Поклонническият туризъм в Москва и Подмосковието

Обиколка на Светите обители на Москва и Подмосковието.
10.01.2019
Лилия Лозанова
1059
туризъм, манастири, църкви, Москва
Дворецът в Коломенское
Източник: www.Afisha.ru

Москва има невероятна притегателна сила, заради това, че е хармонична сплав между съвременен мегаполис и вековен културно-исторически център.
Руската столица е известна не само със забележителности като Кремъл, Червения площад и Болшой театър, но с многобройните си църкви и манастирски комплекси е истинска "Мека" на поклонническия туризъм в Русия.

Ако искате да се потопите в потайностите на руския царски двор, можете да се запътите към Коломенское. Това е бивш дворец (царска резиденция), наречен на бивше село, а днес - московски квартал. Представлява огромен комплекс с дворци, храмове и различни експозиции, включени по уникален начин в парково пространство. От всяко кътче на 390-те хектара музеен резерват лъха духа на Средновековна Рус.


Коломенское е имение, което е било лятна резиденция на московските князе и царе. Днес то функционира като обществен парк, в който ще видите няколко музея, действаща църква, старинни руски къщи и множество други атракции. Тук можете да намерите всичко - руска природа, древна дървена архитектура, легенди.
Има предание, че намиращото се тук Голосовско дефиле е загадъчно място с времеви портал. В миналото войници и селяни минавали през зелената мъгла и след десетилетия излизали от другата страна. Тук се намират два огромни камъка, единият от които е патрон на мъжката власт, а другият – на женската сила.Туристическите обиколки в комплекса включват дървения дворец, в който е живял Петър Велики. Непременно посетете забележителната църква “Възнесение Господне”, от която се разкрива невероятна гледка към реката. Пред нея има пространство за концерти, но много хора идват само, за да чуят величествения й камбанен звън. Дворецът, в който са живели царете прилича на излязъл от руска приказка. Тук можете да се докоснете до всички аспекти на живота им - от тронната зала до кухнята.

Ако все още имате сили и време, можете да се потопите в огромната етнографска експозиция на руската дървена архитектура на открито. Експонатите са пренесени тук от различни части на Русия и отново сглобени. Тук можете да зърнете две от малкото в света дървени крепости.
Първата e Сумски Острог – служил за защита от шведските атаки, втората идва от сибирския град Братск. По-нанатък е православна църква от XVII век, която е от област Архангелск. Наблизо е Музеят на соколарството с живи птици от видовете, които са били любими на руските монарси.

Сред емблематичните свети обители в Москва, особен статут има Новодевическият манастир. Новодевическият манастир е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и се счита за един от най-старите и най-красиви в Русия.
Основан е през 1524 г. от великия княз Василий III в чест на Смоленската икона на Дева Мария (изрисувана според преданието от евангелиста Лука и смятана за пазителка на страната) и завладяването на Смоленск. В него са били заточвани царици и жени от царското семейство.
В момента в манастира тече кардинален ремонт. Реконструкцията засяга 12-те му високи кули. Въпреки, че обектът прилича на строителна площадка, неговият централен храм е отворен за посетители.

Част от екскурзоводските обиколки включват посещението на гробището в южната страна на обителта - последен дом най-известните хора на Русия, включително и личности от царските династии (на Иван Грозни, Петър Велики и др). Това е своеобразен пантеон, в който намират вечен покой 26 000 значими личности от всички обществени сфери. Общата му площ е 7,5 ха, разделено на 11 участъка. Тук са тленните останки на Чехов, Гогол, Булгагов, Шукшин, композитора Шостакович, скулпторката Вера Мухина, балерината Уланова, космонавтите Герман Титов и Георгий Береговой, летецът Алексей Мересиев и много други.

Днес в Москва има над 1000 храма и църкви, но сред най-известите свети места край руската столица е Сергиев Посад – руската Света гора.Това е най-големият православен мъжки манастир в страната, който се намира на 70 км. от града. „Троица – Сергиева лавра“ е архитектурен паметник на културата и изкуството. Включен  е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и в състава на Златния пръстен на Русия.

Златният пръстен на Русия (Золотое кольцо) е съвкупност от средновековни селища в Централна Русия. Тези старинни градове, играли значителна роля в развитието на Руската православна църква, са наричани музеи на открито, заради уникалните паметници на руската архитектура от XII – XVIII век.
Манастирът е основан от Св. преподобни Сергий Радонежски, който около 1345 г. издигнал на това място малък дървен храм, посветен на Светата Троица. През XVI в. обителта била  изключително почитана и получила през 1744 г. статут на лавра. Едни от най-забележителните постройки в нея са църквата "Св. Дух", древният Троицкий събор, църквата "Успение на пресвета Богородица" (Успенски събор).

В манастира се намира и Московската духовна академия – висше училище към Руската православна църква, в което се подготвят духовници, преподаватели, богослови и иконописци.

Изброените дотук обекти показват, че Москва е забележителен град, съчетал миналото и настоящето в една хармонична сплав, който ще искате да посетите отново и отново.

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари