Подвижна къща

Конкурсен проект за участие в международния архитектурен конкурс Living Box - Prefabricated Living Unit (Кутия за живеене - Сглобяема жилищна единица)
15.07.2006
арх. Климент Иванов
1320
къща, проект, сграда, дом
Източник: арх. Климент Иванов

Проект: Климент Иванов Архитекти
На всеки човек понякога му се налага да се премести да живее на друго място. Някои хора се преместват в съседния град, някой в чужбина, а някой от другата страна на земното кълбо. Обикновено, за да се преборим с носталгията, взимаме с нас някой любим предмет - будилника, с който се будим всяка сутрин, ня¬коя снимка или статуетка. Взимаме си предмет, който да ни напомня за това, което оставяме. Затова и винаги сме завиждали на охлюва - малкото животинче от приказките, което си носи къщичката на гръба. Къщата на охлюва наричаме “черупка”, а своята “дом”.А можем ли и ние да си вземем къщата с нас? Тази възможност се разглежда в представения проект.Цели
Целта е да се проектира неголяма еднофамилна къща, която да може да се транспортира с камион или хеликоптер. Тя трябва да се изгради от няколко еднакви по форма и размер модули, които да отговарят на европейските стандарти за пренос на товари. Това би позволило изграж¬дането на голям брой от тези къщи. Процесът на избор и закупуване на такава къща би бил подобен на този на закупуване на автомобил - клиентът избира модела, цвета, интериора и аксесоарите по каталог, изпраща поръчката и чака къщата да му бъде доставена.
Къщата е предвидена за обитаване от един обитател или от семейство без деца. Тя е от типа „къща с една спалня”. Състои се от просторна дневна с кухня и трапезария, спалня, баня и дрешник. Предвидена е възможност за изграждане на голяма луксозна баня за сметка на намаляването на дрешника. Помещенията се отварят навън чрез големи плъзгащи ce витрини, които заемат цялата стена. Сградата е повдигната на 60 см от терена - това осигурява по-добра гледка и я предпазва от влиянието на природните елементи. Гледана отстрани, къщата изглежда сякаш „плува” над земята.
За външното оформление са подбрани наситени, ярки цветове. Те, както и нестандартната форма, гарантират, че сградата не може да бъде подмината незабелязана.За интериора са подбрани меки цветове в комбинация с естествен фурнир. Видимите метални части са от матирана неръждаема стомана. Нарочно са търсени детайли от корабостоенето и яхтите, които да допълват идеята за мобилност.
Структура
Къщата се състои от главни  и второстепенни елементи (модули), изработени в заводски условия в почти завършен вид. Модулите се транспортират до обекта и се сглобяват с помощта на мобилен кран. По-късно къщата може да се разглоби и премести на друго място, където да се сглоби отново.

Модулите представляват “черупки”, които оформят едновременно стените, пода и тавана. Всяка “черупка” е със самостоятелна носеща стоманена конструкция и в нея има заложени отвори за захващане на куките на крана като при товарните контейнери. Свързват се помежду им с разглобяеми болтови връзки. Всеки модул пристига с фабрично монтирана дограма (врати, прозорци, остъкляване), баня (тоалетна, мивки, вани, душове), кухня и неподвижно обзавеждане. Предварително монтирани  са и всички инсталации - водопровод, канал, газ, електрически кабели, телевизия, интернет, телефон, охрана и пожароизвестяване. Изделията се доставят боядисани в избраните от клиента цвят и шарка отвън и с положени покрития по стените и подовете отвътре. Покритията по стените и подовете на баните също са положени предварително. Конструкцията представлява 20 сантиметров сандвич-панел, изработен от алуминиева ламарина или стъклопласти с топлоизолация по средата.
Второстепенните елементи са подпорите (краката), които носят къщата и стълбите. Всяка от “черупките” се носи от четири подпори, които се монтират на предварително поставени фундаменти. Стълбата е разположена пред входната врата, като е възможно да се поставят и други стълби за излизане директно от дневната и спалнята. Всичките  второстепенни елементи са изработени от матирана неръждаема стомана.

А що се отнася до охлюва, нашият малък приятел - е, вече не му завиждаме толкова много!

Автор: арх. Климент Иванов
Закони Нормативна база Коментари