Подпокривното пространство - нов живот

Представеният интериор е част от двуфамилна къща. По идея на собствениците в подпокривното пространство се обособява детски тракт на площ от 37 кв. метра.
15.04.2006
Арх. Златка Христова
15
интериор, покрив, таван, архитект, подпокривно
Подпокривното пространство - нов живот.
Източник: Арх. Златка Христова

Представеният интериор е част от двуфамилна къща. По идея на собствениците в подпокривното пространство се обособява детски тракт на площ от 37 кв. метра. Преустройството е свързано, от една страна с подобряване на пропорциите и геометрията във височина, а от друга, с чисто утилитарни и технически нужди за обособяване и на кухненски бокс и баня.
Строителните мероприятия в това отношение са осигуряване на по-голям надзид, преработка на дървената покривна конструкция, като скатовете са четливи в пространството, витрини до пода в къта за почивка.

Стремежът на архитекта е бил да съчетае с лекота толкова много различни функции в тази обща неголяма площ, без да претрупва  с мебели пространството,  като  обособи кът за спане, за работа, кът за почивка с мека и корпусна мебел, малък кухненски бокс и баня.

Влизането в тази част от жилището е директно от стълбищната клетка, но дискретно. Към него е ориентиран и сервизният възел. В основното пространство четлива е групата за почивка с мека мебел и  барплота, който сепарира кухненския бокс. Самият кухненски бокс и кътът за спане са в ниши, без да се натрапват.

 За приятното въздействие, специфична атмосфера и усещане за простор голяма роля  играе моделирането на таванската плоскост – скатовете осигуряват добра  височина и обем. Използвани са стъклени тухли за индиректно осветление в банята, която е тъмна, вътрешна и  в кухненския бокс. Получените светлинни шлицове имат и декоративен ефект. Цветовете са меки, пастелни.

Подът е покрит с паркет. Обзавеждането е  изработено по проект на арх. Христова. То е стегнато и семпло, в модерна линия. Така проектиран и обзаведен детският тракт може да се използва в бъдеще като самостоятлно ергенско жилище.

Автор: Арх. Златка Христова
Закони Нормативна база Коментари