Подовите первази - между класиката и елегантноста

Когато сменяте настилката у дома не забравяйте да обърнете специално внимание на завършващите детайли, каквито са подовите первази.
14.12.2014
Светлана Желева
25
первази, подови первази, настилки, интериор, детайли
Оригинално съчетание на цвета на перваза със стените
Източник: www.forbo-flooring.com

Всеки от вариантите – от дърво, PVC, полиуретан има своите предимства и недостатъци. 
В класическия случай подовите первази са от дърво, PVC , MDF( плоча от дървесни влакна със средна плътност), както и от полиуретан. Металните первази се срещат в бизнес сгради,  а в домакинството може да се окажат наистина добра алтернатива. Подови первази от алуминий са особено издръжливи и са направо стилни.

Металните  первази - устойчиви срещу вода
Металните подови первази издържат на високо натоварване и лесто почистване. Подовите первази от PVC също  издържат на много и разнообразни натоварвания, не променят формата си за разлика от дървото, ако често влизат в контакт с вода и не се пропукват. За пространство, коeто често се чисти с вода, той е добра алтернатива. Той е зрително привлекателен,  придава елегантност на стаята, пише специализираният сайт www.hausjournal.net

Към преимуществата на алуминиeвите цокли се добавя оптически примамлив завършек на стената, подходящ за вътрешни стени  и дизайн, издържа по-дълго на повече натоварване, не  променя формата си под действието на водата. Ценовият диапазон на алуминиевите первази е по-висок от тези на класическото дърво и MDF.

Первази от дърво - красивата алтернатива
Первазите от дърво са най-често предпочитани, когато подът е от настилки дюшеме или масивен паркет. Най-често се срещат в три варианта – масивни дървени первази от един тип дървесина (обикновено дъб), дървени с фурнир и МДФ первази. Моделите с фурнир все повече са предпочитани, особено когато става въпрос за екзотични подови настилки. Основно те представляват в задната си част масивна иглолистна дървесина, която е слепена в предната част със съответния вид дървен фурнир – това може да е венге, мербо, ироко и други специфични дървесини, които допълнително са лакирани фабрично. МДФ первазите представляват слепени дървесни частици, оформени като подов перваз, като повърхностната обработка обикновено е фабрично нанесена бяла боя. Когато имате масивен паркет, боядисан в някакъв цвят и искате да изберете дървени первази, най-добре е да вземете необработени первази от дъб или ясен и да ги тонирате в същия цвят.

Пластмасовият модел PVC первази - семпли, но функционални
Много по-евтина от первазите от стомана и от истинско дърво, е обикновеният, но доказал се в практиката пластмасов модел. За разлика от по-дизайнерски ориентирани метални и дървени цокли, пластмасовите са семпли, но функционални. От гледна точка на външното оформление са изключително разнообразни, като модели, цветове и имитират дърво. Те са класически вариант в комбинация с по-евтини подови настилки – като ламиниран паркет или подови плочки, където скъп перваз не би стоял стилно. Первазите могат или да бъдат залепени или захванати с клипс, дюбел и винт. Най-важното им предимство е, че през тях може да се прекара кабел, който да се скрие зад тях. Друго предимство на PVC вариантите е, че имат готови вътрешни и външни ъгли, тапи и преходници, което прави монтажът им изключително бърз и лесен. Цветовете на PVC первазите се избират още при покупката на подовата настилка, като на място може да се прецени кой е най-близкият до нея модел. Някои модели ламиниран паркет си имат точно определен за тях цвят PVC первази.
Полиуретанови первази  – от дурополимер
Первазите от полиуретан
си имат своите предимства. Дизайните на моделите могат да бъдат както напълно опростени и семпли – за модерни интериори, така и да притежават множество извивки и релеф, по-подходящ за класически и бароков стил обзавеждане. Повечето модели имат фабрично положен слой грунд, който дава стабилна основа и подготовка за тяхната допълнителна обработка, като основният им цвят е бял. Едно от най-предпочитаните преимущества на полиуретановите первази е, че могат да бъдат боядисани в какъвто цвят пожелаете, дори с латекса на стените. Предлагат се в различни височини, като най-високите от тях достигат до огромните 20 сантиметра. В задната си част имат кухини, в които можете да скриете кабели, които сте забравили или по някаква друга причина не сте успели да вградите в стените. Материалът, от който са изработени притежава еластичност, което e благоприятен ефект при монтажа им, когато имате малки кривини по стените. Може би най-голямото предимство на первазите за под от полиуретан са така наречените огъващи се первази, които на външен вид са абсолютно идентични с обикновените от същия модел. Те са напълно гъвкави и позволяват лесно да ги монтирате около колони или овални стени.

Монтаж на подовите первази
Един от вариантите е подовите первази  да се залепят. Закрепването чрез системите за слепване става по различни начини - слепване с горещ въздух, с монтжно лепило, контактно лепило, и лепенки за первази. Най-голямото предимство на слепването, е че ще си спестите механичната обработка на перваза. Лесно се монтира като се лепи, лесно се и маха, а после нищо по стената не трябва да се ремонтира и шпаклова. Има както много здраво залепващи лепила, така и по-щадящи.

Другият вариант е закрепване с болтове, голямото предимство е по-скоро зрително - например представете си комбинацията на черен перваз,  закрепен с месингови болтове, блясъкът е истинска наслада за окото.
Всеки от моделите подови первази имат специфичен за вида си монтаж.
Когато сте избрали метални первази, те могат да се монтират чрез залепване или специално разработени за тях клипси или дълги лайсни.
PVC первазите имат предвидени за монтажа им комплекти от клипс, дюбел и винт, които се поставят през около 30см. Ако пък не желаете или не можете да продупчите стените, то можете да попитате за специално монтажно лепило, което е подходящо за тях.
Всички модели дървени первази, независимо дали са от МДФ или от масивно дърво се монтират с монтажно лепило и понякога може да се наложи допълнително да бъдат прикрепени с малки пирончета.
Монтажът на полиуретановите первази става посредством два вида лепила – бял акрилен силикон на водна основа плюс специално разработен силикон за снадки на полиуретанова основа. 

 

+3
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари