Подматрачната рамка – задължителен елемент от удобното легло

Подматрачната рамка е задължителен реквизит на леглата с двулицеви матраци, благодарение на която се постига равномерно разпределение на тежестта и точките на натиск.
10.09.2020
Екатерина Бонева
341
легла, подматрачна рамка, двулицеви матраци
Подматрачната рамка удължава живота на матрака и неговите хигиенни качества
Източник: Интершоп ООД, www.intershop.bg

Пълноценната почивка започва с удобно легло и безупречен комфорт по време на сън. За всичко това обаче, е необходима надеждна база, която да осигурява ергономичен потенциал и солидна поддръжка на матрака. Подматрачната рамка е задължителен реквизит на леглата с двулицеви матраци, благодарение на която се постига равномерно разпределение на тежестта и точките на натиск. Представлява конструкция от рамка и ламели с пружиниращи свойства, които осигуряват стабилна основа за матрака, подсилвайки неговите ортопедични качества. Правилно подбраната подматрачна рамка позволява пълноценно използване на преимуществата на матрака. Една от най-големите ползи на подматрачните рамки е, че могат значително да удължат живота на матрака, тъй като спомагат за по-доброто му проветряване и възпрепятстват образуването на конденз и задържането на влага. Тук е важно да се спомене, че гаранциите на матраците не важат в случай, че не се използват подматрачни рамки.Дървени и метални подматрачни рамки     Източник:  www.ematraci.bg

По отношение на материалите, които се използват за производството им, подматрачните рамки могат да бъдат изцяло дървени и такива със стоманен профил. В изработката на подматрачните спални конструкции най-широко приложение намира многослоестата букова дървесина, както и дървото от бреза, които се различават по дълготрайност и здравина. Те служат за направата на основния носещ елемент от конструкцията – пружиниращите ламели. Дебелината и ширината на ламелите е съобразена с тежестта, която е предвидено да поемат. Подматрачните рамки от висок клас разполагат с най-малко 25 ламела, като някои модели имат и много повече. Рамките, изработени от повече на брой ламели осигуряват по-добра въздушна циркулация на матрака, като разпределят равномерно тежестта на тялото и създават още повече комфорт по време на сън.

В конструктивно отношение подматрачните рамки биват статични, разглобяеми и ролирани. По-често се среща първият тип, при който елементите са закрепени в неподвижна конструкция, без възможност за разглобяване, огъване или разместване. Разглобяемите модели са изключително функционални, поради наличието на подвижни ламелни модули, които в случай на деформация или износване лесно могат да се подменят, вместо да се сменя цялата подматрачна рамка. Има и модели, които могат да се навиват на руло, което прави удобни транспортирането, монтажа и съхранението им. Произвеждат се по иновативна технология за захващане на ламелните модули чрез еластични пружиниращи звена, които позволяват осово движение на отделните ламели и улесняват адаптирането към матрака.


Подматрачна рамка модел Beautiful Line S     Източник: www.mattro.net

Регулирането на твърдостта на рамката за различни части на тялото е още един важен фактор за оптимален комфорт. Това важи особено за зоните около бедрата и раменете, които упражняват най-голям натиск върху рамката. Висококачествените рамки са подсилени в тези области. За тази цел ламелите се свързват с други материали, с цел да придадат допълнителна стабилност точно в тези зони или посредством плъзгачи, които фиксират ламелите един към друг. Те придават на леглото по-голяма твърдост, когато се придвижат към средата на рамката и повече мекота, ако са в нейните краища. Твърдостта на отделните зони може да се коригира във всеки един момент, компенсирайки несъвършенствата на някои типове матраци по отношение на удобство и баланс. Подматрачните рамки от по-висок клас разполагат с ластични ленти за поддръжка на ламелите. Те са еластични и много здрави и добавят още повече гъвкавост и правилно разпределение на тежестта на тялото. Такива системи са препоръчителни в комбинация с безпружинен матрак, тъй като осигуряват висок комфорт и обират движенията при ставане и лягане, както и по време на сън.

Някои подматрачни рамки разполагат с допълнитени функции за увеличаване на удоволствието от пълноценната релаксация. Това са рамките, които могат да се повдигат в някои частиръчно или с електродвигател с дистанционно управление. С тях бързо и лесно се постига желаната поза на тялото. Подобни рамки са разделени на няколко секции и позволяват да се повигнат краката или главата до ъгъл от максимум 45 градуса. Монтирането на амортисьори осигурява по-голямо удобство при повдигането на матрака и рамката. Такива позиции са удобни за четене в леглото или за облекчаване на напрежението при подути крака. Повечето подматрачни рамки могат да се използват и като самостоятелни легла, посредством монтирането на крачета, които придават допълнителна издръжливост на подматрачната рамка. Съществуват и моторни рамки, снабдени с регулируеми дискове с възможнаст за упражняване на масажиращи движения в отделни зони. Те могат да се настройват спрямо индивидуалните предпочитания за твърдост и се управляват лесно и удобно с помощта на дистанционно. 


Подматрачна рамка, която се повдига в някои части - за лесно постигане желаната поза на тялото      Източник: www.mattro.net

Ползите от употребата на подматрачни рамки са наистина много. Те осигуряват надеждна опора на гърба и здравословна позиция на цялото тяло. Основната им функция е да запазят матрака Ви във възможно най-добро състояние за по-дълго време. При някои типове матраци наличието на подматрачна рамка може да увеличи експлоатационния им срок двойно. В случай, че използвате обикновена плоскост, а не подматрачна рамка, има опасност матракът да се запари и да задържа влага, което води до риск от поява на мухъл и плесен. Наличието на този компонент в структурата на леглото предотвратява развитието на бактерии и микроорганизми, които могат да са опасни за здравето. Моторните рамки и тези с допълнителни екстри и подвижни компоненти осигуряват мечтания комфорт по време на почивка и сън.

За да се избегне появата на деформации е препоръчително матракът да се обръща регулярно от другата си страна. Според експерти, независимо от начина на експлоатация, полезният живот на матраците и подматрачните рамки е не повече от 10 години, като след този период е желателно да се подменят с нови. Съществена роля за дългия живот, здравината и ергономичните качества на спалните системи има и качеството на използваните материали за тяхната изработка.

 

Автор: Екатерина Бонева
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари