Победителите в Electrolux Design Lab 2012

Летящо устройство за пречистване на въздуха печели Electrolux Design Lab 2012.
05.11.2012
Електролукс
173
конкурс, electrolux design la, дизайн
Уредът на поляка Ян Анкерщайн беше награден с първа награда.
Източник: Електролукс

Уред, който кръжи в пространството и пречиства въздуха без нужда от вашата намеса. Лъжица, която препоръчва как да подобрите вкуса на ястието. Така виждат бъдещето на домакинството участниците в 10-тото юбилейно издание на Electrolux Design Lab. Уредът на поляка Ян Анкерщайн беше награден с първа награда.

Журито беше впечатлено от креативното и находчиво мислене на студентите върху тема Design Experience, и колко успешно концепциите отговарят на заданието да създадат холистично преживяване за сетивата. Наградената с първо място концепция умело комбинира луминесцентни, носещи се във въздуха топчета, които пречистват и ароматизират помещението. Те кръжат с помощта на хелий и се приземяват на пода, когато моментът за подмяна настъпи.

„Разчитаме на нашите сетива почти във всичко, което правим. Те са важен фактор, когато проектираме уреди“, каза Томас Томас Йохансон, дизайн директор в Electrolux и председател на журито. „Тази година концепцията-победител носи изключително иновативна идея, която се вписва по уникален начин в пространството. Aeroball променя нашите представи за пречистване на въздуха със своя изящен вид, позитивна емоция и не на последно място полезността, която има за потребителите“.

Втората награда беше присъдена за проекта Бен Де Ла Рош от Нова Зеландия. Неговата концепция е за вграден хладилник, в който потребителите съхраняват продукти директно в стената. Impress използва термо-акустична технология и газове агрон и хелий. Уредът не влияе на озоновия слой и е безвреден за околната среда. Мотивацията на журито гласи: „Impress има висока естетическа стойност, енергоспестяващ е и улеснява живота на потребителите.“

Трета награда отиде при Tastee от Кристофър Холм-Хелсън от Дания и неговата идея за уред, който анализира вкуса. Устройството има форма на лъжица и чрез вградени сензори, играещи ролята на човешките вкусови рецептори, препоръчва как да подобрите вкуса на вашето ястие. Журито аргументира избора си с думите: „Tastee помага на всеки да открие готвача в себе си.“ Уредът взе и Наградата на публиката, след като събра 1000 уникални гласа във Facebook. 

Относно Electrolux Design Lab
Electrolux Design Lab е ежегодно международно състезание за дизайн, отворено за всички студенти по индустриален дизайн от цял свят. Тази година конкурсът празнува своето 10-то юбилейно издание.

„Иновативният дизайн е да създадеш нова ценност и да дадеш нова перспектива. Electrolux е посветен изцяло на иновациите в дизайна – от процеса на проучване до неговото реализиране. Design Lab е един от начините да търсим нови идеи и възможност да открием изгряващи таланти“, каза Стефано Марцано, Главен дизайнер в Electrolux. 

Заданието – Design Experience
През 2012 година Electrolux Design Lab предизвика студенти по дизайн да черпят вдъхновение от професионалисти като главни готвачи, архитекти, интериорни дизайнери, за да създадат концепция за домакински електроуред, който носи удоволствие за човешките сетива. Конкурсът търси идеи, които да отговарят на богатите традиции на Electrolux в Скандинавския дизайн. При оценяването на проектите журито взе в предвид интуитивния дизайн, иновативните технологии и ползата за потребителите.

Първа крачка към дизайнерска кариера
Една от целите на конкурса е да бъде сцена за нови таланти в сферата на индустриалния дизайн. Първа награда носи 5 000 евро и 6-месечен платен стаж в дизайн студиото на Electrolux. Втори и трето място получат парична премия от съответно 3 000 и 2 000 евро.

За повече информация посетете: 
Design Lab блог: http://www.electrolux.com/electroluxdesignlabYoutube: http://www.youtube.com/user/electroluxFacebook: http://www.facebook.com/ElectroluxDesignLabFlickr: http://www.flickr.com/photos/electrolux-design-lab/Pinterest: http://www.pinterest.com/Electrolux/electrolux-design-lab/

Electrolux е световен лидер в производството на домашните електроуреди и уреди за професионална употреба, с ежегодни продажби надвишаващи 40 милиона продукти на потребители в 150 страни. Компанията е съсредоточена върху нововъведения с внимание към дизайна, базирани на широко вникване в нуждите на потребителите, за да задоволят изискванията на всяко домакинство или професионалист. Продуктите на Electrolux включват хладилници, съдомиялни, перални машини, готварски печки, климатици и малки уреди като прахосмукачки, които присъстват на пазара под утвърдените марки Electrolux, Eureka и Frigidaire. През 2011 година, Electrolux достига продажби от 102 билярда шведски крони и разполага с 58 000 служители.

Автор: Електролукс
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари