Победителите в Wienerberger Brick Award 2022

На вълнуваща церемония в Музея по приложни изкуства във Виена бяха връчени наградите на победителите в конкурса Brick Award 2022 организиран от Винербергер.
15.11.2022
Винербергер ЕООД
286
конкурс, Brick Award 2022, конкурса Brick Award
Носителят на Голямата награда в Brick Award 2022 - Музеят на императорската пещ в град Jingdezhen на Studio Zhu Pei, Пекин.
Източник: www.brickaward.com/© schranimage / Studio Zhu Pei

През юни на вълнуваща церемония в Музея по приложни изкуства във Виена бяха обявени победителите в конкурса Wienerberger Brick Award 2022. В конкурса участваха архитекти от цял показвайки своите иновативни, креативни и дръзки концепции с керамични материали. Проектите, които се състезаваха бяха 789 от участници от 53 държави. 
 

Източник: Brick Award © Wienerberger AG


Главният изпълнителен директор на Винербергер Австрия, г-н Хаймо Шойх (Heimo Scheuch) - сподели на връчването на наградите на конкурса Brick Award 2022: "Каква фантастична вечер! Имам честта да връча Голямата награда в тазгодишния конкурс Brick Award. Отново поздравления за Studio Zhu Pei, Институт за архитектурен дизайн и изследвания на университета Цинхуа, който впечатли журито със своя проект Музей на императорската пещ в град Jingdezhen. Това, което наистина ме впечатли, беше финесът на проекта, както и използването на 2,8 милиона нови и използвани тухли, което за мен показва важността на кръговата икономика. Благодарим на всички победители и участници в тазгодишния конкурс #BrickAward. Моля, продължете да проправяте пътя към устойчиво строителство!"


От предварително обявените 50 номинации в петте категории бяха отличени победителите, както и беше обявен и носителят на Голямата наградата.

Категориите са: 
-  „У дома съм“,
- „Живот заедно“,
- „Споделяне на публични пространства“,
- „Работа заедно“ и
- „Строителство извън рамките“,
както и цялостния победител в конкурса.


Журито на конкурса се състоеше от 5 меджународно признати имена в архитектурата.
 

Brigitte Shim, Shim Sutcliffe Architects (CA); Ingrid van der Heijden, Civic Architects (NL); Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (SI); Wilfried Kuehn, Kuehn Malvezzi Architects (DE); Jesper Gottlieb, Gottlieb Paludan Architects (DK). 
Източник: www.brickaward.com, ©Uve Strasser


В десетото юбилейно издание на конкурса имаше проект, който се отличи от всички останали и взе не само Голямата награда, но и наградата в категория Споделяне на публични пространства“. 
Това бе проектът - Музеят на императорската пещ в град Jingdezhen.

 


Източник: www.brickaward.com/© schranimage / Studio Zhu Pei


Архитекти  Studio Zhu Pei, Пекин
Местоположение Jingdezhen, Китай
Период на строеж 2020
Предназначение  Музей
Вложени материали Фасадни тухли


Музеят на императорската пещ е планиран от студио Zhu Pei, точно до руините на императорската пещ на династията Мин. Осем параболични тухлени трезора образуват музейния комплекс, включващ три приземни и пет подземни зали за постоянни експозиции. Пуровидните сводове са леко различни по височина, дължина и извивка и са моделирани по формите на традиционните пещи. Те са подредени една до друга на площадката в леко нагъната група с приблизително ориентация север-юг. Сградите са разположени между дворове, които позволяват на дневната светлина да нахлува в мазета.
 

Източник: www.brickaward.com/© schranimage / Studio Zhu Pei


На горните етажи светлината пада през отворените или остъклени краища на свода, през хоризонтални светлинни отвори над пода, през пукнатини в стените и през капандури, които приличат на дупки за дим от пещ. Конструкцията на музея се позовава на порцелановото наследство на града: Трезорите се състоят от тухлени стени с двойна черупка, изградени по традиционен начин и след това запълнени с бетон. Използваните тук 2,8 милиона тухли са смес от нови и регенерирани тухли, останали от разрушаването на пещите. По този начин този изключителен проект предлага всичко, което се изисква от едно публично пространство и напълно заслужава да бъде победител не само в категорията Споделяне на обществени пространства, но и на Голямата

 

Победител в категория „Да живеем заедно“ - 88 жилищни единици + 1 търговско помещение – Rue Danton, Pantin (Франция
 

Източник: www.brickaward.com,© Avenier Cornejo, Schnepp Renou, Simon Schnepp und Morgane Renou


Архитекти  Avenier Cornejo Architectes, Франция
Местоположение Пантин, Париж
Период на строеж 2018
Предназначение  Жилищно пространство
Вложени материали Фасадни тухли, настилки

 

В Пантен, североизточно предградие на Париж, Франция, архитектите от Avenier Cornejo са построили три сгради до Canal de l'Ourcq. Те съдържат общо 88 апартамента, подредени в полукръг и ограждащи малък двор, който се отваря към канала. Третият блок е разположен от западната страна на улицата: има един допълнителен етаж и търговско помещение на партера. И трите сгради имат приблизително еднакви пропорции, но дизайнът на всяка се определя от формата на парцела и ориентацията им към канала.
 

Източник: www.brickaward.com, © Avenier Cornejo, Schnepp Renou, Simon Schnepp und Morgane Renou


Ръчно формовани тухли са положени в разтегателна връзка с кухи фуги. Секциите на прозорците са разположени в контрастираща фламандска връзка с тухлите на фасадата, които са донякъде вдлъбнати, за да създадат релефен ефект Архитектите са избрали за блоковете три тухлени цвята като модерен отговор на бледожълтото на мелниците за брашно Grands Moulins de Pantin, построени през 1884 г. , които са разположени малко по на запад покрай канала. Металът, използван за рамките на прозорците и парапетите, също е в различен цвят на всеки блок: червената тухла е допълнена от сиви метални детайли, светлосиви тухли от зелено и тъмносиви тухли от кафяво. Със същите тухли е настлана и пътеката, лъкатушеща между старите дървета в градината. Ансамбълът е успешен синтез на единство и многообразие.
 

Победител в категория „У дома съм" - Къщата, която обитава – продуктивно градско жилище (Еквадор)
 


Източник: www.brickaward.com,  © Jose Fernando Gomez


Архитекти Natura Futura, Бабахойо, Еквадор
Местоположение Бабахойо, Еквадор
Период на строеж 2020
Предназначение Жилищно пространство, образование, семинари
Вложени материали Фасадни тухли, настилки, керамични блокове, керемиди


Архитектурният колектив на Natura Futura разглеждат проекта „ Къщата, която обитава”, намираща се в град Бабахойо в Еквадор, като изявление: изявление, което не само се противопоставя на комерсиализацията на града, което маргинализира много хора, но също така и изявление, което придава на тухлите символичен вид, както и функция на строителния материал. Този традиционен строителен материал в повечето случаи се приписва на по-бедните слоеве от населението, които често го прикриват, измазват и боядисват . С  този проект архитектите искат да демонстрират и изследват стойността на тухлите като материал за оживен и обитаем град.
 

Източник: www.brickaward.com,  © Jose Fernando Gomez


Сградата се връща към традиционните къщи на латиноамериканския град, все още често срещани в Бабахойо, и използва напълно парцела с размери 30х12 метра. На партерния етаж има търговска площ, а на горния етаж има апартамент и пет стаи, в които се помещава учебно заведение. Ленти от капандури и тесен коридор покрай външните стени пропускат дневната светлина. Покривната конструкция е от дърво – друг материал, който се свързва с бедността.
 

Победител в категория „Да работим заедно“ - 2226 Emmenweid – Швейцария
 


Източник: www.brickaward.com, © René Dürr


Архитекти   Baumschlager Eberle Architekten, Цюрих
Местоположение Емменбрюке, Швейцария
Период на строеж 2018
Предназначение  Офиси
Вложени материали Керамични блокове


Името “2226 Emmenweid” идва от концепцията на строителната технология, която осигурява стабилна вътрешна температура между 22 и 26 градуса по Целзий. Новата четириетажна сграда, проектирана от Baumschlager Eberle Architekten в Emmenbrücke, Швейцария, се откроява със своята светла варова мазилка и редово разположение на големи прозорци, разположени дълбоко в стените. Обемът на сградата се подчертава от четирискатен покрив с изравнени ръбове. Вдлъбната секция във фасадата създава удивителна хоризонтална линия, която придава структура на масивния блок и установява връзка със съседните сгради.
 

Източник: www.brickaward.com, © René Dürr
 

Концепцията на етажния план е проста и проектирана да побира голямо разнообразие от приложения. Вътрешното ядро ​​включва стълби, санитарни възли и кухненски боксове. Това е заобиколено от широка многофункционална зона без носещи преградни стени, която може да бъде гъвкаво конфигурирана за различни приложения. Конструкцията на стената се състои от два слоя тухли, всеки с дебелина 36,5 cm: единият е носеща и изолационна стена, другият е изолация. Използвани са големи тухлени блокове без пълнеж, които осигуряват ефективна дифузия на парите и имат висока топлинна маса, която значително допринася за стабилността на вътрешния климат.


Победител в категория „Строителство извън рамките“ - Ритрийт център Tsingpu Yangzhou (Китай)
 


Източник: www.brickaward.com, © Pedro Pegenaute

Архитекти  Neri&Hu Design and Research Office, Шанхай
Местоположение Yangzhou, Китай
Период на строеж 2018
Предназначение Хотел
Вложени материали Фасадни тухли, настилки, керемиди


Това място е било дом на рибари и фермери и преди да започне строителството тук е имало само склад и няколко малки вили. По желание на клиента тези структури са частично запазени и оказват влияние върху идентичността на проекта. Проектантите са успели да слеят къщичките с луксозен хотел, като са се позовали на традиционната китайска архитектура.
 

Източник: www.brickaward.com, © Pedro Pegenaute
 

На територията на обекта е положена решетка, повтаряща традиционните китайски дворни къщи и интегриращи съществуващите сгради. С изключение на двуетажна дворна къща, която съдържа библиотеката и някои стаи за гости, всички сгради в рамките на матрицата са едноетажни. Тухлените стени обгръщат всички функционални зони, включително четирите градини. Тухлената зидария е частично затворена и частично отворена. Отворите в стената предлагат последователност от гледки към различните вътрешни дворове на рецепцията, ресторанта и стаите за гости. Докато вървите през сградата, се отварят многостранни пространства и движещи се гледки към вътрешни и външни пейзажи – свързващи небето и Земята. Този печеливш проект в категорията „Сграда извън кутията“ препраща към традиционната архитектура на региона. Въпреки
 

За повече информация посетете www.brickaward.com

 


Винербергер е водещ международен доставчик на строителни материали и инфраструктурни решения. Винербергер е най-големият производител на тухли в света (Porotherm, Terca) и лидер на пазара за глинени керемиди (Koramic, Tondach) в Европа, както и за бетонни павета (Semmelrock) в Централна и Източна Европа. В системите за тръби (керамични тръби Steinzeug-Keramo и пластмасови тръби Pipelife), компанията е един от водещите доставчици в Европа. 
 

 

Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари