Ползите от зелената баня

Как да съумеете да създадете еко дизайн в банята си, за да пестите енергия и вода, да имате по-ниски сметки и при това да запазите естетиката?
08.07.2010
сп. "Още за КЪЩАТА"
6
еко дизайн, зелени бани, бани, водоспестяващ, тоелетни
Ползите от зелената баня
Източник: Още за къщата

Как да съумеете да създадете еко дизайн в банята си, за да пестите енергия и вода, да имате по-ниски сметки и при това да запазите естетиката?
Баните са от помещенията, които най-лесно може да се превърнат в „зелени”. Само с подмяната на арматурата в банята, ако тя произведена преди 1994 г., незабавно ще намалите въздействието на вашата баня върху околната среда, както и разходите си. Тъй като потребителското търсене на зелени продукти нарастна, производителите днес предлагат множество възможности за рециклиране и устойчивост.
По последни данни от проучване, проведено от Националната асоциация на строителите в САЩ повече от една четвърт от участниците в анкетата са отговорили, че забелязват нарастване на търсенето за зелено преоборудване. И тъй като дейностите в областта на реконструкцията на баня са сред първите четири работи при ремонта у дома (наред с ремонта на кухните, покривите и разширяването на помещенията) това означава по-зелени бани днес, в сравнение с който и да е период от миналото.
„Американците харчат над 230 милиона долара за реконструкция на дома с енергийно ефективни и устойчиви продукти, което представлява нарастващ пазарен дял.” – казва Майк Нагел, председател на Съвета по реконструкции към Националната асоциация на строителите.
Енергийната ефективност и пестящата вода баня може да спести значително от месечните сметки. Ако използвате смесители с ниско потребление на вода, можете да спестите хиляди литри вода през годината.
Не забравяйте качеството на въздуха вътре. Тъй като банята е място което е топло, влажно и има високо съдържание на химикали поради почистването, хигиената и козметичните продукти, вентилацията става от жизнено важно значение.
Важно е също да се намалят летливите органични съставки, които е известно, че причиняват редица здравословни проблеми – от астма до рак. Те може да се съдържат в компонентите на сградите като ниши, пукнатини и бои.
Елементите на зелената баня

В типичния дом в кухните се употребява най-много енергия, а баните са мястото, където се употребява най-много вода. Според последно изследване едно четири членно семейство може да спести 16 000 л вода на година, само ако традиционната тоалетна се подмени с тоалетна с висока ефективност.
“Много съществена роля в зелената баня има именно спестяването на вода.” – казва Шон Рък, говорител на Националната асоциация за кухни и бани в САЩ. „И потребителите могат лесно да вградят много детайли, които не изглеждат и не представляват особено различно от традиционните материали, а са на почти същата цена.”
От 1994 г. новите стандарти изискват тоалетните, душовете и смесителите да употребяват по-малко вода, така че ако подмените арматурата за баня, произведена преди 1994 г. с нова вие веднага ще направите банята си по-икономична. Тоалетните с по-слаба струя вода имаха заслужено лоша репутация, когато излязоха на пазара, но при новите модели не е така.
“Тоалетните казанчета с два режима на водната струя са друг продукт, който се радва на голяма популярност.” – казва Рък. Тези тоалетни се характеризират с клапан, който може да се контролира от ползвателя за освобождаване на 4.5 литра вода. Натискането на втория клапан освобождава струя вода с по-голяма сила и количество вода около 5.5 – 6 л. „Съчетанието на такава тоалетна с водоспестяващ смесители за душ и мивка ще доведе до изненадваща икономия на вода.” – казва Рък.

5 лесни начина за превръщане на банята в зелена

Банята е идеалното място за реализиране на еко подход в дома – тя е помещението, където обикновено се намират много токсични химикали, а употребата на вода и енергия в банята често далеч надминава скромните размери на останалата част от къщата. Ако успеете да намалите употребата на химикали и консумацията на ресурси в банята, можете да намалите като цяло вредното въздействие на вашия дом върху околната среда. Ето и някои идеи:
1. Помислете за естествени материи
Хавлиите за баня от естествен памук са не само по-меки и удобни, но се изискват по-малко пестициди за производството на обикновените памучни кърпи. Производителите, които употребяват малко по-скъпия естествен памук също са склонни да употребяват естествени бои и омекотители, които са по-малко токсични за околната среда в сравнение с изкуствените химикали и са по-толерантни към чувствителната кожа.
Изберете да подмените вашите винилни завеси за баня с тежки памучни завеси. Пластмасата в PVC завесите за баня и пластификаторите за PVC са вредни за хормоните в човешкия организъм. Тези токсични съставки могат да станат въздухопреносими. Не на последно място “дишащите” завеси няма да имат лоша миризма.
2. Наблегнете на естествените продукти

Естествените продукти за баня са по-щадящи за вашата кожа от химически сложните продукти, които предлагат повечето козметични компании, и не предизвикват токсично замърсяване на въздуха. Можете да използвате свещи от пчелен восък, естествени ароматизатори за въздух, които не съдържат вредни петролни продукти и ръчно изработени сапуни.
Банята в хармония с природата може да бъде истински оазис. Създайте окръжаваща среда, която е красива и ведра. Използвайте елементи, които свързват лично вас с природата. Ако направите големи прозорци ще я отворите за слънцето, можете да лежите във ваната и да гледате небето.
3. Пестете вода

Душовете със слаба струя могат да намалят консумацията на вода с 30%, като въпреки това осигуряват струя под налягане. Друг модерен прибор, отточна тръба за ползваната вода, изпраща водата от душа и ваната към контейнер за разпределение във вашата градина.
Ако изолирате вашият нагревател за вода и намалите термостата до 120 градуса, ще промените значително количеството енергия, което ползвате за сутрешния душ. И задължително заменете тоалетната, ако е над 12 години. Обикновено всички тоалетни произведени след 1995 г. използват около 7 л вода или по-малко на едно промиване, и ако вашата тоалетна е по-стара, тя може би употребява около 13 до 30 л вода на едно промиване.
4. Употребявайте рециклирани строителни продукти
Искате да преустроите банята си? Потърсете плочки, изработени от рециклирани материали за под, вана, душове и плотове. Благодарение на популярността на рециклирането, цветовете и финиша на тези продукти са красиви. Рециклираните стъклени плочки са особено добър избор поради ниските емисии.
5. Чисто зелено
Откажете се от острите химикали, които употребявате за почистване на ваната и тоалетните. Обърнете внимание на предупредителните етикети върху почистващите препарати, термините, които се употребяват в тях, от най-малко токсичните до най-токсичните, са „внимание”, „предупреждение” и „отровно/ опасно”. Предпочитайте продукти само с надписа „Внимание” върху опаковката или търсете продуктите на фирми, които са с високо еко съзнание и произвеждат безопасни за околната среда препарати.
Ако канала е запушен, не прибягвайте до тежки водопроводни манипулации – изсипете една чашка сода бикарбонат в канала, а след това три горещи чаши вода. Ако канала не се отпуши, изсипете и чаша оцет след това. Химическата реакция ще разгради дори най-упоритото запушване на канала.

Здравословни душове и по-чисти тоалетни

Душове обогатени с витамини

За необходимата дневна доза витамин С просто влезте под душа. Богатите на антиоксиданти и витамини продукти се афишира във всички видове продукти, предназначени за грижа за кожата и сега вие можете да ги получавате посредством вземане на душ. Специална приставка за душ съдържа фармацевтична разработка с витамин С във филтъра на душа, който по естествен и безобиден за околната среда начин отстранява хлора от водата. Всяка една капсула може да действа за повече от 2600 л вода. Фирмата производител на този душ Sonaki твърди, че всекидневното ползване на душа прави кожата по-мека и косата по-блестяща и мека.
Душ за цялото тяло

Нови разработки на водещи фирми за дизайн на арматура за баня комбинират душ за глава и тяло в един корпус, лесен за инсталиране. Всяка от двете части има 21 различни разпръсквателя. Рамото е проектирано, така че да може да се извива надолу и нагоре и се върти на 360 градуса.

По-чисти тоалетни седалки

Нови разработки на тоалетни седалки улесняват доскоро трудното почистване на тоалетните седалки, поради невъзможността да се достигне до някои части. Седалките могат да се отместват с едно просто завъртане на панта и повдигане, за да се отстрани седалката от тоалетната чиния. След като се почисти тоалетната седалка, тя може да се върне така лесно, както е била откачена. Фирмата производител предлага тази иновация в различни варианти и различни материали – пластмаса и дърво.
Изберете подходящата тоалетна за вашата баня

Размерът, теглото и функциите играят важна роля при избора на тоалетна за новата визия на вашата баня. Тези характеристики ще помогнат да намерите правилната за вашето семейство.
Има ли много какво да се мисли, когато избирате тоалетна за реконструкцията в банята. За голяма изненада отговорът на този въпрос е положителен. Когато избирате шкаф, размерът височината и начинът, по който ще функционира играят съществена роля при вашето решение.
Перфектната форма
Има хиляди тоалетни на пазара, чиито размери са стандартни, които поставени от стената до центъра на отвора на канала, значително ще стеснят пространството. Стандартните тоалетни са с определени размери и ако не са подходящи за вашия случай, ще се наложи да избирате от по-тясната гама нестандартни, които се предлагат на пазара.
Повечето хора намират за по-удобни правоъгълните тоалетни, но в малка тоалетна продълговатите биха осигурили повече пространство. Височината на тоалетната е също от значение - вече се предлагат и по-високи тоалетни, които са по-удобни за високи хора – казва Сузи Уилифорд, Вицепрезидент на Националната асоциация за кухни и бани и Управител на Луксозни продукти в Kiva Kitchen & Bath, Хюстън, Щата Тексас. По-високите тоалетни са неделима част от универсалния дизайн, който прави банята достъпна, независимо от мобилността, защото на тях може да се сяда лесно и да се става лесно.
Какъв да е стила

Има няколко основни типа, които се предлагат на пазара. Единият е от две части, в който казанчето и тоалетната чиния са отделни, и този вид е по-евтин. Другият е моно-блок, където казанчето и тоалетната чиния са свързани и може да са по-скъпи от традиционния вид. Те са по-лесни за почистване. Вградените тоалетни казанчета определено внасят шик в стила на банята и чистенето им е много леко. Но за да поставите вградено казанче е необходимо да разполагате с достатъчна дебелина на стената, където ще се вгражда казанчето и това не винаги е възможно. Освен това, при повреда е необходимо да се разбива стената.
Технология на промиване

Когато сте се спрели на размер, форма и стил, поинтересувайте се от ефективността на промиване на тоалетната. „Можете да имате най-красивата тоалетна в целия свят, но тя да не промива добре, това е неестетично.”- казва Уилфорд. Преди 1994г. стандартната тоалетна използваше около 15 л вода за едно промиване. Новите тоалетни използват около 7 л на промиване. Производителите представят своите ефективни тоалетни, които работят ефективно с малко вода, тъй като използват силата на струята и гравитацията.
Но както е със всеки продукт едни модели функционират по-добре от други. За да намерите тоалетна с ефективна технология за промиване посетете шоурум и се консултирайте с продавача. Ако сте собственик на къща, който се интересува от това как да спестява повече вода и да намаляват месечните сметки за потребление на вода, изберете тоалетна с двоен режим на промиване. Тези модели обикновено са с бутон на повърхността на казанчето и имат двоен режим на работа. Натискането на единия бутон освобождава по-малко вода, а на другия повече. За живота на една тоалетна едно четири членно семейство може да спести от сметки за вода до 3 500лв.
Бидето
Бидето е със сходен дизайн на тоалетната, но се изполва за лична хигиена. Като мебел за банята е по-характерно за Европа. Макс Айсли, собственик на Кухни Hampton, казва че по-малко от 20% от неговите клиенти избират да поставят биде при ремонт на банята си, най-вече защото го смятат за модно и вдига цената на банята при продажба на жилището. Бидето може да е полезно за хора, които имат проблеми с подвижността и им е трудно да ползват вана или да стоят под душа прави.
Разбира се, ако нямате достатъчно място за биде в банята, към тоалетната може да се добави приставка за биде. Други модернизации предлагат затварящи се тоалетни чинии, които осигуряват затварянето им веднага след употреба, като предотвратяват неволното хлопване на капака. Топлите тоалетни седалки са друга възможност, която може да си осигурим без да натоварваме бюджета на банята. „Никое от тези неща не са необходими, просто те правят живота малко по-хубав.”- казва Уилфорд.
Ефективни водоспестяващи душове

Новите разработки душове помагат да се борим с глобалната промяна на климата посредством ефективни глави на душа и аератори за водата. Те са лесни за инсталиране, осигуряват чудесно качество на водната струя, ползват по-малко вода и енергия, спестяват пари, тъй като се намаляват сметките ви за вода и енергия, намаляват емисиите на вредни газове от дома. Инсталирането на ефективни глави на душа намалява потреблението на вода и енергия, без да жертвате за сметка на това вашия комфорт. Вие не само ще намалите своите месечни сметки, но ще помогнете за борбата с промените на климата в световен план. Средното потребление на вода на едно четири членно семейство е около 1 500 л на ден. С употребата на водоспестяващи глави на душа и аератори за душа и за вашата мивка в банята, семейството ви ще намали потреблението на вода с 20% .

+2
Автор: сп. "Още за КЪЩАТА"
Закони Нормативна база Коментари