Поглед към новия формат на панаира в Милано за 2023 година

Salone del Mobile и тази година ще бъде с обновено оформление и програма, включително Euroluce.
05.01.2023
Теменужка Захариева
1475
salone del mobile, Изложение в Милано, изложение за интериор
Източник: Salone del Mobile

Вече имаме сравнително ясна представа за формата на планираното от 18 до 23 април тази година 61-во издание на Salone del Mobile.Milano. Тази година то ще бъде до голяма степен посветено на Euroluce, емблематичното международнo изложение за осветление, което след 4-годишна пауза събира най-добрите марки в бранша, но ще включва и ежегодните издания International Furnishing Accessories Exhibition (Международно изложение за обзавеждане и аксесоари), Workplace 3.0 (Работно място 3.0), третото издание на S.Project и събитието, посветено на училища, университети и дизайнери под 35 години SaloneSatellite - което ще отпразнува своето 24-то издание през 2023 г.

Salone del Mobile и тази година ще бъде с обновено оформление и програма, включително Euroluce. Подготвена от архитекта Бепе Финеси, в сътрудничество с Formafantasma и студиото Lombardini22, новата визия ще подобри достъпността и потребителското изживяване. Salone 2023 ще се фокусира върху училища и университети под темата „Училище по дизайн“.


Снимка: Теменужка Захариева

„Учихме се от последните няколко години: от пандемията, от опита на Supersalone, от нашите изложители и посетители“, казва президентът на Salone del Mobile Maria Porro. „Хората идват в Salone, за да открият какво е новото от марките, но и за да създадат контакти. И това ни липсваше. За да създадете тези връзки, оформлението на панаира е много важно. Затова решихме да имаме урбанистичен подход. Да мислим за панаира като град, идеален град, започвайки от павилионите на Euroluce.“

Новата програма е курирана от Бепе Финеси заедно с няколко млади професионалисти и съвременни артисти от цял свят. Дизайнерското студио Formafantasma ще играе ключова роля, превръщайки Euroluce в идеален град в новото оформление, проектирайки обществени пространства и специални "подсказки" за възможната бъдеща еволюция на самия формат на търговския панаир. Дизайнът на павилионите е поверен на миланската архитектурна фирма Lombardini22, която ще създаде оформление, което подобрява придвижването на посетителите. Новото оформление ще бъде вдъхновено от италианските исторически градски центрове, преосмисляйки панаира като град, за който Euroluce ще служи като експериментална площадка. И накрая, SaloneSatellite ще бъде на ново и естествено място в павилионите на Euroluce, рамкирайки новите функции за предстоящите издания.

Очаквано с нетърпение е и завръщането на Euroluce, събитието, посветено на дизайна на осветлението, което след 4-годишна пауза събира най-добрите марки в бранша в павилионите. Последното издание беше посетено от повече от 420 изложители, половината от които дойдоха от чужбина, които се срещнаха и конфронтираха помежду си относно технологични и осветителни иновации, екологична устойчивост на осветителни уреди и източници, енергоспестяване и най-актуален софтуер , включително домашна автоматизация и IoT.

Euroluce започва съществуването си през 1976 г. и оттогава се провежда на всеки две години като представя най-иновативните решения в осветлението за интериори и екстериори, превръщайки се в едно от водещите изложения на Salone. Десетилетия по-късно биеналето ще се похвали с революционизирано оформление, пълно с интердисциплинарно и експериментално културно съдържание, вариращо от архитектура до изкуство (изложби, разговори, семинари, инсталации).

   
сн. 1 Niagara Gold на Lladro. Снимки  от последното издание на Euroluce.     Източник: Теменужка Захариева

„Осветлението в наши дни не се състои само от осветени обекти или светлинни тела, то е технология, включваща архитектура и взаимодействие. Искаме да разкажем всичко това чрез интердисциплинарен подход“ казва още Maria Porro.

Както обикновено, събитията ще бъдат придружени от наситена културна програма, която предстои да бъде разкрита, пълна с изключителни гости, които ще представят на сцената безпрецедентни перспективи и изключителни гледни точки към света на дизайна.

Salone del Mobile 2023 отново ще бъде повод, който не може да се пропусне, възможност за целия сектор да се събере, да обсъди конкретните си проекти, да размени и сподели идеи.  Salone ще създаде и нови помощни инструменти и видимост достъпни чрез дигиталната платформа Salone и свързаните с нея онлайн услуги.

 

Закони Нормативна база Коментари