Плюсове и минуси при различните видове гаражни врати

От 1993 година насам, за гаражните врати има изискване да бъде включено автоматично реверсиране на посоката, което се включва, ако вратата докосне нещо, когато се затваря.
14.08.2013
инж. Полина Петкова
1170
гаржна врата, гаражи, къща, видове гаражни врати
Стоманена гаражна врата.
Източник: http://www.timberwolf-doors.com/steel%20garage%20doors.html

Не може да се отрече удобството на гаражните врати. За съжаление обаче техния стандартен дизайн представляващ правоъгълни панели, понякога с един ред прозорчета на горния край е както скучен, така и архитектурно несъвместим с повечето къщи.  

 Тъй като гаражните врати заемат все по-голяма част от фасадите на домовете, техният дизайн претърпява тотално преобразяване. Повече от 99% от гаражните врати днес следват един средновековен стил, но за съжаление той рядко се съчетава добре с останалия облик на къщата.

Ако замените вашата гаражна врата, ще видите как няколко часа работа и сравнително скромния разход могат да допринесат за обновяването на външния вид на дома ви. В допълнение на значителното естетическо подобрение, качествената изолация на гаражната врата може да допринесе за повишаване на енергийната ефективност на дома ви, ако вашият гараж е долепен до или се намира под живущата площ на къщата. В допълнение на това, новите врати идват с нови релси, пружини и управление, следствие на което животът ви би бил много по-тих.

Ако смените врата и управление, които са на повече от 20 години, вие ще допринесете и за безопасността на вашето семейство. От 1993 година насам, за гаражните врати има изискване да бъде включено автоматично реверсиране на посоката, което се включва ако вратата докосне нещо, когато се затваря. Друго допълнение е сензор, който не позволява тя да се затвори ако в обсега и има предмет или човек.

Конструкции на гаражните врати.
Високият клас гаражни врати се състои от два основни елемента: секциите (обикновено три или четири хоризонтални парчета закрепени едно за друго) и облицовката – декоративен облик, който придава стил. Вратите с добро и по-добро качество са съставени от дървени или стоманени секции и същевременно с това имат изолация от пяна.
Икономичният клас нямат облицовка и изолация. При облицованите врати, външната част се отделя, когато секциите се вдигат, но когато вратата е затворена, хоризонталните връзки не трябва да се забелязват.  При дизайнерските врати тип порта, вертикална линия или вдлъбнатина, създава илюзията за двойка люлеещи се врати.

Дървени гаражни врати.
Видът на дървото за облицовката на високия клас врати може да бъде от кедър до тропическа твърда дървесина. Дизайнът на вратите на класическите гаражни пристройки обикновено представлява вертикални дъски, покрити с гладка ламперия. Те се състоят от рамки и укрепваща X-образна конструкция. Щом облицовката е закрепена за секциите, които могат да бъдат направени от дърво или стомана, тя се реже по линиите, където секцията се сгъва, за да създаде гъвкава връзка, която не се вижда, когато вратата е затворена.
Плюсовете на тези врати са тяхната естествена красота, възможността за пълно персонализиране, както и фактът че съединенията на хоризонталните секции са почти невидими.
Минусите им са тяхната висока цена, нуждаят се от регулярно боядисване и също така тежестта им помага за износването на пружините и затруднява отварянето на вратите, които не са с електрическо задвижване.

ПВЦ гаражни врати.
Вместо да се използва дърво за облицовката, производителите използват „дъски“ направени от поресто пвц – винил на който е добавен въздух при топенето и след това е пресован. Те представляват олекотени, приличащи на дърво парчета. Тези дъски се поставят върху секциите, които са направени или от пвц или от стомана.
Плюсовете на този тип врати са – по-леки са от дървените, могат да бъдат напълно персонализирани, не се разлагат, нито абсорбират влага, задържат боя по-добре от дървените и са по-икономични.
Минусите им са, че не могат да се боядисват с междинни до тъмни цветове, които абсорбират ултравиолетовата топлина, което води до деформиране и напукване. Тъй като е толкова нов продукт, никой не знае колко време ще издържи пвц-то в елементите.

Стоманени гаражни врати.
Повечето релефни гаражни врати са изработени от стомана и нямат облицовка. Лицевата част на всяка секция представлява имитация на рамки и  укрепваща конструкция. Дизайнът им включва както стандартен, така и класически вид.
Плюсовете на тези врати са ниската им цена в сравнение с другите варианти, тяхната трайност – не гният, не се напукват или деформират, а поцинкованата стомана не ръждясва, стандартните секции обикновено могат да бъдат заменени ако бъдат повредени, лекотата им води до по-малкото износване на пружините, качествените врати от този тип могат да осигурят много по-добра изолация от всички дървени врати.
Минусите им са – свръзките между секциите са много по-видими от колкото при облицованите врати. Ако тези врати бъдат оставени с боята от производителя, те не изглеждат като дървени. Същевременно ако ги боядисате веднъж, трябва да ги пребоядисвате регулярно, което анулира предимството им на лесна поддръжка. Ако се получи вдлъбнатина, стоманата не може лесно да бъде поправена, така че повредената секция трябва да се смени.

Стъклени гаражни врати.
 Изолирани панели от прозрачно, оцветено или огледално стъкло се слагат в дървени или по-често алуминиеви улеи. Степента на прозрачност зависи от видът на стъклото или стъклоподобният материал, от който са направени секциите.
Плюсове – изцяло стъкления вид може да прикрие факта, че това са гаражни врати, добре си подхождат архитектурно със съвременните лъскави дизайни на къщите.
Минуси – по-ниско качество на изолация от това на другите материали, може да създава усещане за комерсиалност.

Комбинирани гаражни врати
Облицовката на този тип врати от се състои от „дъски“ направени от комбинация от дървесни частици и смола, които се пресоват. Секциите могат да бъдат направени от стомана, дърво или комбинирано дърво.
Плюсове – резистентни на гниене, огъване, и напукване, стандартните секции могат да бъдат заменяни, много по-евтини са от масивното дърво, ако бъдат повредени, могат да бъдат поправени със запълване.
Минуси – няма доказателства за тяхната издръжливост.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари