въздуха, а почти отсъстващото течение възпрепятства разнасянето на микропрашинки в помещението. Отоплителните уреди, снабдени с реотани изгарят прахта и власинките, когато се докоснат до тях, в следствие на което се отделя специфична миризма. Вентилаторните печки пък създават принудителено движение на въздуха и непрекъснато разнасяне на прах от мебелите и килимите. При отоплението с конвектори се избягва това вредно влияние, а качествата на въздуха остават непроменени. 
 • Бързина на затопляне
  Малко след включване на уреда темепературата се променя осезаемо. В рамките на около половин час желаната температура вече е достигната, при това не в резултат на агресивно подаване на топлина, а благодарение на голямата топлоотдаваща площ на нагревателния елемент. Всички съвременни модели са снабдени с електронни термостати, които контролират работата на нагревателите и осигуряват прецизно спазване на зададената температура с точност до 0.3 градуса. По този начин се постига икономия на енергия, отлична ефективност и комфорт, поради което все повече хора прибягват до имползването им за отопление на жилища, офиси и извънградски къщи. 
 • Отпада нуждата от постоянен контрол
  Усъвършенстваните модели са снабдени с дигитално управление, което позволява в точен час температурата да се повиши и съответно да се намали при отсъствие на обитателите от жилището. Съществува и опция за централизирано управление на множество уреди или използването на таймер. Поддържането на определена температура при отсъствие на хора в помещенията е предпоставка за много по-бързо и лесно достигане на желаните градуси в последствие. Този метод за икономия на енергия се използва и и при климатиците. 

Конвекторите придобиват всякакви форми,  www.fidoks.bgВидове конвекторни уреди


 • Конвектори тип перваз - характеризират се с изключителна здравина на конструкцията и голям експлоатационен срок. Лесни са за монтиране и не изискват високи разходи за поддръжка. Тези конвектори не са снабдени с вентилатор и работят изключително тихо. Предпочитан избор са за спални и помещения, в които ниските нива на шум са от съществено значение за спокойствието и пълноценния сън. Страдащите от алергии много често прибягват до подобни конвектори, поради факта че конвекцията не способства за разнасянето на прахови частици във въздуха.
   
 • Стенните конвектори са идеален избор за помещения, в които пространството е ограничено. Инсталират се много лесно, като някои от моделите предлагат и гъвкави опции за монтаж. Например някои от стенните нагреватели могат да се монтират директно на стената или между две декоративни прегради. Въпреки тяхната компактност, без проблем осигуряват топлина с висок капацитет – до 4000 вата, при 240 волта. Повечето стенни нагреватели имат вградени функции за отложено отопление и термостат за контролиране на температурата. Вграденият вентилатор почти мигновенно разпространява топлината от пода до тавана. Тези конвектори са много подходящи за помещения, които трябва да се затоплят бързо. 
 • Вградените подови конвектори са едно съвременно решение за бързо и ефективно отопление. Тяхната работа отново използа принципът на конвекция за затопляне или охлаждане на дома. Подовите конвектори се предлагат с или без вентилатор. Разнообразието им варира също така по отношение на решетката и мощността на отопление. 


Безопасността е основно предимство на конвекторите, www.oknanagoda.com


Препоръки за експлоатация


 • Конвекторите не трябва да се монтират в прашни помещения или в такива със съдържание на леснозапалими вещества във въздуха. 
 • Не се препоръчва монтаж непосредствено под електрическа розетка. Ако все пак това се налага, монтирането трябва да се извърши на отстояние поне 10 см. от розетката. 
 • Не е препоръчително инсталиране в зони със силно въздушно течение, тъй като се нарушава принципът на регулиране на температурата.
 • Необходимо е почистване на решетката от прах и други замърсявания два пъти годишно с помощта на мека четка или прахосмукачка. Почистването на корпуса се извършва с влажна кърпа, без да се добавят агресивни препарати.


За какво да помислим преди да закупим ?
Преди да направим своя избор трябва да вземем предвид следните фактори:


 • Напрежение – за жилищно приложение можем да избираме между две опции – 120 волта и 240 волта. Необходимо е да изберем нагревател с необходимата мощност от топлина, който ще съответства на електрическото окабеляване в дома. Ако подменяме вече съществуващ конвектор, напрежението на новия трябва да съответства на напрежението на стария. 
 • Мощност – Мощността определя количеството топлина, която ще осигуряват нагревателите. За да се ориентираме правилно относно този критерии е нужно да изчислим топлинните загуби за съответното помещение. При смяна на съществуващ нагревател, мощността на новия трябва да отговаря на мощността на стария.


Отоплението с конвекторни уреди може да е една икономична алтернатива, при положение, че се спазват инструкциите за употреба. Ще постигнем висок коефициент на полезно действие при непрекъсната работа на уредите и съответните настройки за активно затопляне и последващо поддържане на температурните нива.

Автор: Румяна БОНЕВА
Закони Нормативна база Коментари