Пловдивска фирма сертифицира и строи пасивна къща у нас.

Проектът за първата пасивна сграда у нас, която ще бъде сертифицирана по стандарта на Института за Пасивни Къщи в Дармщат Германия е съвместна разработка на екип от специалисти.
12.02.2013
„Energy+ International”
6
пасивна сграда, energy+ internation, стандарт пасивна, спецификат, потребление на енерг
Южна фасада на пасивна къща с. Марково
Източник: А-ФАКТ ЕООД , „Energy+ International”


Проектът за първата пасивна сграда у нас, която ще бъде сертифицирана по стандарта на Института за Пасивни Къщи в Дармщат Германия е съвместна разработка на екип от специалисти в различни области на строителството. Тя ще бъде построена в с. Марково, Пловдив.
Инвеститори и изпълнители на проекта са фирма„Оберон Концептбау“ гр. Пловдив,  с  мениджъри инж. А.Ставрев, докторант в Института за компютърно инженерство и науки в Ахен, Германия и инж. Н.Ставрев;  архитекти са Е.Апостолова и арх. Т.Стоянов от фирма "А-Факт" ЕООД, гр. Пловдив; проект и изпълнение в част ОВК е фирма "Гео Сис" ЕООД - инж. О. Пеков и инж. Н. Шопов.

Aрх. Г.Барабонкова от „Energy+  International”  e консултант на проекта и координира сертификацията му по Стандарта на пасивните сгради.
„В последните години много се говори за пасивни и нискоенергийни сгради, но на практика все още няма постройка у нас, получила сертификат за качество, издадена от Института за Пасивни Къщи в Дармщат Германия", твърди мениджърът на фирма „Оберон Концептбау“ инж. Николай Ставрев. „Сложността и спецификата на това строителство не са за подценяване, за него се изискват съответните научни познания, както и екип, с  опит в областта на проектирането на  пасивни и нискоенергийни сгради. Като прибавим и опита ни на строители, придобит от дейността ни в Германия, съм убеден, че можем да построим пасивна къща и в България “, казва инж. Ставрев.
Къщата ще бъде построена в с. Марково, гр. Пловдив. Проектът е на две нива, с обща застроена площ 220 кв.м – на всеки етаж по 110 кв.м. На първия етаж ще се намира дневния тракт с трапезария и кухня, спалня и сервизни помещения. На втория етаж ще има три спални с бани. Освен това обитателите ще се наслаждават на две тераси – от южната и северната страна. Терасите ще бъдат изградени върху самостоятелни конструкции, като северната тераса ще води до покривното пространство – плоският покрив ще добавя още 100 кв.м полезна площ. Архитектурата на къщата е съвременна, а техническите параметри ще отговарят на стандарта за пасивна сграда.
За да бъде сертифицирана като пасивна, тя трябва да има разходи за отопление с 90% по-ниски от тези при обикновеното строителство. Ниското потребление на енергия ще бъде реализирано посреддством максимално добра изолация, енергоефективни прозорци, въздухонепроницаема сградна обвивка и контролирана вентилация на помещенията с рекуператор. Енергията, необходима за гореща вода ще се доставя от слънчеви колектори.
„Имаме да вървим дълъг път, за да настигнем Европейските държави в областта на енергийната ефективност. Голям брой от пасивните сгради са построени в Австрия и Германия, където има държавна политика за насърчаване на строителството на тези сгради. При нас такава политика все още няма."- обяснява арх. Гергана Барабонкова   "Щастлива съм, че имам възможността да работя с този чудесен екип, който освен амбиции има и знания и опит и заедно вярвам, че ще реализираме този проект. От съществено значение за нас е сертификацията на проекта в Института за Пасивни Къщи в Дармщат Германия, която ще е доказателство, че сградата наистина отговаря на стандарта."

Автор: „Energy+ International”
Закони Нормативна база Коментари