Плетеното одеяло – топлина и още нещо

Доскоро плетеният декор се считаше за позабравено, старомодно течение, което в последни дни се възражда в една тематична концепция за модерния дом, напомняйки ни за бабината къща и безгрижното детство
14.12.2015
Румяна Бонева
797
интериор, дом, интериорен текстил, одеало, уют
Плетеното одеяло идеално допълва интериора.
Източник: www.econet.ru

Зададе ли се зимата, всички гледаме да прекарваме повече време сред комфорта и топлината на домашния уют. А какво по-приятно в студените зимни дни от това да се сгушим в прегръдките на меко плетено одеялце с чаша топла напитка и приятно четиво? Плетените одеяла са изключително популярни на запад и даже едва ли има дом, където подобен аксесоар не присъства в интериора. Тенденциозно все повече търговски вериги у нас включват поне няколко модела от този ефектен и функционален артикул в предлагания асортимент.


Очарованието на плетения декор
Доскоро плетеният декор се считаше за позабравено, старомодно течение, което в последни дни се възражда в една тематична концепция за модерния дом, напомняйки ни за бабината къща и безгрижното детство. Без съмнение плетените мотиви излъчват някак особено, носталгично очарование, пораждат желание за близост и обич и посвоему изпълняват специфична роля в оформлението на декора. Още по-добре би било ако сами си измайсторим желаният модел, в случай разбира се че притежаваме нужните за това умения и желание. Това ще отнеме малко повече време, но пък и не е необходимо моделите да са непременно с трудна за изълнение структура от фигури и елементи за да бъдат красиви. Дори и простите варианти, изработени в подходящото съчетание от прежди и цветове може да изглеждат уникално интересни. А започнем ли веднъж, трудно ще спрем... одеялото страхотно ще се комбинира с меки плетени калъфи за възглавнички или облицовки за столове. Всичко зависи от идеите и въображението ни.


        
Преждата сама ще се погрижи за красотата.   www.liveinternet.ru                       www.potterybarn.com


Преждите са важни
Независимо от това дали ще потърсим нашето плетено одеялце в търговските вериги или ще си го изплетем сами, важно е да обърнем внимание на преждата, от която се изработва. За зимният период изключително подходящи са вълнените, мохерните и пухкавите акрилни прежди. Изработките от тези материали са меки и приятни и със сигурност ще ни стоплят в мразовитите зимни вечери. За летните месеци удачен вариант са продуктите от копринени, синтетични, вискозни и ацетатни нишки. Изплетените от тях одеялца са леки, изглеждат нежно и ефирно и са може би задължителен аксесоар за лятната къща в планината например. 


Особено интригуващи изглеждат одеялата от дебела прежда, изработени в рехава плетка от едри мотиви. В повечето случаи са изплетени на една кука и освен че пленяват с необичайната си визия, не отнемат и много време за изпълнение. Изключително ефектни също така са плетивата от мъхестите, пухкави прежди и от тези тип букле, където са вплетени множество нишки. Дори и най-просто изработеното одеяло, като платно от обикновена плетка впечатлява с характерната си декоративна визия – преждата сама по себе си допринася за неподправената му красотата.


Декорираща роля в интериора
Едно от определящите предимства на плетените одеяла е че не само топлят, но и могат да се превърнат в изящно и оригинално допълнение към интериора. Изглеждат красиво дори и когато са хвърлени небрежно на едната страна на дивана или пък стилово обогатяват интериора в спалнята, постлани върху леглото. Подходящо избраното плетено одеяло може да бъде истински декоративен елемент и в детската стая, разбира се в съчетание с формите и нюансите на останалите елементи от обзавеждането.


И цветовете топлят.. Източник: .www.yarnspirations.com


И цветовете „топлят“ 
Разбира се текстурата и плетката са важни, но дойде ли време да си избираме плетено одеяло инстинктивно първо мислим за това какъв ще е цвета му. Цветове също играят съществена роля, тъй като всеки един цвят съдържа определен заряд и излъчва характерна енергия, която влияе на емоционалната нагласа и настроението ни. Като цяло ярките цветове създават акцент и привличат вниманието. Нюансите, близки до червено, жълто и кафяво се определят като топли, поради което одеялото изработено в подобни цветове ще внесе топлина и уют в интериора. В контраст с тях сините и зелени нюанси, които подсъзнателно свързваме с морето и планината, създават усещане за прохлада и са по-подходящи за летните месеци. 


Меко съчетание от разнообразни плетки и цветове. Източник: www.giesendesign.com

Игра на цветове и текстури
Разбира се, цветът не трябва непременно да е ярък за да изпъква сред останалите тъкани в интериора. Може например да се доближава до този на дамаската, или пък да допълва цветово пердетата и възглавничките. В случаите когато цветът е по-блед ще изпъкнат плетката и текстурата. Едноцветните одеяла са идеален акцент, дори и багрите им да не е в хармония с останалите в помещението. Ако обаче заложим на двуцветно или трицветно одеялце е добре да подберем цветовете, така че да допълват общия колорит. Страхотна идея са също така и шарените одеяла. Често те представляват съединени парчета от еднородни или разнообразни плетки и цветове. Ефектът от тях е наистина интригуващ, а и неминуемо създават весело настроение. 


Топлото плетено одеяло е вълшебен аксесоар през зимата и със сигурност ще ни стопли в студените дни и нощи. Ако веднъж сме усетили мекия му допир, всеки ден ще търсим топлата му прегръдка.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари