Плъзгащите врати преобразяват конвенционалния интериор

С тях може да се обособяват малки кътове в големи пространства или да се придаде стил и компактност в малките жилища.
15.10.2016
Румяна Бонева
4557
интериор, обзавеждане, врати, плъзгащи врати
Модел врата Верте D.7 - за вграждане в гипсокартонена стена
Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Плъзгащите врати съчетават удобство и естетика за постигане на функционален и практичен интериор. Присъствието им в съвременния дом без усилие разчупва конвенционалния облик на интериорната концепция. Монтирането на плъзгащи врати спомага за спестяване на място  и добра отпимизиция на наличното пространство. С тях може да се обособяват малки кътове в големи пространства или да се придаде стил и компактност в малките жилища. Изработката им се извършва и по поръчка, съобразно конкретните предпочитания, с едно или две плъзгащи крила и различна височина и ширина. Ето защо могат да се използват не само като врати, а също и като портали или преградни стени.Двукрила плъзгаща се система Омега - подходяща за вградени гардероби      Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Кога е удачно да използваме плъзгащи врати?
Интериорните врати
с плъзгаща система създават усещане за светлина и простор. Отворените свързани пространства са една от актуалните тенденции в оформлението на съвременния интериор. По този начин се създава оптическа илюзия за уголемяване на пространството. Най-често се употребяват в малки помещения, където пестенето на пространство е от съществено значение или поставянето на стандартна врата е невъзможно. В подобни случаи движението на крилото може да се осъществява по външни релси, монтирани успоредно на стената. Много често приложим е и вариантът, в който цялото крило се прибира в самата стена и вратата става практически незабележима, ако не се използва. С плъзгащи врати може да се изграждат цели стъклени стени, да се зонират офис пространства или да се прикриват дрешници и килери. Освен всичко това, подобна врата може да се постави и поради лични съображения, просто за акцент в интериора.

С какво трябва да сме наясно?
Преди да вземем крайното си решение трябва да сме наясно, че монтирането на плъзгащи врати се извършва при наличието на определени фактори за това. Стените, подът и таванът трябва да са в изцяло завършен вид. В случай, че стената е декоративна, е необходимо частта, където ще се поставят механизмите да се подсили, с оглед на допълнителното натоварване, което ще трябва да понася стената. Ако искаме да има максимално тесен луфт при плъзгането, стената трябва да е идеално отвесна, без каквито и да било неравности. Не е трудно да се досетим, че звукоизолацията няма как да е със същото качество, както при използването на стандартни врати. Затварянето и заключването на вратата се извършва благодарение на специален обков, за чието монтиране е необходимо наличието на каса. Често пъти ключът за осветлението се намира точно на стената, по която се движи крилото. Подобен проблем може да се разреши чрез поставянето на декоративни первази, които служат като уплътнение на пространството между плъзгащото се крило и ключът за остветление.

 

Снимка 1 - Настенна плъзгаща се система с алуминиев водач        Снимка 2 - Плъзгане в гипсокартонена стена Компакт систем. Табла Верте.    Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Видове плъзгащи интериорни врати
Както вече споменахме, плъзгащите интериорни врати се подразделят на два вида:
Плъзгащи се покрай стената -  при този вариант монтажът на механизмите за движение на крилото се извършва върху самата стена, точно над отвора за вратата.
За вграждане в декоративна стена – механизмът се монтира върху съществуващата стена и се затваря с декоративна, като се изгражда допълнителна система за плъзгане и каса. Крилото на вратата се плъзга между двете стени при отваряне.

И двата вида монтаж позволяват изработването на еднокрили и на двукрили плъзгащи врати. Различия съществуват и по отношение на окачването – с горно или с долно водене. Удобство при горното е, че релсата остава скрита зад бленда, а цялостта на подовата настилка се запазва. Долното водене се използва в по-редки ситуации, при които се налага преграждане на широки пространства. В зависимост от конкретните предпочитания крилата може да са отваряеми или неотваряеми, а приплъзването им да се осъществява по една или по две оси. Когато условията позволяват вратата да се плъзга покрай стената, може да се използва само една ос, но ако няма достатъчно място - разминаването се осъществява по две.

Плъзгащите врати имат и още една разновидност – с ветрилообразно прибиращи се крила, тип хармоника. Срещат се и под наименованието врати с чупещи крила. Притежават предимствата на другите два вида плъзгащи врати, а в допълнение крилата им заемат по-малко пространство и са особено подходящи за малки помещения.

Видът на механизмите трябва да бъде съобразен с тежестта на вратата. Различните видове монтаж предполагат употребата на един или друг вид механизми. Скриването на релсата може да стане чрез бленда, въпреки че напоследък е все по-модерно механизмът за задвижване да бъде изцяло открит, като стремеж да се подчертае натуралният вид и да се открои естествената красота на детайлите. При стъклените врати в повечето случаи се употребяват дизайнерски механизми.

  
Настенно плъзгане, моделът врата Порта Инспайр     Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Материали за изработка на плъзгащи врати
Няма ограничения по отношение на използваните суровини. Всички добре познати материали от мебелопроизводството, като ПДЧ, МДФ, ХДФ и естествена дървесина са подходящи за направата на плъзгащи врати. Разнообразието от покрития при тези материали предоставя възможност за интересни комбинации с останалите елементи от интериора и добавяне на характерен почерк в проекцията на дизайна. Материалът МДФ е предпочитан сред потребителите, заради високата плътност и устойчивост. Стъклените плъзгащи врати са удачно решение за добавяне на простор и ефирност в помещенията. Те елегантно скицират пространството, когато са затворени и сякаш стават “невидими” в отворено състояние. Много популярни са и комбинациите от естествена дървесина или МДФ със стъкло.


Оригинално се вписват в интериора на къщата за отдих     Източник: www.decoist.com

Хитова тенденция в последно време са плъзгащите врати от необработена дървесина или такива със състаряващи ефекти. Подобни изработки придават пасторален привкус на интериора и създават усещане за спокойствие и селска идилия. Оригинално се вписват в дизайна на планинската вила или къщата за отдих на село. И все пак, видът и тежестта на избрания материал са важни преди всичко от естетическа гледна точка. Когато говорим за здравина и надеждност от основно значение е конкретният механизъм.

Винаги на мода
Плъзгащите врати отстояват заслуженото си място в интериора на различни жилищни и обществени сгради. Съвременните модели съчетават елегантност и стабилност и със сигурност представляват добра инвестиция във времето. Както класическите, така и плъзгащите врати трябва хармонично да допълват общата интериорна концепция. Разнообразието от модели позволява съчетаване с различни стилове на обзавеждане, където визията им да представлява акцент или елегантно да се слива с интериора. По този начин те не само предоставят удобство, но и внасят индивидуалност и ефирност в оформлението на дизайна. Освен за преграждане на холове, трапезарии и офиси, плъзгащи врати се монтират в зали за конференции, пробни на магазини и ателиета, лекарски кабинети и различни други приемни помещения.

Добре би било ако можем да предвидим монтирането на плъзгащи врати още на ниво строеж. Поставянето им в последствие също не представлява особен проблем, с изключение на известни реконструкции, в случай на необходимост от изграждане на декоративни стени.


 

+6
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари